Θεατρο - Οπερα

Ποια ήταν η πρώτη ελληνίδα φεμινίστρια και εκδότρια εφημερίδας;

Η παράσταση «Εφημερίς των Κυριών: Τ’ Όνειρο» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών μιλά για τη ζωή της Καλλιρρόης Παρρέν

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βίκυ Μαραγκάκη & Θεοδώρα Σιάρκου στο «Εφημερίς των Κυριών: Τ' όνειρο» στο ΜΜΑ

Εμπνευσμένη από την έκδοση «Η εφημερίς των κυριών», με πρώτη ημερομηνία κυκλοφορίας την 8η Μαρτίου 1887, η παράσταση «Εφημερίς των Κυριών: Τ’ Όνειρο» είναι αφιερωμένη στην πρώτη ελληνίδα φεμινίστρια και εκδότρια εφημερίδας, την Καλλιρρόη Σιγανού-Παρρέν.

Η Καλλιρρόη Παρρέν, στην Αθήνα στα τέλη του 19ου αιώνα, αποφάσισε να ακολουθήσει το επάγγελμα της δημοσιογραφίας. Έτσι, το 1887 γίνεται η πρώτη ελληνίδα δημοσιογράφος, εκδότρια της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Εφημερίς των Κυριών» που συντασσόταν αποκλειστικά από γυναίκες και απευθυνόταν σε γυναίκες.
Βίκυ Μαραγκάκη & Θεοδώρα ΣιάρκουΒίκυ Μαραγκάκη & Θεοδώρα Σιάρκου στο «Εφημερίς των Κυριών: Τ' όνειρο» στο ΜΜΑ

Το πάθος της για την αναβίωση και τη διατήρηση των ελληνικών εθίμων και παραδόσεων την οδήγησε το 1911 να δημιουργήσει το «Λύκειον των Ελληνίδων». Η δράση της έπαιξε καταλυτικό ρόλο και στην αναγνώριση των γυναικείων δικαιωμάτων στη νεότερη Ελλάδα. Είναι αυτή που διεκδίκησε πρώτη το δικαίωμα ψήφου για τις γυναίκες, χρόνια πριν γίνει πραγματικότητα.

Πρώτη, επίσης, πέτυχε να επιτρέπεται στις γυναίκες να φοιτούν στο Πανεπιστήμιο και στο Πολυτεχνείο και είναι αυτή που διεκδίκησε και κέρδισε καλύτερες συνθήκες εργασίας για τις εργάτριες, όταν μπήκε μπροστά στη μεγάλη απεργία των κλωστηρίων και των υφαντουργείων του Πειραιά. Το 1918 η Καλλιρρόη Παρρέν εξορίστηκε στην Ύδρα για τα πολιτικά της φρονήματα.

Στο όνειρό της η Καλλιρρόη Σιγανού-Παρρέν συναντά τη λυρική ποιήτρια Σαπφώ, σε μια δύσκολη στιγμή της ζωής της, και έχοντας ως πηγή έμπνευσης τη ζωή της μεγάλης ποιήτριας αλλά και τους αγώνες της, η Παρρέν βρίσκει τη δύναμη να συνεχίσει τον δικό της αγώνα. Μέσα από τους διαλόγους τους παρουσιάζονται η ζωή, το έργο τους και οι αγώνες τους για τη χειραφέτηση της γυναίκας.

Η παράσταση θα ανέβει από τις 26 Φεβρουαρίου στη Μουσική Βιβλιοθήκη του Συλλόγου οι Φίλοι της Μουσικής, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε στο Guide της Athens Voice.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ