Θεατρο - Οπερα

Δύο υπερπαραγωγές από το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

«Κι από Σμύρνη... Σαλονίκη» της Μιμής Ντενίση και «Όλιβερ Τουίστ» του Καρόλου Ντίκενς ανεβάζουν αυλαία

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 722
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κι από Σμύρνη... Σαλονίκη

Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού παρουσιάζει την παράσταση «Κι από Σμύρνη... Σαλονίκη» της Μιμής Ντενίση και τον «Όλιβερ Τουίστ» του Καρόλου Ντίκενς.

Κι από Σμύρνη... Σαλονίκη
Το sequel του «Σμύρνη μου αγαπημένη», από τη Μιμή Ντενίση

Κι από Σμύρνη... Σαλονίκη

Το έργο της Μιμής Ντενίση «Κι από Σμύρνη… Σαλονίκη» ανεβαίνει στο «ΘΕΑΤΡΟΝ» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» σε παραγωγή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού όντας το πρώτο ελληνικό θεατρικό sequel, καθώς αποτελεί συνέχεια του «Σμύρνη μου αγαπημένη», που συγκλόνισε εκατοντάδες χιλιάδες θεατές και έγινε μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες στην ιστορία του ελληνικού θεάτρου. Στο έργο, το οποίο γράφτηκε μετά από ενδελεχή έρευνα σε κείμενα ελληνικά και ξένα, Θεσσαλονικιών συγγραφέων και Εβραίων, η αρχόντισσα της Σμύρνης Φιλιώ Μπαλτατζή και τα παιδιά της καταφέρνουν να επιζήσουν της Μικρασιατικής καταστροφής και μετά από μεγάλες περιπέτειες καταλήγουν στη Μακεδονία. Η Σαλονίκη γίνεται η πατρίδα των προσφύγων. Το έργο είναι μια μεγάλη νωπογραφία της εποχής με φόντο την πολιτική κατάσταση μέσα από προσωπικές ιστορίες και με τη μουσική της εποχής από τα σεφαραδίτικα, μέχρι τα ρεμπέτικα και τον Αττίκ, να αναδεικνύουν τις αισθητικές και πολιτιστικές αντιθέσεις ανάμεσα σε ντόπιους και πρόσφυγες.

Κείμενο και σκηνοθεσία: Μιμή Ντενίση. Πρωταγωνιστεί η Μιμή Ντενίση και με αλφαβητική σειρά: Αλέξανδρος Αντωνόπουλος, Γιώργος Αρμένης, Νικολέττα Βλαβιανού, Κατερίνα Γερονικολού, Μαρία Εγγλεζάκη, Λευτέρης Ελευθερίου, Δημήτρης Μακαλιάς, Μιχάλης Μητρούσης, Κωνσταντίνα Μιχαήλ, Νίκη Παλληκαράκη, Όλγα Πολίτου, Δήμητρα Σιγάλα, Αναστασία Σκοπελίτη, Γιάννης Τσιμιτσέλης, Αντιγόνη Ψυχράμη. Ζωντανά επί σκηνής ο  Ανδρέας Κατσιγιάννης με τον Σωτήρη Μαργώνη.


Όλιβερ Τουίστ
Το σπουδαίο έργο του Ντίκενς σε μια υπερπαραγωγή για μικρούς και μεγάλους
ot-86c.jpg

Ο «Όλιβερ Τουίστ» του Καρόλου Ντίκενς, σε απόδοση, θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία της Κωνσταντίνας Νικολαΐδη και έναν 20μελή θίασο εξαιρετικών ηθοποιών, ανεβαίνει στο «ΘΕΑΤΡΟΝ» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Πρόκειται για το κλασικό και διαχρονικό έργο του Ντίκενς με τον νεαρό Όλιβερ, που έχει εμπνεύσει άπειρες κινηματογραφικές και θεατρικές παραγωγές, σε μία υπερπαραγωγή για μικρούς και μεγάλους με την οξυδερκή και φρέσκια σκηνοθετική ματιά, πλούσια κοστούμια και σκηνικά από τη Μαρία Φιλίππου, πρωτότυπη μουσική του Γιάννη Οικονόμου και χορογραφίες από τη Χριστίνα Φωτεινάκη. Ο Όλιβερ Τουίστ είναι ο ήρωας-σύμβολο που καταφέρνει να διατηρήσει την καλοσύνη και την ηθική του μέσα σε ένα ζοφερό και άδικο κόσμο. Ο Ντίκενς, μέσα από αυτό το έργο, στηλιτεύει τις άθλιες συνθήκες που επικρατούσαν στην εποχή του στην Αγγλία, όπου η ανθρώπινη ζωή έχει μικρή αξία και οι πολλοί ζουν σε απόλυτη φτώχεια, σε μία κοινωνία μεγάλων αντιθέσεων. Το έργο είναι επίκαιρο και στις μέρες μας, όπου παιδιά ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και στερούνται βασικών αναγκών. Ο Ντίκενς καταλήγει με μία νότα ελπίδας και αισιοδοξίας, υποστηρίζοντας πως το καλό μπορεί να θριαμβεύσει και πως η αθωότητα, η αλήθεια και η αγνότητα, αρετές που ανάγονται στην ουσία της παιδικότητας, μπορούν να διασωθούν ακόμα και μέσα σε ένα περιβάλλον ανέχειας και κοινωνικών ανισοτήτων.

ot-508-c.jpg

Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους: Ρένος Χαραλαμπίδης, Τάσος Κωστής, Κωνσταντίνος Κάππας, Μαρία Αντουλινάκη. Όλιβερ Τουίστ ο Διονύσης Πιφέας.


«ΘΕΑΤΡΟΝ», Πειραιώς 254, Ταύρος, 2122540300 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ