Βιβλιο

Ταξίδι στο χρόνο

Από το 1920 ο Κωνσταντίνος Τρίπος, αξιολογώντας τη φωτογραφία ως ιστορικό τεκμήριο, συγκέντρωνε πολύτιμο οπτικό υλικό

A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 261
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

«Αθήνα, μεταμορφώσεις του αστικού τοπίου -  Από τη Νεοελληνική  Ιστορική Συλλογή  Κωνσταντίνου Τρίπου»

Από το 1920 ο Κωνσταντίνος Τρίπος, αξιολογώντας τη φωτογραφία ως ιστορικό τεκμήριο, συγκέντρωνε πολύτιμο οπτικό υλικό (φωτογραφίες, λευκώματα, επιστολικά δελτάρια κ.ά.) από τα μέσα του 19ου αιώνα έως το 1955. Η κόρη του Κλειώ Τρίπου-Μποσταντζόγλου εμπιστεύτηκε τη συλλογή στο Φωτογραφικό Αρχείο του Μουσείου Μπενάκη. Ένα τμήμα της θα εκτίθεται στο Μουσείο Μπενάκη (Κεντρικό κτήριο) για λίγες ακόμα ημέρες (ως τις 14 Ιουνίου). Η έκθεση συνοδεύεται από τον εξαιρετικό κατάλογο, από όπου μπορούμε να αντλήσουμε πληροφορίες για την ιστορία και τη φυσιογνωμία της πόλης. Το σχολιασμό του ανέλαβε η υπεύθυνη των Αρχείων Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μ. Καρδαμίτση-Αδάμη και τον επιμελήθηκαν η Φ. Κωνσταντίνου με την Α. Τσίργιαλου και τη Χ. Δεπόλλα.

Επάνω: Alois Beer. Το Νέο Φάληρο, περίπου 1875.

Η παραλία του Νέου Φαλήρου γύρω στα 1875. Διακρίνεται το ξενοδοχείο του σταθμού και λίγο πιο πίσω το υπαίθριο θέατρο, έργο του αρχιτέκτονα Ι. Δεδέ. Xτίστηκε το 1881 και κατεδαφίσθηκε το 1904. Μπροστά στο ξενοδοχείο η εξέδρα και οι καμπίνες των θαλάσσιων λουτρών.

Άποψη της Αθήνας από τον Λυκαβηττό, περίπου 1910

Ταξίδι στο χρόνο

Σε πρώτο πλάνο η οδός Σκουφά, μεταξύ των οδών Αμερικής αριστερά και Ομήρου δεξιά. Στη δεξιά πλευρά της Ομήρου διακρίνουμε το ναό του Αγίου Διονυσίου των Καθολικών και στην κατάληξή της την παλιά Βουλή. Στην αριστερή πλευρά της φωτογραφίας τα Βασιλικά Ανάκτορα, σημερινή Βουλή.