Θεατρο - Οπερα

θέατρο 300

Υπόγειος φόβος

115010-718264.jpg
Δήμητρα Αναγνώστου
ΤΕΥΧΟΣ 300
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
5997-13815.jpg

Η νέα θεατρική τάση θέλει τους θεατές να μη βρίσκονται «εγκλωβισμένοι» στο κάθισμά τους, αλλά στο σκηνικό χώρο μαζί με τους ηθοποιούς – και να «εξερευνούν» την παράσταση με όλες τους τις αισθήσεις. Αυτήν ακριβώς την τάση ακολουθεί η ομάδα Fresh Target Theatre Ensemble, ανεβάζοντας στο υπόγειο γκαράζ του Ιδρύματος «Μ. Κακογιάννης» μια site-specific παράσταση, βασισμένη στη συρραφή τριών μονόπρακτων του Χάρολντ Πίντερ («Νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων», «Ένα ακόμα και φύγαμε» και «Συνέντευξη τύπου»). 

Σκηνή Α’: Το κοινό, σε ρόλο καλεσμένων από το Υπουργείο Πολιτισμού VIP ξένων αξιωματούχων, βρίσκεται σε μία γκαλερί με έργα από το ίδρυμα ΔΕΣΤΕ, όταν ξαφνικά γίνεται μάρτυρας της σύλληψης ενός ατόμου. Το γεγονός αυτό θα δημιουργήσει μία φοβική ατμόσφαιρα, καθώς οι αρχές ασφαλείας θα οδηγήσουν το κοινό σε μια αίθουσα όπου θα παρακολουθήσει την ανάκριση του υπόπτου. 

Αιχμηρά και επίκαιρα, τα τρία αυτά ξεχωριστά μονόπρακτα συνδέθηκαν με μοναδικό τρόπο από το σκηνοθέτη Πάρη Ερωτοκρίτου, ο οποίος κατάφερε να δημιουργήσει ένα «καθαρό» περιβάλλον σε αντιδιαστολή με ένα βίαιο, ψυχαναγκαστικό λόγο, δίνοντας στους θεατές μια ενεργητική θέση και δημιουργώντας τους την ψευδαίσθηση της συμμετοχής. 

Μια άριστη προσέγγιση σε τρία έργα που δίνουν την πιο ολοκληρωμένη μορφή μιας κριτικής διάστασης απέναντι στην κρατική βία, πνευματική και σωματική, που ασκείται από τα «δημοκρατικά» καθεστώτα.

Η ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ 

Του Χάρολντ Πίντερ

Σκηνοθεσία: Πάρης Ερωτοκρίτου

Παίζουν: Γιώργος Ζιόβας, Δημήτρης Αγοράς, 

Τάνια Παλαιολόγου

ΙΔΡΥΜΑ «ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ», Πειραιώς 206, 210 3418.570 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ