Θεατρο - Οπερα

Ποιος είναι τελικά ο "πατέρας" του Ερρίκου ΣΤ';

Η συνεργασία του Σαίξπηρ με τον  Μάρλοου είναι γεγονός

133779-304819.JPG
Άντρια Καλαϊτσίδου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
328587-679201.jpg

Ο εκδοτικός οίκος της Οξφόρδης, έπειτα από μια μελέτη ομάδας ερευνητών, αποφάσισε ότι το όνομα του Κρίστοφερ Μάρλοου θα συνοδεύει αυτό του Ουίλιαμ Σαίξπηρ στις σελίδες τίτλου της τριλογίας Ερρίκος ΣΤ'.

Ο Μάρλοου είχε θεωρηθεί ότι συμμετείχε στη συγγραφή των τριών τμημάτων του Ερρίκου ΣΤ'  καθώς και άλλων θεατρικών έργων του Σαίξπηρ, ήδη από τον 18ο αιώνα.  Σύμφωνα με επιστημονική έρευνα που πραγματοποίησαν 23 διεθνείς ερευνητές, τα 17 από τα 44 θεατρικά του Σαίξπηρ γράφτηκαν από περισσότερους από έναν συγγραφείς. Ο Σαίξπηρ και ο συγγραφέας του  περίφημου θεατρικού έργου Δόκτωρ Φάουστ, Μάρλοου, είχαν πιο εκτενή συνεργασία από αυτή που γνωρίζαμε. Αυτή η νέα έρευνα βασίστηκε σε ανάλυση κειμένων και σε συγκρίσεις χειρογράφων μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Ο Γκάρι Τέιλορ, ένας από τους εκδότες της συλλογής των έργων στον εκδοτικό οίκο της Οξφόρδης, μιλώντας στην Guardian, λέει: "Πετύχαμε να επιβεβαιώσουμε την "παρουσία" του Μάρλοου στα τρία θεατρικά του Ερρίκου ΣΤ΄. Είμαστε πλέον σχεδόν βέβαιοι ότι οι δύο συγγραφείς δεν επηρέασαν ο ένας τον άλλο, αλλά συνεργάσθηκαν ενεργά. Ακόμη και οι αντίπαλοι συνεργάζονται ενίοτε". Η ειδικός του Σαίξπηρ στο Πανεπιστήμιο του Γουόρικ, Κάρολ Ρούτερ, μιλώντας στο BBC εκφράζει μια διαφορετική γνώμη και λέει : "Είμαι βέβαιη ότι ο Σαίξπηρ συνεργάσθηκε με πολλούς, αλλά θα εξέπληττε ιδιαίτερα αν είχε συνεργασθεί με τον Μάρλοου. Την εποχή της συγγραφής του Ερρίκου, ο Μάρλοου ήταν πασίγνωστος και πολύ δημοφιλής. Γιατί να δεχθεί να συνεργασθεί με έναν ανύπαρκτο και άγνωστο τότε ηθοποιό, όπως ήταν ο Σαίξπηρ;"

Η Κάρολ Ρούτερ υποστηρίζει ότι ο Σαίξπηρ και οι συνάδελφοί ηθοποιοί του, επηρεάσθηκαν από τον Μάρλοου και ότι αξιοποίησαν το συγγραφικό του ταλέντο χωρίς αυτός να το γνωρίζει. Η ταυτότητα του συγγραφέα των έργων που αποδίδονται στον Σαίξπηρ παραμένει ένα μυστήριο εδώ και αιώνες, ενώ οι σερ Φράνσις Μπέικον, ο 6ος κόμη του Ντέρμπι, ο Ουίλιαμ Στάνλεϊ αλλά και ο 17ος κόμης της Οξφόρδης, Εντουαρντ ντε Βιρ, έχουν προταθεί από τους ειδικούς ως οι πραγματικοί συγγραφείς των έργων.

Πηγή: Reuters

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ