- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Θέατρο Τζένη Καρέζη: Τέσσερις παραστάσεις, τέσσερις όψεις της ανθρώπινης εμπειρίας
Μια θεατρική σεζόν αφιερωμένη στις κοινωνικές αντιθέσεις
Η νέα θεατρική σεζόν στο Θέατρο Τζένη Καρέζη: Τέσσερις παραστάσεις, τέσσερις αφορμές για σκέψη
Το Θέατρο Τζένη Καρέζη ανοίγει τη νέα θεατρική του σεζόν με τέσσερις ξεχωριστές παραστάσεις που φωτίζουν τον άνθρωπο, τη γυναίκα, τη σύγχρονη κοινωνία και τις διαχρονικές αξίες της ζωής.
Από τη σύγχρονη «Έντα», που αναμετριέται με τις κοινωνικές συμβάσεις, έως τους «Άγριους», όπου η αλήθεια συγκρούεται με το ψέμα, το θέατρο γίνεται τόπος προβληματισμού και συνάντησης.
Ο «Φιλάργυρος» του Μολιέρου, μέσα από μια παιδική, φρέσκια ματιά, φέρνει το γέλιο και το μήνυμα της προσφοράς, ενώ οι «Αγώνες και μεταμορφώσεις μιας γυναίκας» του Εντουάρ Λουί θυμίζουν πως η δύναμη της ψυχής και η ανάγκη για ελευθερία παραμένουν αστείρευτες. Τέσσερις παραστάσεις, τέσσερις ιστορίες, ένα κοινό νήμα: το θέατρο που αφουγκράζεται, συγκινεί και δίνει φωνή σε όσα αξίζει να ειπωθούν.
Έντα
Με αφορμή την Έντα Γκάμπλερ του Χένρικ Ίψεν, οι Αντώνης Τσιοτσιόπουλος και Γιώργος Παλούμπης συνθέτουν μια νέα ιστορία για τη σύγχρονη γυναίκα και τη θέση της σε έναν κόσμο γεμάτο κοινωνικές και ηθικές πιέσεις. Η ηρωίδα τους, κόρη ενός ισχυρού πολιτικού και σύζυγος ενός φιλόδοξου αρχηγού κόμματος, βρίσκεται παγιδευμένη ανάμεσα στις προσδοκίες των άλλων και στα δικά της ανεκπλήρωτα θέλω. Προσπαθώντας να διατηρήσει την αξιοπρέπειά της και να ανακτήσει τον έλεγχο της ζωής της, έρχεται αντιμέτωπη με την πραγματικότητα μιας κοινωνίας που καθορίζει ρόλους και προσωπικότητες. Ένα έργο για το δικαίωμα του ανθρώπου στην αυτοδιάθεση, κόντρα στα συστήματα που ορίζουν ρόλους και καθορίζουν προσωπικότητες σύμφωνα με τα κοινά συμφέροντα και τις πατριαρχικές παραδόσεις. Η σκηνοθεσία του Γιώργου Παλούμπη και οι ερμηνείες της Έλενας Τοπαλίδου και των ηθοποιών που την πλαισιώνουν συνθέτουν μια παράσταση που συνδυάζει το οικείο με το πολιτικό, αναδεικνύοντας τη διαρκή ανάγκη του ανθρώπου να ορίζει ο ίδιος το πεπρωμένο του. Ο Αντώνης Τσιοτσιόπουλος και ο Γιώργος Παλούμπης επιχειρούν να αφήσουν το δικό τους αιχμηρό σχόλιο για την ελληνική πραγματικότητα.
- Πρεµιέρα 21 Νοεµβρίου | Παρασκευή 21:00, Σάββατο 18:00 και 21:00, Κυριακή 18:30 | Θέατρο Τζένη Καρέζη, Ακαδημίας 3, Αθήνα, Τ. 2103636144
Άγριοι
Απόγευμα, κάπου στην Κυψέλη το 2025, με φόντο το διαμέρισμα του καθηγητή Νίκου Λεοντή, ο οποίος υποδέχεται δύο μεταπτυχιακούς φοιτητές, τη Μαρία και τον Δημήτρη. Όλοι μαζί συζητούν για τη νέα μελέτη του καθηγητή (Μανώλης Μαυροματάκης), πιστεύοντας πως πρόκειται για ένα έργο που μπορεί να φέρει κοινωνική αλλαγή, καταλήγοντας να πίνουν και να ονειρεύονται. Όμως, όσο το φως της ημέρας σβήνει, η ατμόσφαιρα αλλάζει. Οι μάσκες πέφτουν, οι φήμες και οι φόβοι βγαίνουν στην επιφάνεια, και τα πρόσωπα οδηγούνται σε πράξεις χωρίς επιστροφή. Τα όρια ανάμεσα στο σωστό και το λάθος αρχίζουν να θολώνουν, και το απόγευμα καταλήγει σε μια απρόβλεπτη σύγκρουση. Έφτασε η ώρα της αλήθειας. Πώς κι από ποιον θα αποδοθεί η δικαιοσύνη; Ποιοι είναι οι άγριοι; Ποιοι τα θύματα και ποιοι οι θύτες; Οι «Άγριοι» του Γιώργου Παλούμπη είναι ένα σύγχρονο έργο που μιλά για την εξουσία και τις ανθρώπινες αδυναμίες, μέσα από μια ιστορία που θα μπορούσε να συμβεί στο διπλανό μας διαμέρισμα. Ο Γιώργος Παλούμπης υπογράφει και τη σκηνοθεσία, με τη συμβολή μιας δυνατής ομάδας ηθοποιών. Μία παράσταση ρεαλιστική και άμεση, που η αλήθεια των χαρακτήρων έρχεται στο προσκήνιο.
- Δευτέρα και Τρίτη 21:00 | Θέατρο Τζένη Καρέζη, Ακαδημίας 3, Αθήνα, Τ. 2103636144
Ο Φιλάργυρος
Ο «Φιλάργυρος» του Μολιέρου επιστρέφει με μια πρωτότυπη παιδική διασκευή, η οποία προσπαθεί να γεφυρώσει το κλασικό με το σύγχρονο, προσκαλώντας μικρούς και μεγάλους σε ένα ταξίδι γέλιου και σκέψης. Η παράσταση αφηγείται την ιστορία του Αρπαγκόν, ενός πλούσιου αλλά υπερβολικά τσιγκούνη ανθρώπου, του οποίου η αγάπη για τα χρήματα ξεπερνά κάθε άλλο συναίσθημα. Όταν ο ίδιος προσπαθεί να παντρέψει τα παιδιά του με βάση το συμφέρον, αρχίζει μια σειρά από κωμικά μπερδέματα, αποκαλύψεις και παρεξηγήσεις που οδηγούν σε ξεκαρδιστικές αλλά και διδακτικές καταστάσεις. Η παιδική αυτή εκδοχή παρουσιάζει με απλό και διασκεδαστικό τρόπο τα διαχρονικά θέματα του έργου: την απληστία, την αξία της αγάπης, τη χαρά της προσφοράς και τη σημασία της οικογένειας. Στόχος, οι μικροί θεατές να καταλάβουν πόσο σημαντικό είναι να αγαπάς και να μοιράζεσαι, ενώ οι μεγάλοι να ξαναβρούν τη μαγεία του κλασικού θεάτρου μέσα από μια φρέσκια ματιά. Η σκηνοθεσία της Τζένης Κόλλια και του Μιχάλη Σιώνα γεμίζει τη σκηνή με χιούμορ, πολύχρωμα κοστούμια και μουσική, δημιουργώντας μια παραμυθένια ατμόσφαιρα. Ένα θέαμα που φέρνει τα παιδιά κοντά στον κόσμο του θεάτρου, συστήνοντάς τους έναν επίκαιρο Μολιέρο.
- Κυριακή 12:00 | Θέατρο Τζένη Καρέζη, Ακαδημίας 3, Αθήνα, Τ. 2103636144
Αγώνες και μεταμορφώσεις μιας γυναίκας
Το έργο του Εντουάρ Λουί παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Σωτηρίου, με τους Ελένη Κοκκίδου και Κωνσταντίνο Γεωργόπουλο στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Ένα έργο που ακολουθεί την καθημερινότητα μιας γυναίκας, η οποία παλεύει να σταθεί σε έναν κόσμο γεμάτο περιορισμούς, ανισότητες και βία. Από την καταπιεστική επαρχία ως την πόλη, δίνει άλλοτε μικρές και άλλοτε μεγάλες μάχες, για να αποκτήσει φωνή, αξιοπρέπεια και ελευθερία. Η παράσταση μιλάει για τα φύλα, τις τάξεις, τη μητρότητα, τη βία και την ελευθερία, θέλοντας να θυμίσει πως ακόμα και σήμερα, το να είσαι γυναίκα δεν είναι πάντοτε τόσο απλό. Το «Αγώνες και μεταμορφώσεις μιας γυναίκας» αποτελεί ένα αυτοβιογραφικό έργο, με το οποίο ο Εντουάρ Λουί τιμά τη μητέρα του, ενώ παράλληλα αποτυπώνει με ειλικρίνεια τα κοινωνικά και ταξικά εμπόδια που καθορίζουν τις ζωές των γυναικών. Μέσα από τα μάτια του συγγραφέα, η προσωπική ιστορία μετατρέπεται σε συλλογική εμπειρία, σε μια εξομολόγηση για τη θέση της γυναίκας, τη βία, τη φτώχεια και την ανάγκη για ελευθερία. Πρόκειται για το χρονικό μιας γυναίκας που παλεύει να επιβιώσει –και τελικά να υπάρξει– σε έναν κόσμο που της έμαθε από παιδί να σωπαίνει.
- Πρεµιέρα 12 Νοεµβρίου | Τετάρτη 19:00 και Πέµπτη 21:00 | Θέατρο Τζένη Καρέζη, Ακαδημίας 3, Αθήνα, Τ. 2103636144
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Αστέριος Πελτέκης σκηνοθετεί το έργο του Αριστοφάνη
Αύγουστος στην Αθήνα με θέατρο- Δείτε τις επιλογές σας
Ο Κωνσταντίνος Ζωγράφος, ο Βασίλης Παπαδόπουλος, ο Άλκης Μπακογιάννης, ο Γιάννης Σαμψαλάκης, Κωνσταντίνος Κοντογεωργόπουλος, ο Γιλμάζ Χουσμέν, ο Αντώνης Χρήστου και ο Σπύρος Μπόσγας μάς εκφράζουν τι είναι για εκείνους η Ειρήνη
Το ΚΘΒΕ κατεβαίνει στην Επίδαυρο με μια εκρηκτική Ελισάβετ Κωνσταντινίδου και μια «dream team» δημιουργών, αναζητώντας την έξοδο από την κοινωνική εντροπία μέσα από το γέλιο και τη συλλογική διεκδίκηση
Η πρώτη παράσταση προσβάσιμη σε θεατές με αισθητηριακές αναπηρίες στην ιστορία του Αρχαίου Θεάτρου
«Κατέκτησε μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά του κοινού και στην ελληνική καλλιτεχνική δημιουργία», αναφέρει η ανακοίνωση
Λίγο πριν ανέβουν στη σκηνή της ΕΛΣ, η σοπράνο και ο τενόρος μιλούν στην ATHENS VOICE
Ο Αριστοφάνης, ο Σεφερλής και οι κωμωδίες που συνεχίζουν να γεμίζουν τα ελληνικά θέατρα
Οι παραγωγές παρουσιάζονται σε ένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ παραστατικών τεχνών της Βαλτικής
Το έργο ζωντανεύει με έναν εξαιρετικό θίασο και την ηχηρή παρουσία του κειμένου του συγγραφέα Γιώργου Διαλεγμένου
Θανάσης Παπαθανασίου και Μιχάλης Ρέππας επιστρέφουν με το νέο τους σατιρικό έργο
Η παράσταση έρχεται το φθινόπωρο στην Αθήνα
Η αριστοφανική ηρωίδα με την ιδιοφυή αυθάδεια ζωντανεύει ξανά
Η νέα μεγάλη παραγωγή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια
Μιλήσαμε με τους συντελεστές της παράστασης «Ανα-τίναξε την ανθισμένη αμυγδαλιά» σε σκηνοθεσία Θοδωρή Αθερίδη
Η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Θέατρου Τέχνης «Καρόλου Κουν» μας μίλησε για την παράσταση «Πηνελόπες και Πηνελοπιάδες - The Loom» που ανεβάζει στη ΣΤΟΑ Culture του Μεγάρου Αρσάκη
Με Λυδία Κονιόρδου και Ευαγγελία Μουμούρη οι πρώτες παραστάσεις
Το αναλυτικό πρόγραμμα της περιοδείας - Ελεύθερη η είσοδος για το κοινό
Το έργο είναι βασισμένο στην ομότιτλη νουβέλα του Θωμά Κοροβίνη
Ο Χρήστος Θεοδωρίδης σκηνοθετεί την πιο παλιά σωζόμενη τραγωδία, τους Πέρσες του Αισχύλου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.