Θεατρο - Οπερα

Εδώ Παρά Εδώ: 20 λεπτά στο μυαλό του Ευριπίδη Λασκαρίδη

Μια μικρού μήκους ταινία που μας βάζει στα παρασκήνια και τις πρόβες της υπέροχα ανατρεπτικής παράστασης «ELENIT».

alexandra_skaraki.jpg
Αλεξάνδρα Σκαράκη
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Ευριπίδης Λασκαρίδης στο ντοκιμαντέρ «Εδώ Παρά Εδώ» («Here Not Here»)
Ευριπίδης Λασκαρίδης | «Εδώ Παρά Εδώ» («Here Not Here»)

Το ντοκιμαντέρ του Ευριπίδη Λασκαρίδη «Εδώ Παρά Εδώ» («Here Not Here») από τις πρόβες της παράστασης «ELENIT», live στο YouTube Channel του Ιδρύματος Ωνάση

Ο Ευριπίδης Λασκαρίδης και η ομάδα Osmosis, σε συμπαραγωγή με σημαντικά θέατρα και φεστιβάλ της Ευρώπης, παρουσίασαν για πρώτη φορά το έργο «ELENIT» τον Νοέμβριο του 2019. Το έργο, ένας συνδυασμός θεάτρου και ήχου, μια τραγική κωμωδία που αγκαλιάζει το γελοίο μαζί με το τρομακτικό, κατέκτησε το ελληνικό και διεθνές κοινό με το ανατρεπτικό και ξεκαρδιστικό της χιούμορ. 

Η παράσταση θα ξεκινούσε την διεθνή της περιοδεία με πρώτο σταθμό το Παρίσι, μετά από πρόσκληση του Théâtre de la Ville στο Παρίσι και με την στήριξη του Ιδρύματος Hermés. Δυστυχώς το δεύτερο λοκντάουν ανέτρεψε τα σχέδια και η περιοδεία αναβλήθηκε. 

Περιμένοντας λοιπόν να επαναλειτουργήσουν τα θέατρα και να δοθούν οι παραστάσεις του «ELENIT» στο εξωτερικό, ο σκηνοθέτης δημιούργησε το «Εδώ Παρά Εδώ» («Here Not Here»), ένα εικοσάλεπτο ελλειπτικό ντοκιμαντέρ – ευχή «για τις ζωές μας που είναι εδώ και μη εδώ», μέχρι να βρεθούμε και πάλι στις θεατρικές αίθουσες.

Τα γυρίσματα έγιναν στη σκηνή της Στέγης ένα χρόνο μετά την πρεμιέρα του «ELENIT» στην Αθήνα. Με τον τρόπο αυτό το ντοκιμαντέρ αποτελεί μια ευρηματική απάντηση στο πρόβλημα της αναβολής και θα κάνει πρεμιέρα στις 29 Ιανουαρίου 2021 στις 21:00 στο κανάλι της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση στο Youtube.

Trailer | HERE NOT HERE του Ευριπίδη Λασκαρίδη/OSMOSIS

Σκηνή από το ντοκιμαντέρ του Ευριπίδη Λασκαρίδη «Εδώ Παρά Εδώ»
Σκηνή από το ντοκιμαντέρ του Ευριπίδη Λασκαρίδη «Εδώ Παρά Εδώ» © Θάνος Λέκκας

Σκηνή από το ντοκιμαντέρ του Ευριπίδη Λασκαρίδη «Εδώ Παρά Εδώ»
Σκηνή από το ντοκιμαντέρ του Ευριπίδη Λασκαρίδη «Εδώ Παρά Εδώ» © Γιώργος Πούλιος

Τι είναι όμως το «Εδώ Παρά Εδώ»; Πρόκειται για μια εικοσάλεπτη «βουτιά» στον κόσμο του «ELENIT», στα παρασκήνια και τις πρόβες του «ξαναζεστάματος» ενός έργου. Μέσα από αυτό ο Ευριπίδης Λασκαρίδης «μιλά για τη δημιουργική διαδικασία του και για το πώς προτιμά ο θεατής να αναρωτηθεί τι του συμβαίνει, εδώ (στην καρδιά), παρά εδώ (στο μυαλό)». Μοιράζεται την backstage προετοιμασία των συντελεστών και ηρώων του. Ο θίασος της παράστασης παρελαύνει από τα καμαρίνια της Στέγης τον Νοέμβριο του 2020 στις οθόνες μας: Κωνσταντίνος Γεωργόπουλος, Νίκος Δραγώνας, Αμαλία Κοσμά, Χαρά Κότσαλη, Μάνος Κότσαρης, Θάνος Λέκκας, Δημήτρης Ματσούκας, Ευθύμιος Μοσχόπουλος, Γιώργος Πούλιος, Φαίη Τζούμα, μαζί με τον Ευριπίδη Λασκαρίδη, ανοίγουν μια χαραμάδα για να πάρουμε μια γεύση από την πίσω μεριά της σκηνής.
Η επωδός που ακούγεται συχνά στην παράσταση είναι: «Ποιο είναι το πρόβλημά σου;».΄Έτσι και αυτή η μοναδική μικρού μήκους ταινία, έρχεται να μας υπενθυμίσει τη γοητεία αλλά και τη σπουδαιότητα που ασκεί η τέχνη στον θεατή, σημαντικές και οι δύο για την κοινωνική συνοχή. 
 

Ο Ευριπίδης Λασκαρίδης στο ντοκιμαντέρ «Εδώ Παρά Εδώ» («Here Not Here»)
Σκηνή από το ντοκιμαντέρ του Ευριπίδη Λασκαρίδη «Εδώ Παρά Εδώ» © Θάνος Λέκκας

Ο Ευριπίδης Λασκαρίδης έχει συμμετάσχει από το 1995, ως περφόρμερ σε έργα σκηνοθετών όπως ο Δημήτρης Παπαϊωάννου και ο Ρόμπερτ Γουίλσον. Το 2000 ξεκίνησε το δικό του σκηνοθετικό έργο για τη σκηνή και την οθόνη. Δημιούργησε τις παραστάσεις «Relic» (2015) και «Titans» (2017) και έχει παρουσιάσει τα έργα του σε πάνω από 30 φεστιβάλ και ιδρύματα σε όλο τον κόσμο. Μερικά από αυτά είναι η Lyon Biennale de la Danse, το Palais de Tokyo, το Barbican Pit μέχρι το Public Theater της Νέας Υόρκης. Τον έχουν χαρακτηρίσει ως «σχοινοβάτη που ξέρει να ισορροπεί επιδέξια ανάμεσα στο όνειρο και τη φαντασία», «δημιουργό μιας γλώσσας ακατάληπτης και οικείας, απόμακρης και συγκινητικής», «χαρισματικό καλλιτέχνη με βαθιά πίστη στη δημιουργική ικανότητα του θεατή». Ο σκηνοθέτης έχει τιμηθεί με την εναρκτήρια υποτροφία Pina Bausch Fellowship το 2016.

Στιγμιότυπο από την παράσταση «ELENIT» του Ευριπίδη Λασκαρίδη
Στιγμιότυπο από την παράσταση «ELENIT» του Ευριπίδη Λασκαρίδη © Ανδρέας Σιμόπουλος

Στιγμιότυπο από την παράσταση «ELENIT» του Ευριπίδη Λασκαρίδη
Στιγμιότυπο από την παράσταση «ELENIT» του Ευριπίδη Λασκαρίδη © Χρήστος Σαρρής


Info: Εδώ Παρά Εδώ («Here Not Here»). Ένα έργο του Ευριπίδη Λασκαρίδη και της ομάδας Osmosis. 
Συντελεστές: Σκηνοθεσία: Ευριπίδης Λασκαρίδης, Κοστούμια: Άγγελος Μέντης, Πρωτότυπη Μουσική & Ηχητική Σύνθεση: Γιώργος Πούλιος, Σκηνικά: Λουκάς Μπάκας.
Σχεδιασμός: Φωτισμών Ελίζα Αλεξανδροπούλου, Σύμβουλος Δραματουργίας: Αλέξανδρος Μιστριώτης, Σύμβουλος Κίνησης: Νίκος Δραγώνας, Τεχνικός Διευθυντής: Κωνσταντίνος Μαργκάς, Δημιουργική σύμβουλος: Εύα Στεφανή, Κάμερα: Παύλος Κοσμίδης, Αιμιλία Μηλού, Εύα Στεφανή, Μοντάζ & Ηχητική Σύνθεση: Παναγιώτης Παπαφράγκος, Καλλιτεχνικός Συνεργάτης & Κείμενα: Κυριάκος Καρσεράς, Σχεδιασμός Τίτλων: Βασίλης Μαρματάκης, Βοηθός Μοντάζ: Φανή Μπήτου, Εκτέλεση Παραγωγής: Simona Fremder – EdM Productions & Νίκος Μαυράκης – TooFarEast. 
Πρωταγωνιστούν: Κωνσταντίνος Γεωργόπουλος, Νίκος Δραγώνας, Αμαλία Κοσμά, Χαρά Κότσαλη, Μάνος Κότσαρης, Ευριπίδης Λασκαρίδης, Θάνος Λέκκας, Δημήτρης Ματσούκας, Ευθύμης Μοσχόπουλος, Γιώργος Πούλιος και Φαίη Τζούμα.
Εμφανίζονται ακόμη: Κώστας Αλεξίου, Αρετή Αντωνάτου, Γιώργος Αντωνόπουλος, Όλγα Βλάσση, Ανθίας Μπαλής, Ντίνος Νικολάου, Θανάσης Ντάκος, Κωστής Παυλόπουλος, Ιωάννα Πλέσσα & Γιώργος Τσιτσίγκος.
Παραγωγή: Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και Théâtre de la Ville-Paris.

Live στο YouTube Channel του Ιδρύματος Ωνάση: Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021 στις 21:00. Διάρκεια: 20΄. Το ντοκιμαντέρ θα είναι διαθέσιμο έως τις 23:00.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ