Θεατρο - Οπερα

Θέατρο '10-'11: Επί σκηνής

Σπουδαία έργα Ελλήνων και ξένων δημιουργών ανεβάζουν φέτος το φθινόπωρο οι Έλληνες σκηνοθέτες, προϊδεάζοντας για τον πλούσιο θεατρικό χειμώνα που έρχεται.

115010-718264.jpg
Δήμητρα Αναγνώστου
ΤΕΥΧΟΣ 320
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στάθης Λιβαθινός, Νικήτας Τσακίρογλου
Στάθης Λιβαθινός, Νικήτας Τσακίρογλου

● Επιστροφή του Δημήτρη Μαυρίκιου στο Εθνικό Θέατρο με τη Φρεναπάτη του Κορνέιγ, εναρκτήρια παράσταση της Κεντρικής Σκηνής του Εθνικού με ένα θίασο είκοσι ηθοποιών – ανάμεσά τους την Εύα Κοταμανίδου και τον Χρήστο Λούλη.

Νίκος Μαστοράκης Χ3. Δημιουργικός και ευφάνταστος όπως πάντα, ετοιμάζει την Τριλογία του παραθερισμού του Γκολντόνι στο Εθνικό Θέατρο με τη Μάγια Λυμπεροπούλου και τον Δημήτρη Πιατά, την Κυρία Κούλα του Μένη Κουμανταρέα με τη Λυδία Κονιόρδου στο Θέατρο Τέχνης και το μονόλογο Τζόρνταν με τη Μαρίνα Ασλάνογλου στο Αμιράλ.

● Σαράντα χρόνια για το Θέατρο Στοά και ο Θανάσης Παπαγεωργίου σκηνοθετεί τη σπουδαία Λήδα Πρωτοψάλτη στο εμβληματικό νεοελληνικό έργο του Παναγιώτη Μέντη Άννα, είπα.

● Αγαπημένος συγγραφέας του Γιάννη Χουβαρδά ο Λέσινγκ, μετά τη Σάρα ανεβάζει στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου την Εμίλια Γκαλότι με τον Μηνά Χατζησάββα, τη Θέμιδα Μπαζάκα και τον Ακύλα Καραζήση.

● Ο Αντώνης Αντύπας στο Απλό Θέατρο επιμένει κλασικά. Σκηνοθετεί στις δύο σκηνές του θεάτρου του δύο κορυφαία έργα του σύγχρονου ρεπερτορίου. Τον Επιστάτη του Πίντερ με τον Δημήτρη Καταλειφό και τον Δημοσθένη Παπαδόπουλο και τις Ευτυχισμένες μέρες του Μπέκετ με τη Ράνια Οικονομίδου και τον Κώστα Γαλανάκη.

● O Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος σκηνοθετεί στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, που και φέτος θα έχει ένα πλούσιο ρεπερτόριο, το σύγχρονο έργο του Ντένις Κέλι Τα ορφανά, με θέμα την καθημερινή βία της πόλης, με τους Μιχάλη Οικονόμου, Μαρία Κίτσου, Όμηρο Πουλάκη.


Δύο εξαιρετικά έργα για τον Σταμάτη Φασουλή. Ο Θεός της σφαγής της Γιασμίν Ρεζά, ένα έργο για τη συγκλονιστική συνάντηση τεσσάρων γονιών που σπαράσσονται με αφορμή τα παιδιά τους, στο Θέατρο Δανδουλάκη με τον Γιάννη Φέρτη και την Κάτια Δανδουλάκη, και το έργο του Τζον Λόγκαν Κόκκινο, βραβευμένο με έξι Τόνι, βασισμένο στη ζωή του μεγάλου σύγχρονου ζωγράφου Ρόθκο, που θα ανέβει στο θέατρο Χορν με τον ίδιο τον Σταμάτη Φασουλή και τον Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο.


Το μοναδικό έργο του Τζ. Τζόις Εξόριστοι ανεβάζει η Ρούλα Πατεράκη στο Από Μηχανής Θέατρο, ενώ θα παρουσιάσει σε 9 μελοδραματικές σκηνικές παραστάσεις το σπουδαίο μυθιστόρημα του Γιάννη Πάνου Ιστορία των μεταμορφώσεων.


Δέκα δημιουργικά χρόνια κλείνει το Θέατρο Τόπος Αλλού, με τον Νίκο Καμτσή να σκηνοθετεί το Τέλος του παιχνιδιού του Μπέκετ και τη Νόρα του Ίψεν ανάμεσα σε ένα πλούσιο ρεπερτόριο.


Ο Στάθης Λιβαθινός και ο Νικήτας Τσακίρογλου συμπράττουν σε μια παράσταση που άφησε εποχή στη Θεσσαλονίκη, κέρδισε  διεθνή βραβεία και έρχεται στην Αθήνα, στο Παλλάς, στις 6 Νοεμβρίου για λίγες παραστάσεις. Πρόκειται για τον Βασιλιά Ληρ, μια εκρηκτική παράσταση με μεγάλες στιγμές και μια σπαρακτική ερμηνεία. Ο Στάθης Λιβαθινός ετοιμάζει και άλλες δύο μεγάλες παραγωγές αυτόν το χειμώνα. Το Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα με την Μπέτυ Αρβανίτη στο Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας και στο ολοκαίνουργο Ωνάσειο τον Δαντόν του Μπίχνερ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ