Θεατρο - Οπερα

Μια παράφωνη σοπράνο ανοίγει αυλαία στο «Θησείον»

Η Ναταλία Τσαλίκη μεταμορφώνεται σε Φλόρενς Φόστερ Τζένκινς

323843-667197.jpg
Αναστασία Βουτσινά
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
328790-679860.jpg

Μια τραγουδίστρια όπερας που συνεχώς φαλτσάρει, αλλά διατηρεί , παντός καιρού, αμετανόητη πίστη στον εαυτό της. Αυτή είναι η ηρωίδα της παράστασης «Φλόρενς Φόστερ Τζένκινς» που ανεβαίνει στη σκηνή του θεάτρου Θησείον, την Παρασκεύη 4 Νοέμβρη.

Σκηνοθέτης ο Γιάννος Περλέγκας ο οποίος, μετά την επιτυχία της παράστασής του «Ο Αδαής και ο Παράφρων», μεταφέρει στην σκήνη το ομώνυμο έργο του Stephen Temperley.

Η Φλόρενς, υπαρκτό πρόσωπο και διασημότερη φάλτσα σοπράνο στην ανθρώπινη ιστορία, ενσαρκώνεται επί σκηνής από μια … αγνώριστη Ναταλία Τσαλίκη, η οποία μεταμορφώνεται πλήρως για τις ανάγκες του έργου. Στο πλευρό της ο Προμηθέας Αλειφερόπουλος ως Κόσμε Μακ Μουν, συνοδός της Φλόρενς στο πιάνο.

Η Ναταλία Τσαλίκη μεταμορφώνεται σε Φλόρενς Φόστερ Τζένκινς

«H τέχνη δεν μπορεί να κυβερνιέται από την περίσκεψη και τη σύνεση» ισχυρίζεται η Φλόρενς, και έτσι δικαιολογεί την εμμονή της να τραγουδά δημοσίως …Μότσαρτ. Πολλά χρόνια μετά τον θάνατό της, ο πιανίστας της, Κόσμε Μακ Μουν, διαλυμένος ψυχολογικά, προσπαθεί ακόμα να εξηγήσει το φαινόμενο Τζένκινς.

Η συνάντηση, στην Αμερική του 1929-1944, δύο τελείως διαφορετικών ανθρώπων, οι οποίοι ενώνονται μέσα στην μουσική, βρίσκοντας καταφύγιο μακριά από το φόβο και την αποδοκιμασία.

Η τυραννία του «σωστού» και του «λάθους», η πίστη και η έλλειψή της είναι  ζητήματα που θίγει η παράσταση όπου τέχνη, αρρώστια, θάνατος και μνήμη βρίσκουν την δική τους θέση. Η τέχνη ως αντίδοτο ενάντια στην μοναξιά και το θάνατο, και η φθορά που προκαλεί αρρώστια και αποτυχία. Είναι, τελικά, ανέφικτα τα ιδεώδη της μουσικής;

Όπως υποστηρίζει η Φόστερ κατά την διάρκεια του έργου, «Σημασία έχει τι ακούμε εμείς μέσα στο κεφάλι μας».


Info: Φλόρενς Φόστερ Τζένκινς * Πρεμιέρα 4 Νοεμβρίου * έως 29 Ιανουαρίου, Παρ-Σαβ-Κυρ 21.00 * Θησείον, ένα θέατρο για τις τέχνες , Τουρναβίτου 7, Ψυρρή, 210-3255444 * Εισιτήρια: 15€ κανονικό, 10€ μειωμένο (φοιτητικό, ΑΜΕΑ, ανέργων, άνω των 65) *Ειδική τιμή 7€ μέχρι την πρεμιέρα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ