Βιβλιο

#VresXrono για το βιβλίο της εβδομάδας

«Το τραγούδι του Αχιλλέα», Madeline Miller, εκδ. Διόπτρα

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
114092-226150.JPG

«Έχεις ακούσει το ψιθύρισμα του δάσους μια φθινοπωρινή νύχτα; Σου έχουν τραγουδήσει για τον πόλεμο και την αγάπη; Άγγιξες ποτέ με τα δάχτυλά σου το σώμα ενός ημίθεου;».

Κάπως έτσι ξεκινάει μια επική ιστορία αγάπης και θανάτου που βασίζεται στα ομηρικά έπη, αλλά έχει μεταμορφωθεί σε ένα μυθιστόρημα χαρακτήρων από την Αμερικανίδα Madeline Miller. Και όχι απλώς μεταμορφώθηκε, αλλά έκανε αίσθηση σε όλο τον κόσμο και βραβεύτηκε με το βραβείο Orange, το οποίο απονέμεται σε γυναίκες συγγραφείς και θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα για την αγγλική γλώσσα. Στην Ελλάδα είχε πρωτοκυκλοφορήσει το 2013 αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές και τώρα φτάνει στα ράφια των βιβλιοπωλείων σε νέα trade, οικονομική έκδοση.

imageΟ νεαρός Πάτροκλος απογοητεύει τον πατέρα του και εξορίζεται στην αυλή του βασιλιά της Φθίας. Εκεί μεγαλώνει στη σκιά του εκθαμβωτικού Αχιλλέα, ο οποίος έχει τη δύναμη να αλλάζει τις ζωές των γύρω του και σύμφωνα με τις προφητείες θα γίνει ο άριστος των Ελλήνων. Τα δύο αγόρια γίνονται φίλοι και στέλνονται να μαθητεύσουν στη σπηλιά του θρυλικού δάσκαλου Χείρωνα. Εκεί η σχέση τους ανθίζει και ορκίζονται ότι θα μείνουν για πάντα μαζί, όμως οι Μοίρες έχουν υφάνει το δικό τους σχέδιο. Ξέπνοοι αγγελιαφόροι φέρνουν το μήνυμα ότι ένας πρίγκιπας από την Τροία έκλεψε την ομορφότερη γυναίκα στον κόσμο. Πρέπει τώρα οι βασιλιάδες να ξεπλύνουν την ντροπή και για να γίνει αυτό χρειάζονται το δόρυ και την ασπίδα του Αχιλλέα. Ο ήρωας γνωρίζει ότι για να κατακτήσει την αθανασία το τίμημα θα είναι βαρύ, αλλά πιστεύει ότι ένα τραγούδι μπορεί να ξεγελάσει ακόμα και τους θεούς.

Το Τραγούδι του Αχιλλέα είναι ένα πολύ καλογραμμένο βιβλίο, η γλώσσα του ταιριαστή, η ιστορία κυλάει και σε παρασέρνει. Ατμόσφαιρα, χαρακτήρες, πλοκή, όλα σε υψηλό επίπεδο, ενώ ταυτόχρονα το περιεχόμενο είναι και άκρως ψυχαγωγικό. Το «ιστορικό» φόντο που έχει επιλέξει η συγγραφέας είναι όχι μόνο γνώριμο στο ελληνικό κοινό, αλλά παρότι το έπος της Ιλιάδας έχει ειπωθεί χιλιάδες φορές με χιλιάδες τρόπους εδώ και τριάντα αιώνες, εξακολουθεί να συναρπάζει. Η Miller επιλέγει να φωτίσει τα λιγότερο γνωστά περιστατικά και σε ορισμένα να δώσει μια δική της, αληθοφανή εκδοχή, ρίχνοντας έτσι μια φρέσκια ματιά στους κλασικούς μύθους. Δεν νοιάζεται να μας μιλήσει για τον Δούρειο Ίππο, ούτε βάζει τον Αχιλλέα να πέφτει από βέλος στη φτέρνα του.

Το πρώτο μισό του βιβλίου επικεντρώνεται στην πολύπλευρη σχέση Πατρόκλου-Αχιλλέα προσπαθώντας μέσω της σκιαγράφησης των παιδικών τους χρόνων, να αιτιολογήσει το μένος του Αχιλλέα μετά το θάνατο του φίλου του. Οι αναφορές στον έρωτά τους είναι πυκνές, ενώ στο δεύτερο μέρος του βιβλίου όπου έρχεται στο προσκήνιο ο Τρωικός πόλεμος, ο αναγνώστης θα ικανοποιηθεί από τις –πραγματικά– επικές στιγμές.

#VresXrono: 11 ώρες

>Μετάφραση: Αναστασία Καλλιοντζή

>Επιμέλεια: Λουκία Παπαγεωργίου

>Λέξεις κλειδιά: Ιλιάδα – μισαλλοδοξία – λάφυρα –μοίρα – θυσία – ομοφυλοφιλία στην αρχαία Ελλάδα – 12 Θεοί - οίκτος

>Τι να διαβάσω μετά; Το ιστορικό μυθιστόρημα Τελευταία Συγγνώμη, του Μιχάλη Σπέγγου.

>Περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ