Θεατρο - Οπερα

Ποιος είναι τελικά ο "πατέρας" του Ερρίκου ΣΤ';

Η συνεργασία του Σαίξπηρ με τον  Μάρλοου είναι γεγονός

133779-304819.JPG
Άντρια Καλαϊτσίδου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
328587-679201.jpg

Ο εκδοτικός οίκος της Οξφόρδης, έπειτα από μια μελέτη ομάδας ερευνητών, αποφάσισε ότι το όνομα του Κρίστοφερ Μάρλοου θα συνοδεύει αυτό του Ουίλιαμ Σαίξπηρ στις σελίδες τίτλου της τριλογίας Ερρίκος ΣΤ'.

Ο Μάρλοου είχε θεωρηθεί ότι συμμετείχε στη συγγραφή των τριών τμημάτων του Ερρίκου ΣΤ'  καθώς και άλλων θεατρικών έργων του Σαίξπηρ, ήδη από τον 18ο αιώνα.  Σύμφωνα με επιστημονική έρευνα που πραγματοποίησαν 23 διεθνείς ερευνητές, τα 17 από τα 44 θεατρικά του Σαίξπηρ γράφτηκαν από περισσότερους από έναν συγγραφείς. Ο Σαίξπηρ και ο συγγραφέας του  περίφημου θεατρικού έργου Δόκτωρ Φάουστ, Μάρλοου, είχαν πιο εκτενή συνεργασία από αυτή που γνωρίζαμε. Αυτή η νέα έρευνα βασίστηκε σε ανάλυση κειμένων και σε συγκρίσεις χειρογράφων μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Ο Γκάρι Τέιλορ, ένας από τους εκδότες της συλλογής των έργων στον εκδοτικό οίκο της Οξφόρδης, μιλώντας στην Guardian, λέει: "Πετύχαμε να επιβεβαιώσουμε την "παρουσία" του Μάρλοου στα τρία θεατρικά του Ερρίκου ΣΤ΄. Είμαστε πλέον σχεδόν βέβαιοι ότι οι δύο συγγραφείς δεν επηρέασαν ο ένας τον άλλο, αλλά συνεργάσθηκαν ενεργά. Ακόμη και οι αντίπαλοι συνεργάζονται ενίοτε". Η ειδικός του Σαίξπηρ στο Πανεπιστήμιο του Γουόρικ, Κάρολ Ρούτερ, μιλώντας στο BBC εκφράζει μια διαφορετική γνώμη και λέει : "Είμαι βέβαιη ότι ο Σαίξπηρ συνεργάσθηκε με πολλούς, αλλά θα εξέπληττε ιδιαίτερα αν είχε συνεργασθεί με τον Μάρλοου. Την εποχή της συγγραφής του Ερρίκου, ο Μάρλοου ήταν πασίγνωστος και πολύ δημοφιλής. Γιατί να δεχθεί να συνεργασθεί με έναν ανύπαρκτο και άγνωστο τότε ηθοποιό, όπως ήταν ο Σαίξπηρ;"

Η Κάρολ Ρούτερ υποστηρίζει ότι ο Σαίξπηρ και οι συνάδελφοί ηθοποιοί του, επηρεάσθηκαν από τον Μάρλοου και ότι αξιοποίησαν το συγγραφικό του ταλέντο χωρίς αυτός να το γνωρίζει. Η ταυτότητα του συγγραφέα των έργων που αποδίδονται στον Σαίξπηρ παραμένει ένα μυστήριο εδώ και αιώνες, ενώ οι σερ Φράνσις Μπέικον, ο 6ος κόμη του Ντέρμπι, ο Ουίλιαμ Στάνλεϊ αλλά και ο 17ος κόμης της Οξφόρδης, Εντουαρντ ντε Βιρ, έχουν προταθεί από τους ειδικούς ως οι πραγματικοί συγγραφείς των έργων.

Πηγή: Reuters

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ειρήνη, Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου
Ειρήνη στην Επίδαυρο: Τα μέλη του Χορού μιλούν στην AΤHENS VOICE λίγο πριν την πρεμιέρα

Ο Κωνσταντίνος Ζωγράφος, ο Βασίλης Παπαδόπουλος, ο Άλκης Μπακογιάννης, ο Γιάννης Σαμψαλάκης, Κωνσταντίνος Κοντογεωργόπουλος, ο Γιλμάζ Χουσμέν, ο Αντώνης Χρήστου και ο Σπύρος Μπόσγας μάς εκφράζουν τι είναι για εκείνους η Ειρήνη

Λυσιστράτη από το ΚΘΒΕ στην Επίδαυρο
Λυσιστράτη στην Επίδαυρο: Η έξοδος από την εντροπία περνά από το γέλιο

Το ΚΘΒΕ κατεβαίνει στην Επίδαυρο με μια εκρηκτική Ελισάβετ Κωνσταντινίδου και μια «dream team» δημιουργών, αναζητώντας την έξοδο από την κοινωνική εντροπία μέσα από το γέλιο και τη συλλογική διεκδίκηση

Μαριάννα Κάλμπαρη
Μαριάννα Κάλμπαρη: «Με ενδιαφέρουν οι "Πηνελοπιάδες" όλων αυτών των γυναικών που είναι στη σκιά του έπους»

Η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Θέατρου Τέχνης «Καρόλου Κουν» μας μίλησε για την παράσταση «Πηνελόπες και Πηνελοπιάδες - The Loom» που ανεβάζει στη ΣΤΟΑ Culture του Μεγάρου Αρσάκη

Insenso, Έναστρος Ουρανός, Πειραιώς 260
Το «Insenso» του Μιχαήλ Μαρμαρινού 14 χρόνια μετά στον «Έναστρο Ουρανό»

Στο πλαίσιο των 20 ετών από τη λειτουργία της Πειραιώς, ο «Έναστρος Ουρανός» προσφέρει στο κοινό μαγνητοσκοπημένες θεατρικές παραστάσεις της Ελλάδας ή του εξωτερικού

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY