- CITY GUIDE
- PODCAST
-
21°
Μακμπέθ στη Στέγη
Οι ήρωες του Σέξπιρ στον «Μακμπέθ» είναι καθάρματα, αλλά το κοινό ταυτίζεται μαζί τους!
Οι ήρωες του Σέξπιρ στον «Μακμπέθ» είναι καθάρματα, αλλά το κοινό ταυτίζεται μαζί τους! Πόσο μάλλον όταν τους ερμηνεύουν σπουδαίοι ηθοποιοί σε παράσταση που σκηνοθετεί ο Θωμάς Μοσχόπουλος για τη σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών. Μια μέρα πριν την πρεμιέρα, ο σκηνοθέτης μίλησε στην A.V.
«Ο Μακμπέθ είναι ένα έργο σκοτεινό επειδή δεν δίνει απαντήσεις. Δεν σε ανακουφίζει, σου δημιουργεί μια μόνιμη αναζήτηση που φτάνει σχεδόν στα όρια του μηδενισμού. Είναι όμως ένα μεγάλο έργο τέχνης» επισημαίνει ο Θωμάς Μοσχόπουλος με την ηρεμία που του προσδίδει μια παράσταση ουσιαστικά από χρόνια δουλεμένη.
Πάνω στη σκηνή κρεβάτια που παραπέμπουν σε στρατόπεδο οργανώνονται και διαλύονται. «Όχι άλλον ύπνο/ ο Μαμπέθ νίκησε τον ύπνο», κάπως έτσι. Η εικόνα τους είναι ερέθισμα που οδηγεί την παράσταση χρονικά στην περιοχή από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ως το Τσέρνομπιλ. «Με αφορούσε σίγουρα η αίσθηση της ιστορικής μνήμης. Ο Σέξπιρ γράφει το έργο προκειμένου να μιλήσει για το απόλυτο παρόν του, την κρίση της εποχής του, την ανασφάλεια που νιώθει και την ασάφεια σε σχέση με το τι είναι σωστό και τι όχι. Και το κάνει αυτό χρησιμοποιώντας την αίσθηση του παρελθόντος. Εμείς θα πούμε την ιστορία όσο πιο έντιμα και καθαρά μπορούμε με βάση τις ουσιαστικές συγκρούσεις, αποφεύγοντας το αυστηρό ψυχολογικά θέατρο».
Ο Θωμάς Μοσχόπουλος με τον Αργύρη Ξάφη - Μακμπέθ και την Άννα Μάσχα - Λαίδη Μακμπέθ περιτριγυρίζουν, κυκλώνουν τους ήρωες φωτίζοντας τη μεγάλη αδυναμία τους, η οποία μετατρέπεται σε αιμοσταγή φιλοδοξία. «Αυτό που τους κάνει να χολαίνουν γίνεται το καύσιμό τους. Η ατεκνία του ζευγαριού παίζει σημαντικό ρόλο. Αυτή η έλλειψη της συνέχειας είτε σε απογειώνει σε κάτι πολύ πνευματικό είτε σε καταβαραθρώνει στον απόλυτο εγωισμό... Ο Μακμπέθ παγιδεύεται στην αίσθηση της βεβαιότητας. Αισθάνεται ότι μπορεί να ορίζει τα πράγματα. Όπως λένε οι μάγισσες σε κάποιο σημείο, “η σιγουριά είναι ο μεγαλύτερος εχθρός των θνητών”. Υπάρχει πάντα αυτή η ρευστότητα, την οποία πρέπει να αποδεχθείς. Εγώ έχω αρχίσει να μην τη φοβάμαι τόσο στη ζωή μου».
Η παράσταση αρχίζει, οι μάγισσες μιλούν μέσα από μια ηχογράφηση που μοιάζει παλιά (όσο ο μύθος). «Το όμορφο είναι δύσμορφο και το δύσμορφο όμορφο. Το καλό είναι κακό και το κακό είναι καλό».
Info Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Λεωφόρος Συγγρού 107-109, 210 9005.800. 18/1 - 25/2 (εκτός Δευτ. & -Τρ.), 20.30. € 15, 18, 28, (Μειωμένο) 10, 15. Παίζουν: Α. Ξάφης, Ά. Μάσχα, Ξ. Καλογεροπούλου, Κ. Μπερικόπουλος, Θ. Τοκάκης, Γ. Χρυσοστόμου, Α. Πελτέκης, Γ. Παπαγεωργίου, Δ. Νασιούλας, Κ. Βουδούρης
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς ο Γιάννης Οικονομίδης επηρέασε τους νεότερους θεατρικούς συγγραφείς για ένα γνήσια ελληνικό In-yer-face θεάτρο
Η πρωταγωνίστρια της παράστασης «Ευτυχισμένες μέρες» μιλάει στην ATHENS VOICE
Το μυθιστόρημα της Σβετλάνα Αλεξίεβιτς διασκευάζεται και ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα
Ο Αμερικανός συνθέτης μιλά για την ενορχήστρωση του «Ορφέα» με σύγχρονα όργανα και για τη δύναμη της μουσικής ενός έργου που 419 χρόνια μετά εξακολουθεί να ακούγεται τολμηρό
Μια τίμια, καλοκουρδισμένη κωμωδία με γρήγορο ρυθμό, σαρκασμό και απρόβλεπτες ανατροπές
Η Αρετή Μακρολειβαδίτη μιλά για την παράσταση που σκηνοθετεί, μια θεατρική αναζήτηση για όλα όσα μας κάνουν αληθινούς
Μέσα από τις έννοιες του σεξ, της βίας, της εξουσίας, της πίστης και της αγάπης, η παράσταση ξετυλίγει ένα πολυφωνικό μωσαϊκό σύγχρονων ιστοριών
Ο αγαπημένος ηθοποιός μιλά για τον Αντόνιο, τον Σαίξπηρ και τη σκοτεινή γοητεία του «Εμπόρου της Βενετίας»
Δύο μονόπρακτα, δύο ρόλοι με το ίδιο όνομα
Ένα έργο για τη μνήμη που καλπάζει ερήμην. Τη μνήμη που ξεδιπλώνει αναμνήσεις, που όμως δεν είναι αληθινές, αλλά επινοημένες ιστορίες.
Κλασικά κείμενα, σύγχρονη ελληνική δραματουργία και διεθνείς συμπράξεις
Mια ιστορία ενηλικίωσης, μνήμης και εσωτερικής αναζήτησης
Ο Μιχάλης Σαράντης πρωταγωνιστεί ξανά στην παράσταση του Γιώργου Κουτλή
Η παράσταση των Θέμη Πάνου και Βίλιας Χατζοπούλου επιστρέφει στη σκηνή στο πλαίσιο της φθινοπωρινής δέσμης δράσεων «Απόηχοι» του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου
30 και πλέον χρόνια που γράφω για θέατρο προβάλλω καλλιτέχνες του θεάτρου και παραστάσεις κυρίως μικρών χώρων
Η κορυφαία τραγωδός Λυδία Κονιόρδου επιστρέφει σε έναν από τους πιο απαιτητικούς ρόλους της καριέρας της
Το πρώτο σκηνοθετικό εγχείρημα της Κόρας Καρβούνη, με τους Μιχάλη Συριοπούλο, Βάσω Καβαλλιεράτου, Στάθη Κόικα επί σκηνής
Ο Γιώργος Καπουτζίδης στήνει έναν καθρέφτη απέναντι στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα
Ο σταρ του «Μπόρατ» συνεργάζεται με τον Αμερικανό σκηνοθέτη στο Γουέστ Εντ του Λονδίνου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.