Θεατρο - Οπερα

Τι θα δούμε τη νέα σεζόν στο Εθνικό Θέατρο

Νέο πρόγραμμα, νέος καλλιτεχνικός διευθυντής, σταθερή αξία για τους θεατρόφιλους

olga-sella.jpg
Όλγα Σελλά
ΤΕΥΧΟΣ 805
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φουέντε Οβεχούνα
Φουέντε Οβεχούνα © Patroklos Skafidas

Εθνικό Θέατρο: Φουέντε Οβεχούνα, Πονηρό πνεύμα, Λεωφορείον ο Πόθος, Ματωμένος γάμος, Αιολική γη, Η φάρμα των ζώων, Τρωίλος και Χρυσηίδα, Ο εχθρός της τάξης.

Η σεζόν στο Εθνικό Θέατρο ξεκινά με νέο καλλιτεχνικό διευθυντή, τον Γιάννη Μόσχο
στον οποίο έδωσε χρόνο προετοιμασίας η μεταβατική καλλιτεχνική διευθύντρια Έρι Κύργια
που είχε ήδη ετοιμάσει το ρεπερτόριο για όσες παραστάσεις κάνουν πρεμιέρα ή ξεκινούν 
τις πρόβες τους εντός του 2021. Να, λοιπόν, τι βρίσκουμε στο πρόγραμμά του.

Κτίριο Τσίλερ

Κεντρική Σκηνή

Φουέντε Οβεχούνα
© Patroklos Skafidas

Η σεζόν στο κτίριο Τσίλερ της Αγίου Κωνσταντίνου ήδη ξεκίνησε με το «Φουέντε Οβεχούνα» του Λόπε δε Βέγα, σε μετάφραση Μαρίας Χατζηεμμανουήλ και σκηνοθεσία Ελένης Ευθυμίου. Ένα έργο των αρχών του 17ου αιώνα που βασίζεται σε πραγματικό γεγονός του 15ου αιώνα στην Ισπανία και το οποίο αγγίζει το θέμα της κακοποιητικής συμπεριφοράς προς τις γυναίκες, αλλά και τον αυταρχισμό προς όλους τους πολίτες, που προκαλεί την εξέγερση ενός ολόκληρου χωριού.
Έως 23/1/2022

Το έργο του Νόελ Κάουαρντ «Πονηρό πνεύμα» ανεβαίνει για πρώτη φορά στο Εθνικό Θέατρο, σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά. Μια αριστοτεχνικά δομημένη κωμωδία με καυστικό χιούμορ για τον γάμο και τις δυσκολίες της συζυγικής πίστης. Παίζουν: Αμαλία Μουτούση, Αργύρης Ξάφης, Άννα Μάσχα, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Κατερίνα Λέχου, Θανάσης Δήμου κ.ά.
Από 10/2/2022

Νέα Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος»

«Λεωφορείον ο Πόθος»

Ο Τενεσί Ουίλιαμς είναι ο αγαπημένος των σκηνοθετών και του κοινού. Το «Λεωφορείον ο Πόθος», η ιστορία της απελπισμένης Μπλανς και του σκληρού Στάνλεϊ Κοβάλκσι, ξεκινάει τις παραστάσεις του στη Νέα Σκηνή, σε μετάφραση και σκηνοθεσία Θανάση Σαράντου. Στον ρόλο της Μπλανς Ντιμπουά, η Κωνσταντίνα Τάκαλου και στον ρόλο του Στάνλεϊ, ο Αποστόλης Τότσικας.
Διάρκεια: 12/11/2021 - 2/2/2022

Η Μαρία Μαγκανάρη καταπιάνεται με ακόμη ένα εμβληματικό κείμενο, τον «Ματωμένο γάμο» του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, σε μετάφραση Έφης Γιαννοπούλου, που έχει παρουσιαστεί περισσότερο απ’ όλα τα δημιουργήματα του Ισπανού συγγραφέα στις ελληνικές σκηνές. Ένα έργο για τον απόλυτο έρωτα, που υπερβαίνει φραγμούς, νόμους και πρέπει. Η γνωριμία του με το ελληνικό κοινό πηγαίνει πίσω στο 1947 χάρη στον Κάρολο Κουν και το Θέατρο Τέχνης, ενώ στο Εθνικό πρωτοπαρουσιάστηκε το 1981, σε σκηνοθεσία Αλέξη Σολομού. Στη νέα παράσταση του Εθνικού παίζουν οι Μαρία Κεγαχιόγλου, Σύρμω Κεκέ, Μαρία Σκουλά, Δήμητρα Βλαγκοπούλου κ.ά.
Από 20/1/2022


Θέατρο Rex

Σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη»

Με ένα έργο αφιερωμένο στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή κάνει πρεμιέρα η Σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη», την «Αιολική γη» του Ηλία Βενέζη, σε σκηνοθεσία Τάκη Τζαμαργιά και διασκευή Σάββα Κυριακίδη και Δημήτρη Χαλιώτη. Ένα έργο που αγγίζει τις μνήμες που χάθηκαν οριστικά, τη ζωή που έμεινε πίσω, στις Κυδωνιές της Μικράς Ασίας. Παίζουν: Αλίκη Αλεξανδράκη, Θοδωρής Κατσαφάδος, Νίκος Καρδώνης, Γιασεμί Κηλαηδόνη, Μάξιμος Μουμούρης, Δημήτρης Ντάσκας, Δημοσθένης Παπαδόπουλος, Δημήτρης Παπανικολάου, Μιχάλης Συριόπουλος, Γαλήνη Χατζηπασχάλη κ.ά.
Από 2/12/2021 

Σκηνή «Ελένη Παπαδάκη»

Πασίγνωστο, αγαπημένο, διαχρονικό έργο «Η φάρμα των ζώων» του Τζορτζ Όργουελ, που σκηνοθετεί ο Άρης Μπινιάρης, ενώ υπογράφει και τη διασκευή για το θέατρο μαζί με τους Έλενα Τριανταφυλλοπούλου και Βύρωνα Θεοδωρόπουλο. Και σίγουρα αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον αυτό το νέο εγχείρημα του γνωστού σκηνοθέτη. Τον πληθυσμό της «Φάρμας» θα ζωντανέψουν οι Προμηθέας Αλειφερόπουλος, Βάσω Καβαλλιεράτου, Ιωάννα Μαυρέα, Κώστας Μπερικόπουλος, Πάνος Παπαδόπουλος κ.ά.
Από 18/11/2021

Ένα έργο για την τέχνη της μάχης και του έρωτα, το «Τρωίλος και Χρυσηίδα» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, θα ακολουθήσει στον ίδιο χώρο, σε μετάφραση Νίκου Χατζόπουλου και σκηνοθεσία Μαρίας Πανουργιά. Οι Ευδοξία Ανδρουλιδάκη, Στέλλα Βογιατζάκη, Γιάννης Κλίνης, Κώστας Κουτσολέλος, Γιώργος Κριθάρας, Κωνσταντίνος Πλεμμένος κ.ά. θα αναλάβουν να ζωντανέψουν τους ήρωες του Τρωικού Πολέμου έτσι όπως τους φαντάστηκε ο Σαίξπηρ.
Από 17/2/2022

Σκηνή «Κατίνα Παξινού»

«Ο εχθρός της τάξης»

Το έργο του Νάιτζελ Ουίλιαμς «Ο εχθρός της τάξης» παρουσιάζεται στη σκηνή αυτή του Εθνικού, που φέτος θα φιλοξενεί παραστάσεις που αφορούν και το εφηβικό κοινό. Ένα έργο γραμμένο τη δεκαετία του ’70, το οποίο αφουγκράζεται τις αγωνίες και τις αρνήσεις των εφήβων που αποφασίζουν, απορρίπτοντας τα πάντα, και το σχολείο, να γίνουν οι καθηγητές του εαυτού τους. Η σκηνοθέτιδα της παράστασης Γεωργία Μαυραγάνη έχει εμπειρία τόσο από θέατρο όσο και στην εκπαίδευση, και περιμένουμε με ενδιαφέρον να δούμε την προσέγγισή της σε ένα έργο που σκηνοθέτησε για τον κινηματογράφο ο Πέτερ Στάιν το 1983. Τη μετάφραση υπογράφει ο Αλέξης Καλοφωλιάς
Έως 23/1/2022. 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ