Θεατρο - Οπερα

Θαΐς: Η σπάνια όπερα έρχεται στο σπίτι μας από το Μέγαρο Μουσικής

Μένουμε σπίτι με μία από τις εμβληματικότερες παραγωγές του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών

foto_1.jpg
Νικολέττα Σταμάτη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Θαΐς από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Η παραγωγή του 2009 έρχεται στην οθόνη μας © STEFANOS

«Μένουμε σπίτι - Βλέπουμε Μέγαρο» με την παραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, την όπερα «Θαΐς» του Ζυλ Μασνέ, σε σκηνοθεσία Αρνώ Μπερνάρ

Εδώ και έναν μήνα, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών έχει φροντίσει να μάς κάνει παρέα όσο μένουμε σπίτι. Δύο φορές τη βδομάδα, τις Τετάρτες και τα Σάββατα, «Μένουμε σπίτι - Βλέπουμε Μέγαρο» και έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε (ή να ξαναδούμε, αν ήμαστε από τους τυχερούς) κάποιες από τις εμβληματικότερες παραγωγές που έχει φιλοξενήσει στο παρελθόν. 

Θαΐς από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Την Τετάρτη 29 Απριλίου στις 21:30 © STEFANOS

Την Τετάρτη 29 Απριλίου στις 21:30, θα ζήσουμε μία μοναδική εμπειρία, όχι μόνο της ποιότητας του έργου που θα προβληθεί στην ιστοσελίδα του Μεγάρου Μουσικής, αλλά και λόγω της σπανιότητάς της. Ο λόγος για την όπερα «Θαΐς», που τον Μάρτιο του 2009 «ζωντάνεψε» στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη.  

Για μιάμιση περίπου ώρα, μέσα από τις τρεις πράξεις και τις επτά εικόνες του Ζυλ Μασνέ θα μεταφερθούμε στον 4ο μ.χ. αιώνα και την πρωτοχριστιανική Αίγυπτο. Πρωταγωνιστές ο Αθαναήλ και η Θαΐδα. Ο πρώτος, ένας φωτισμένος ερημίτης, αποφασίζει να επαναφέρει στον δρόμο της αρετής την φημισμένη ηθοποιό και εταίρα της Αλεξάνδρειας, προσηλυτίζοντας την. Τα γεγονότα παίρνουν τραγική τροπή, όταν εκείνος την ερωτεύεται, με τις συνέπειες να «πέφτουν» και στους δύο.

Θαΐς από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Η όπερα του 19ου αιώνα στην ιστοσελίδα του Μεγάρου © STEFANOS
  

Εμείς γνωρίσαμε για πρώτη φορά πανελλήνια την όπερα, που είχε ως πηγή έμπνευσης την ομώνυμη νουβέλα του Ανατόλ Φρανς, μέσα από την σκηνοθεσία του Αρνώ Μπερνάρ. Στην παραγωγή του Μεγάρου Μουσική Αθηνών τη διεύθυνση της Ορχήστρας των Χρωμάτων είχε αναλάβει ο Μισέλ Πλασσόν, ενώ υπήρξε συμμετοχή και της Χορωδίας της ΕΡΤ, την οποία δίδαξε ο Δημήτρης Μπουζάνης. Στον ρόλο της Θαΐδας βλέπουμε την σοπράνο Μάρλις Πέτερσεν, την οποία ξανασυναντήσαμε στην προβολή της «Λούλου» στο πλαίσιο του «Μένουμε σπίτι - Βλέπουμε Μέγαρο» και δίπλα της, ως Αθαναήλ, στάθηκε ο βαρύτονος Άντονυ Μάικλς-Μουρ. Οι δύο μαζί πλαισιώθηκαν από τον τενόρο Αντώνη Κορωναίο και τον μπάσο Χριστόφορο Σταμπόγλη, οι οποίοι ενσάρκωσαν τον Νικία και τον Παλαίμονα αντίστοιχα, αλλά και οι τραγουδίστριες Αλεξάνδρα Παπατζιάκου, Ειρήνη Κυριακίδου, Αγγελική Καθαρίου και Βασιλική Καραγιάννη. 

Θαΐς από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Η σοπράνο Μάρλις Πέτερσεν ως Θαΐδα © STEFANOS

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ