Θεατρο - Οπερα

Ανανεώθηκε η θητεία της Κατερίνας Ευαγγελάτου στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου

Για τρία ακόμη χρόνια στο τιμόνι

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ανανεώθηκε η θητεία της Κατερίνας Ευαγγελάτου στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου
Κατερίνα Ευαγγελάτου © NDP

Κατερίνα Ευαγγελάτου: Καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Αθηνών μέχρι το 2025 - Η απόφαση Μενδώνη. 

Η Κατερίνα Ευαγγελάτου θα είναι η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου και την επόμενη τριετία - μέχρι το 2025 δηλαδή- σύμφωνα με απόφαση της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη.

Όπως έγινε γνωστό, το Υπουργείο Πολιτιμού προχώρησε σε απευθείας ανάθεση - ανανέωση της θητείας της κ. Ευαγγελάτου και δεν προέβη στην προκήρυξη διαγωνισμού. Το ίδιο συνένη και στην περίπτωση της Εθνικής Πινακοθήκης που η νέα της καλλιτεχνική διευθύντρια, Συραγώ Τσιάρα, ορίστηκε με απευθείας ανάθεση.

Σημειώνεται ότι σε ερώτηση της Athens Voice τον περασμένο Μάιο, για το αν θα ήθελε να ανανεώσει τη θητεία της ως καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, η Κατερίνα Ευαγγελάτου είχε δηλώσει ότι δεν θα ήθελε να απαντήσει. 

Η πορεία της Κατερίνα Ευαγγελάτου

Η Κατερίνα Ευαγγελάτου είναι αριστούχος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου με παράλληλες σπουδές Μουσικής στο Ελληνικό Ωδείο. Μεταπτυχιακά σπούδασε Σκηνοθεσία στο Λονδίνο με Υποτροφία Ωνάση (κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου με Διάκριση [Distinction] στην Σκηνοθεσία Θεάτρου από το Midlessex University) και τη Μόσχα, (Κρατική Ακαδημία Θεατρικής Τέχνης GITIS). Μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά και Ρώσικα.

Είναι μέλος της Εταιρείας Σπουδών της Σχολής Μωραΐτη και της Επιτροπής Υποτροφιών Μινωτή-Παξινού του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης.

Πρωτοεμφανίστηκε ως σκηνοθέτις το 2006 στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου (Άσκηση Φαντασίας- Τρίτη Εντολή), ενώ την ίδια χρονιά ίδρυσε και διηύθυνε στο «Αμφι-Θέατρο Σπύρου Α. Ευαγγελάτου» τη σκηνή «Είσοδος Κινδύνου», όπου παρουσίασε τρεις παραστάσεις σε πανελλήνια πρώτη (Ερωτευμένη Νεκρή, Η Λέσχη της Αυτοκτονίας, Εκδίκηση).

Έχει σκηνοθετήσει πάνω από 20 μεγάλες παραγωγές (Πρόζα και Όπερα) σε κορυφαίους θεατρικούς Οργανισμούς της Ελλάδας και του εξωτερικού όπως το Εθνικό Θέατρο, η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, η Εθνική Λυρική Σκηνή, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, η Κρατική Όπερα της Περμ στη Ρωσία και το Κρατικό Θέατρο του Άουγκσμπουργκ στη Γερμανία.

Στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου έχει παρουσιάσει τον Ιδομενέα του Ρόλαντ Σίμελπφενιχ στην Πειραιώς 260 (2014), τον Ρήσο στον αρχαιολογικό χώρο του Λυκείου του Αριστοτέλη (2015) και, με το Εθνικό Θέατρο, την Άλκηστη του Ευριπίδη στην Επίδαυρο (2017).

Επιπλέον, όπως έχει εξαγγελθεί, τον Ιούνιο του 2020, η Κατερίνα Ευαγγελάτου έχει ήδη κληθεί από την Εθνική Λυρική Σκηνή να σκηνοθετήσει τον Ριγκολέττο του Τζ. Βέρντι στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου.

Ασχολείται συστηματικά και με την Θεατρική Εκπαίδευση με επίκεντρο το Αρχαίο Δράμα, ενώ έχει κληθεί να δώσει μαθήματα και διαλέξεις γύρω από το Θέατρο στην Ελλάδα (Πανεπιστήμιο Αθηνών-Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, Δραματική Σχολή Εθνικού Θεάτρου, Δραματική Σχολή Ωδείου Αθηνών κ.α.) και το εξωτερικό. Πρόσφατα ήταν προσκεκλημένη του New York University, όπου δίδαξε Αρχαίο Δράμα σε φοιτητές διαφόρων τμημάτων του. Το 2018 διηύθυνε το Διεθνές Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος του Εθνικού Θεάτρου στους Δελφούς.

Έχει τιμηθεί μεταξύ άλλων, από την Ένωση Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών με το Βραβείο Νέου Δημιουργού (Δεκέμβριος 2009), και με το Έπαθλο «Ελευθερία Σαπουντζή» για τις σκηνοθεσίες της κατά τη διετία 2009-2011 (Σεπτέμβριος 2011), Η παράσταση της Όπερας Τα παραμύθια του Χόφμαν, (Κρατική Όπερα της Περμ στη Ρωσία, 2015) ήταν υποψήφια για 9 βραβεία «Χρυσή Μάσκα», τα σημαντικότερα βραβεία στο ρωσόφωνο Θέατρο, μεταξύ των οποίων Καλύτερης Παράστασης Όπερας και Καλύτερου Σκηνοθέτη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ