- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
«Τα λαμπερά κορίτσια» της Lauren Beukes
Τo σασπένς συναντά το ιστορικό μυθιστόρημα και την επιστημονική φαντασία
H Λόρεν Μπιούκες παραδίδει μυθιστορήματα αξιώσεων κατά συρροή. Είναι η συγγραφέας του «Zoo City», μιας τρομώδους αστικής σονάτας επιστημονικής φαντασίας που απέσπασε το βραβείο Άρθουρ Τ. Κλαρκ. Στο «Moxyland» μας έδειξε μια μυστηριωδέστερη αχτίδα του φεγγαριού, στρέφοντας το βλέμμα της στη φουτουριστική αλληγορία και το κυβερνοπάνκ.
Η δημιουργική απληστία που διακρίνει τη νεαρή Νοτιοαφρικανή δεν γνωρίζει στιλιστικούς περιορισμούς, γεγονός που της επιτρέπει να δοκιμάζεται σε εύρος θεματικών, με κοινή συνισταμένη την ανατριχίλα. «Award for Best Horror», «Award for Best Mystery Novel», «Thriller of the Year» είναι ορισμένα από τα ποικίλα βραβεία που συνοδεύουν κάθε νέα της κυκλοφορία, ενώ ανάμεσα στους θαυμαστές της προσμετρούνται οι Στίβεν Κινγκ, Τζέιμς Ελρόι, Τζορτζ Ρ.Ρ. Μάρτιν, Τζίλιαν Φλιν. Τα «Λαμπερά κορίτσια» είναι η πιο πολυσυζητημένη δουλειά της, την οποία θα απολαύσουμε προσεχώς και στις οθόνες, καθώς η MRC και η Appian Way Productions του Λεονάρντο Ντι Κάπριο εξασφάλισαν τα δικαιώματα τηλεοπτικής μεταφοράς του βιβλίου.
Η υπόθεση επιγραμματικά: Ένας σίριαλ κίλερ που διαφεύγει τη σύλληψη ταξιδεύοντας στο χρόνο, ώσπου ένα από τα θύματά του επιβιώνει για να αντιστρέψει τους όρους του ανθρωποκυνηγητού.
Τοποθετημένο στο Σικάγο και εκτυλισσόμενο σε έξι δεκαετίες, από το 1931 έως το 1993, το μυθιστόρημα ακολουθεί τα ίχνη του Χάρπερ Κέρτις, περιπλανώμενου βετεράνου ο οποίος σκοντάφτει σε ένα «Σπίτι γεμάτο προσμονή», για να ανακαλύψει το δωμάτιο που εκτροχιάζει τη ζωή και προδιαγράφει τη μοίρα του. Ως και η τελευταία σπιθαμή του χώρου είναι καλυμμένη με αντικείμενα στερεωμένα στους τοίχους με καρφιά ή σύρμα, όλα τους ενωμένα με γραμμές και ονόματα: Τζιν – Σουκ, Ζόρα, Γουίλι, Μάργκο, Τζούλια, Κάθριν, Άλις, Μίσα.
Τα ονόματα δεν προκαλούν την παραμικρή ανάμνηση στον Χάρπερ, παρεκτός της συνειδητοποίησης ότι το ευρετήριο που αντικρίζει προέρχεται από το δικό του γραφικό χαρακτήρα και μιας αβάσταχτης προσταγής μέσα στο κρανίο του να κακοποιήσει και να σκοτώσει. Γνωρίζει μονάχα ότι αυτά είναι τα «λαμπερά κορίτσια» και ότι θα πρέπει να ξεγλιστρήσει στο χρόνο για να τα εξουδετερώσει. Όλα αυτά έως το 1989, όταν η διασωθείσα Κίρμπι μετατρέπει σε αυτοσκοπό τον εντοπισμό του και αρχίζει να συνδέει τα χαρακτηριστικά του δικού της μαρτυρίου με τη σειρά των υπόλοιπων, διάσπαρτων ανά τις εποχές φόνων.
Συνδυάζοντας ακροβατικές ιστορικές διηθήσεις με αψεγάδιαστη σκηνική αναπαράσταση και σκιαγραφώντας ένα από τα πιο ενδιαφέροντα δίπολα χαρακτήρων που θα συναντήσεις φέτος, το εκστατικά αιμοβόρο μυθιστόρημα της Μπιούκες αγριεύει τη φαντασία και βγάζει στην επιφάνεια τον καλύτερο αναγνωστικό εαυτό σου.

* «Τα λαμπερά κορίτσια», Lauren Beukes, σελ. 414, εκδόσεις Bell, μτφ. Μιχάλης Μακρόπουλος
(κεντρική φωτό © Casey Crafford)
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Συνομιλίες με ενδιαφέροντες ανθρώπους για ενδιαφέροντα πράγματα, εντός κι εκτός επικαιρότητας - πάντα με βλέμμα λοξό
Το βιβλίο παρουσιάζεται στην Cantina Social στις 23/07 και ώρα 20:00, όπου και θα διατεθεί περιορισμένος αριθμός αντιτύπων
Το Βιβλίο της Εβδομάδας, από τις Εκδόσεις Μίνωας
Το νέο βιβλίο της Μανίνας Ζουμπουλάκη και γιατί αξίζει να διαβαστεί από γυναίκες και άντρες κάθε ηλικίας
Ένα ωμό, κλειστοφοβικό πολιτικό θρίλερ που επαναπροσδιορίζει το Caribbean noir
Μια συγκινητική ωδή στη μνήμη και την παιδική ηλικία
Δύο συγκλονιστικά ιστορικά βιβλία από τις εκδόσεις Utopia φέρνουν τον Μεσαίωνα στο σήμερα με ρυθμό που κόβει την ανάσα.
Τιμά το πολύπλευρο έργο του εθνικού μας ποιητή με μια πλούσια έκδοση - Με ανέκδοτα έργα και νέες μελέτες
«Το Σύμπαν δεν σου δίνει σκοπό. Σου δίνει την ελευθερία να τον δημιουργήσεις», λέει ο κορυφαίος θεωρητικός φυσικός
Προτάσεις ελληνικής πεζογραφίας από την πρόσφατη βιβλιοπαραγωγή
Η μοναδική αρχιτεκτονική του και η νέα πολιτιστική εμπειρία προσελκύει βιβλιόφιλους από όλο τον κόσμο
Ένα ανέκδοτο ποίημα του Γιώργου Βέλτσου για την ATHENS VOICE
Ο Νικολό Αμανίτι εξετάζει τη δύναμη της δημόσιας εικόνας και τις συνέπειες της έκθεσης, ενώ η Τζούλια Καμινίτο στρέφει το βλέμμα στις αόρατες πληγές που διαμορφώνουν έναν άνθρωπο πολύ πριν αποκτήσει τη δική του φωνή
Η συγγραφέας μιλά για το νέο της ψυχολογικό θρίλερ, τη δημιουργική εμμονή, τη μοναξιά, την επινόηση και το σκοτεινό βλέμμα που μπορεί να αλλάξει τα πάντα
Πώς η χρήση ΤΝ από μαθητές και δασκάλους μπορεί και πρέπει να αλλάξει τη λειτουργία του σχολείου
«Ένα μόνο δωμάτιο με ένα μόνο βιβλίο». Αυτή είναι η φιλοσοφία πίσω από το όραμα του Yoshuyuki Morioka
Μια συζήτηση με τον συγγραφέα για τα βιβλία του, τις επιρροές του και τη σχέση της λογοτεχνίας με τη ζωή
Ο γερμανός συγγραφέας αφηγείται τη στιγμή που αποφάσισε να γίνει ποιητής, μιλά για την τέχνη της αφήγησης, τα πρότυπα για τους χαρακτήρες του, τη ζωγραφική.
Η Μαίρη Σιάνη-Ντέιβις στο βιβλίο «Έντιμος εμπορία» γράφει για μια γενιά που γεννήθηκε πριν από τον πόλεμο αλλά τον πρόλαβε, όπως και τον Εμφύλιο, στην πιο τρυφερή της ηλικία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.