Θεατρο - Οπερα

Φθινόπωρο στο Βυρσοδεψείο

Παραστάσεις, δράσεις και σεμινάρια από τους ΟDC Ensemble

51224-191786.jpg
Ναταλία Δαμίγου - Παπώτη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
52406-106812.jpg

Οι ODC Ensemble ιδρύθηκαν το 2001. Πρόκειται για μια ομάδα που έχει έδρα την Αθήνα και αποτελείται από χορευτές, μουσικούς, περφόρμερς και εικαστικούς καλλιτέχνες, ενώ συχνή είναι η συνεργασία τους με καλλιτέχνες από τη Γαλλία και τη Γερμανία. Εδώ και δύο χρόνια, η ομάδα έχει το δικό της χώρο, το Βυρσοδεψείο. Και κάπως έτσι, το κτίριο που κατά τον 19ο αιώνα φιλοξενούσε το μεγαλύτερο βυρσοδεψείο των Βαλκανίων, σήμερα στεγάζει πλήθος δραστηριοτήτων που επιχειρούν να φέρουν την ελληνική καλλιτεχνική σκηνή στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

ΔΕΡΜΑ RELOADED

Μια site specific performance που ξεδιπλώνεται σαν πίνακας του Μπρύγκελ ζωντανεύει στο Βυρσοδεψείο, το οποίο μεταμορφώνεται σε λίμνη (Αχέροντας), σφαγείο και εκδορείο ανθρωπίνου δέρματος. H Έλλη Παπακωνσταντίνου και η ομάδα ODC Ensemble, μετά την περσινή μεγάλη επιτυχία, μας προτείνουν για τρίτη σεζόν μια νέα εκδοχή του ΔΕΡΜΑΤΟΣ, ένα ακόμα Ταξίδι στην Ουτοπία.

Το «ΔΕΡΜΑ» δεν είναι μια κλασική παράσταση. Πρόκειται για ένα “φόρο τιμής” στη μηχανιστική εργασία, τη μονοτονία και την απάθεια. Μια ποιητική αλληγορία για την παρούσα κατάσταση της ελληνικής κοινωνίας.

Συντελεστές

Σύλληψη – Σκηνοθεσία: Έλλη Παπακωνσταντίνου

Βοηθοί σκηνοθέτη: Πάνος Σβολάκης

Δραματουργία: Στάθης Γραφανάκης

Κίνηση: Βάλια Παπαχρήστου / Χριστίνα Σουγιουλτζή

Μουσική Σύνθεση: Τηλέμαχος Μούσας

Σκηνογραφία / Κουστούμια: Τέλις Καρανάνος / Αλεξάνδρα Σιάφκου

Ηθοποιοί: Adrian Frieling, Γιάννης Βότσης, Λευτέρης Ζημιανίτης, Άλκης Ζούπας, Άγγελος Καλίνογλου, Ευτυχία Κιουρτίδου, Νεφέλη Παπαδερού, Βάλια Παπαχρήστου, Εύα Αλεξανδρή – Φάκλαρη, Στέλλα Χριστοδουλοπούλου

Info

26/10-1/12, Σάββατο και Κυριακή, 9μ.μ., είσοδος: €12 με ποτό, €5 μειωμένο


MOCKOB SELIM C

Το UrbanDig Project της ομάδας "Όχι Παίζουμε" του Γιώργου Σαχίνη παρουσιάστηκε στο Ωδείο Αθηνών (2008 & 2009). Από την 1η Νοεμβρίου, ο ομώνυμος ήρωας του Γεώργιου Βιζυηνού, ο Τούρκος Μοσκώβ Σελήμ, γίνεται χορογραφημένο θέαμα ενός επικίνδυνου Τζόκερ στη σκηνή του Βυρσοδεψείου, στα πλαίσια δημιουργίας ενός δικτύου με άλλες ομάδες που καλούνται να κάνουν πρόβες και να παρουσιάσουν παραστάσεις τους στον χώρο.

Βασισμένη στο προκλητικό για την εποχή του διήγημα του Γεώργιου Βιζυηνού (δημοσιεύτηκε το 1895), η παράσταση παρακολουθεί την ιστορία ενός Τούρκου άνδρα, του Μοσκώβ Σελήμ, που επιχείρησε απεγνωσμένα να αλλάξει εθνική ταυτότητα, στην αναζήτησή του για αποδοχή και τρυφερότητα την οποία ποτέ δεν έλαβε από τον πατέρα του. Η ζωή του υπήρξε ένα ταξίδι μεταξύ συνόρων στην πολεμοδαρμένη Ανατολή, πότε υποταγμένος και πότε δραπέτης από σχήματα εξουσίας: στην οικογένειά του, το στρατό και την κοινωνία. Αυτός και η ιστορία του γίνονται ένα χορογραφημένο θέαμα στη σκηνή ενός επικίνδυνου τζόκερ, ενός αεικίνητου «θηριοδαμαστή» που εκμεταλλεύεται την ασυγκράτητη δίψα του «αγαθού και παράδοξου» Τούρκου για πατρική στοργή και αγάπη και τον κάνει έκθεμα στο περιπλανώμενό του τσίρκο.

Συντελεστές  

Ηθοποιοί: Γιώργος Φριντζίλας, Τζίνα Θλιβέρη

Σκηνοθεσία: Γιώργος Σαχίνης & Ειρήνη Αλεξίου

Κείμενο: Γεώργιος Βιζυηνός (επεξεργασία: Γιώργος Σαχίνης)

Χορογραφία: Ειρήνη Αλεξίου

Σκηνικά-κοστούμια: Δήμητρα Λιάκουρα (βασισμένα στη σκηνογραφία του Γιάννη Σκουρλέτη)

Μουσική: Κώστας Δαλακούρας

Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα

Επικοινωνία: Κατερίνα Αποστολοπούλου

Ομάδα παραγωγής: Μαντώ Μελαχροινού & Κώστας Κλίτσας

Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Μυτιληναίος

Video trailer: Αλέξανδρος Παπαθανασόπουλος

Info

Από 1/11, Πέμπτη και Παρασκευή, 9:30μ.μ., γενική είσοδος €10  

n


ΟΙ ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΙ 

Το Θέατρο Δωματίου της Άντζελας Μπρούσκου (σκηνοθέτιδας-ηθοποιού) διοργάνωσε workshops με νέους ηθοποιούς και στόχο τη δημιουργία μιας παράστασης. Τα δίμηνα εργαστήρια ολοκληρώθηκαν μετά από 3 κύκλους στον βιομηχανικό χώρο του Βυρσοδεψείου που λειτούργησε καθοριστικά σαν τόπος συνάντησης και διάδρασης για τους συμμετέχοντες. Το αποτέλεσμα των workshops είναι οι Αγγελιοφόροι, μια παράσταση με κείμενα από την Αρχαία Τραγωδία, την Ποίηση, τη Φιλοσοφία και τον καθημερινό λόγο που διατρέχει την ιστορία.

Συντελεστές

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Άντζελα Μπρούσκου, Παρθενόπη Μπουζούρη σε συνεργασία με την Γιούλα Μπούνταλη

Info

7/11, 8/11, 9/11, 10/11, 7μ.μ., γενική είσοδος €8 

n


ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ PERFORMANCE

Το Βυρσοδεψείο οργανώνει για δεύτερη συνεχή χρονιά πολυσυλλεκτικό εργαστήριο με αντικείμενο έρευνας την επιτέλεση (performance). To εργαστήριο απευθύνεται σε χορευτές‚ ηθοποιούς ‚ μουσικούς ‚εικαστικούς‚ θεωρητικούς της τέχνης‚ σε φοιτητές/σπουδαστές σχολών που επιθυμούν να διευρύνουν τα εκφραστικά τους μέσα και τις θεωρητικές τους γνώσεις σε σχέση με την επιτέλεση.

Στόχος του εργαστηρίου είναι να ανοίξει ένας γενικότερος προβληματισμός για την επιτέλεση (performance) σήμερα καθώς και να διευρύνουν οι συμμετέχοντες τα εκφραστικά τους μέσα και την θεωρητική τους κατάρτιση γύρω από την επιτέλεση. Το εργαστήριο επιδιώκει τη συνάντηση‚ τη σύγκληση και την ώσμωση διαφορετικών τεχνών και ανθρώπων διαφορετικών καταβολών.

Στα πλαίσια του σεμιναρίου θα υπάρξουν ανοιχτές παρουσιάσεις και συλλογική υλοποίηση κάποιων projects με την τεχνική υποστήριξη του Βυρσοδεψείου. Κάποια σεμινάρια θα καταλήξουν σε παράσταση. Περισσότερες πληροφορίες στην αναλυτική ενημέρωση των μαθημάτων.

Διδάσκοντες

Στο σεμινάριο διδάσκουν θεωρητικοί όσο και καλλιτέχνες με ζωντανή παρουσία στον χώρο της περφόρμανς σήμερα (περφόρμερς‚ σκηνοθέτες‚ χορογράφους): Μαριέλα Νέστορα (χορογράφος)‚ Βάλια Παπαχρήστου (χορογράφος performer)‚ Τηλέμαχος Μούσας (μουσικός)‚ Αγλαΐα Παππά (ηθοποιός)‚ Αποστολία Παπαδαμάκη (χορογράφος)‚ Αναστασία Κουμίδου (σκηνοθέτης‚ ηθοποιός).

Info

Κόστος συμμετοχής: €50 ανά μήνα, περισσότερες πληροφορίες εδώ.

 

n

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ