Θεατρο - Οπερα

Η απαγωγή της Τασούλας

Ένα σύγχρονο θεατρικό έργο που αναφέρεται στο 1950. Εμμέτρως!

115071-630725.jpg
Βαγγέλης Περρής
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
p1dbuvpbhe7301jcrlugiqj1ghin_1170x600.jpg

«Η Απαγωγή της Τασούλας»: Ο Βαγγέλης Περρής είδε και γράφει για το έργο του Κωνσταντίνου Μάρκελλου που εντυπωσίασε και συνεχίζει την θεατρική του πορεία.

«Η Απαγωγή της Τασούλας»! Μπορεί ο τίτλος να παραπέμπει σε κάτι οικεία παλιό και όντως αυτό συμβαίνει, αλλά μόνο ως προς το πρώτο σκέλος. Το έργο είναι οικείο αλλά εντελώς νέο! Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ήδη από την περασμένη σεζόν το πρωτότυπο έργο του Κωνσταντίνου Μάρκελλου εντυπωσίασε όσους το είδαν και οι λόγοι ήταν πολλοί. Σπάνια ποιητικότητα, λυρισμός, καταιγιστική δράση, και όλα αυτά με υπόκρουση την εξαιρετική, πρωτότυπη μουσική του καταξιωμένου συνθέτη Νίκου Ξυδάκη.

Πρόκειται για ένα ολοκαίνουργιο ποιητικό έργο, γραμμένο σε έμμετρο στίχο, στα πρότυπα των Τραγωδιών και των Μυθιστοριών της Κρητικής Αναγέννησης. Στο επίκεντρο βρίσκεται ένας Έρωτας που του αξίζει να περάσει στην αθανασία, όπως όλες οι μεγάλες ιστορίες αγάπης. Συνέβη στη Κρήτη του 1950 και αποτυπώθηκε χάρη στη δημοσιογραφική έρευνα και στο ομώνυμο βιβλίο του Τάσου Κοντογιαννίδη.

Δυο λόγια για το έργο: Ένας Ποιητής επιστρέφει, με την λήξη του πολέμου, από την εκούσια αυτοεξορία του, στην πόλη όπου γεννήθηκε. Συλλαμβάνει την ιδέα να «συνθέσει» ένα Ποίημα- ύμνος στον αληθινό Έρωτα, σε μια προσπάθεια να χτίσει πάνω στα ερείπια που άφησε πίσω του ο πόλεμος μια νέα Μυθολογία: την Μυθολογία του Έρωτα και της Ζωής.

Ένα τυχαίο βλέμμα που αντάλλαξαν δυο νέοι κάποιο απόγευμα στον δρόμο, θα σταθεί αφορμή για εκείνον να τους χρίσει «ζωντανούς πρωταγωνιστές» της ιστορίας του. Θα τους εξωθήσει να συναντηθούν και πάλι, να ερωτευτούν και να δράσουν με ηρωισμό, πάθος και αυταπάρνηση, ώστε να ξεπεράσουν –με την βοήθεια δυο έμπιστων φίλων– τα ανυπέρβλητα εμπόδια που θα συναντήσουν από τις οικογένειές τους μέχρι να ενωθούν. Η ιστορία τους –με την συμβολή του Ποιητή– θα ξεφύγει από τα στενά πλαίσια του ιδιωτικού, θα γίνει Μύθος στα στόματα και στην σκέψη των «κοινών θνητών».

Κωνσταντίνος Μάρκελλος | Η Απαγωγή της Τασούλας | Θέατρο ΣΤΑΘΜΟΣ | 2ος Χρόνος

Θα καταφέρουν τα πρόσωπα να σταθούν ως το τέλος στο ύψος των επιλογών και των πράξεών τους, να φανούν αντάξια της λαϊκής προσδοκίας; Η απάντηση δίνεται κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο θέατρο «Σταθμός». Οι ηθοποιοί Δημήτρης Καπετανάκης, Ελένη Στεργίου, Ελένη Βλάχου, Νικολής Αβραμάκης και Κωνσταντίνος Μάρκελλος υπηρετούν με εντυπωσιακό τρόπο το έργο πατώντας με άνεση, υποσχέσεις και εξαιρετικό ταλέντο το θεατρικό σανίδι. Ταλαντούχοι και όλοι οι υπόλοιποι συντελεστές. Ο Κωνσταντίνος Μάρκελλος στο κείμενο, τη δραματουργία και τη σκηνοθεσία. Ο Κωνσταντίνος Ζαμάνης στα σκηνικά και τα κοστούμια. Η Μελίνα Μάσχα στο σχεδιασμό των φώτων. Ο Νίκος Γαλενιανός στη φωνητική διδασκαλία. Ο Οδυσσέας Κωνσταντόπουλος που παίζει ζωντανά τη μουσική του Νίκου Ξυδάκη.

Δεν θέλω να σας πιέσω, αλλά μόλις που προλαβαίνετε!

apagogitasoulas.jpg

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ