Μουσικη

Q&A με τον Χρήστο Νινιό

Το μουσικό γράμμα του νέου τραγουδοποιού

114824-667199.jpg
Νατάσσα Καρυστινού
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
98530-197203.jpg

 Ο Χρήστος Νινιός γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Λουτράκι. Ξεκίνησε με σπουδές ηχοληψίας, συνεργάστηκε με τον Κώστα Φέρρη για την Ιστορία του ρεμπέτικου τραγουδιού κάνοντας τις ηχογραφήσεις και μίξεις σε ζωντανές εμφανίσεις των συγκροτημάτων «Το Καφέ Αμάν»του  Φέρρη και Το Ρεμπέτικο στου Θωμά στην Βαρβάκειο αγορά και στο Χαμάμ. Παράλληλα με την ηχοληψία πραγματοποιούσε τακτικές συναυλίες σε διάφορους συναυλιακούς χώρους και το 2009 συστήθηκε με το πρώτο του άλμπουμ «11+».

Το 2014 κυκλοφόρησε το single «Γράμμα στο Θεό» και από το Μάϊο του 2015, κυκλοφορεί το ομότιτλο νέο του άλμπουμ από τη Feelgood Records σε παραγωγή του Ευριπίδη Ζεμενίδη και συνεργασίες από τους Μαριεύη Μήτρου, Sunny Mπαλτζή,  Νίκο Φραγκάκη και Χρήστο Θηβαίο.

Λίγο πριν τη νέα παρουσίαση του άλμπουμ μαζί με διασκευές από αγαπημένα του κομμάτια στο Passport Art (29/5) μας δίνει το στίγμα του.


Πως πήρες απόφαση τελικά να ασχοληθείς εξ ολοκλήρου με τη μουσική σου επαγγελματικά, τώρα που οι συνθήκες είναι πολύ δυσκολότερες;

Η αλήθεια είναι όταν ξεκίνησα το 2009 όπου κυκλοφόρησε η πρώτη μου δισκογραφική δουλειά, τα πράγματα γενικότερα, όχι μόνο στο χώρο της μουσικής, ήταν αρκετά καλύτερα σε σχέση με το σήμερα. Παρόλο που η κατάσταση σταδιακά άρχισε να δυσκολεύει όλο και περισσότερο, η ανάγκη μου να κάνω μουσική παρέμενε το ίδιο έντονη. Ασχολήθηκα περιστασιακά και με άλλες δουλειές-παράλληλα με τη μουσική -όμως την τελευταία τριετία, που η οικονομική κατάσταση στη χώρα είχε πάρει ήδη τον κατήφορο, αποφάσισα να ελαττώσω αρκετά τα καθημερινά μου έξοδα, ώστε να έχω την πολυτέλεια να ασχολούμαι μόνο με τη μουσική, η οποία μπορεί να μην γεμίζει τις τσέπες μου, αλλά με γεμίζει χαρά.

Σε δικαιώνει αυτή η απόφασή σου να ασχοληθείς μόνο με τη μουσική σου ως τώρα; Η πορεία μέχρι να βγει ο δίσκος πως ήταν; 

Δεν είναι θέμα δικαίωσης, είναι θέμα ανάγκης η οποία μέχρι και τώρα ικανοποιείται απόλυτα. Η πορεία-διαδικασία μέχρι να ολοκληρωθεί ο δίσκος ήταν αρκετά μεγάλη, με πολλές και έντονες στιγμές, άλλοτε χαρούμενες άλλοτε στενάχωρες αλλά το αποτέλεσμα είναι αυτό που πάντα έρχεται και σου θυμίζει γιατί ασχολήθηκες με τη μουσική. Τις δύο τελευταίες εβδομάδες, που το cd κυκλοφόρησε, είμαι πολύ χαρούμενος χωρίς αυτό το συναίσθημα να με κάνει να επαναπαύομαι

Συνεργάστηκες με την Μαριεύη Μήτρου και τη Sunny Μπαλτζή στο στίχο, τον Ευριπίδη Ζεμενίδη στην παραγωγή, ενώ συμμετέχει και ο Χρήστος Θηβαίος σε ένα κομμάτι. Πόσο σημαντική ήταν η συμβολή αυτών των ανθρώπων;

Αυτός ο δίσκος έγινε πραγματικά με πολλή αγάπη και από ανθρώπους που το αγκάλιασαν σαν να ήταν δικό τους, η συμβολή τους λοιπόν μπορώ να πώ ότι δεν ήταν σημαντική αλλά καθοριστική. Η Μαριεύη μου χάρισε ένα εξ ολοκλήρου υπέροχο τραγούδι, το “Γράμμα στο θεό” και ένα μέρος των στίχων στο “Δυο Φωτιές”. Η Sunny, ήρθε πραγματικά σαν από μηχανής θεός και μου έδωσε έναν υπέροχο “Ύπνο” με τον οποίο κλείνει και το cd. Δεν μπορώ να μην αναφερθώ σε ένα καινούργιο φίλο τον Νίκο Φραγκάκη, όπου μας έφερε κοντά ένα τραγούδι που έγραψε για μένα, τον “Αντίλαλο”, το οποίο το θεωρώ μεγάλη τιμή. Ο Χρήστος, πέρα από καλλιτέχνης είναι πραγματικά ένας υπέροχος ανθρωπος και το γεγονός ότι διασκεύασα ένα δικό του τραγούδι και το ερμηνεύσαμε παρέα στο δίσκο, ήταν μια στιγμή μαγική για εμένα. Για τον Ευριπίδη, θα μπορούσα να μιλάω ώρες, είναι ένας πραγματικός φίλος, που του χρωστώ εξ oλοκλήρου όλο το δίσκο. Είναι ο άνθρωπος που σε μία από τις πιό δύσκολες φάσεις της ζωής μου ήταν εκεί, πίστεψε σε εμένα και στα τραγούδια μου.

Θα ήθελες να δημιουργήσεις τραγούδια για άλλους ερμηνευτές;

Η αλήθεια είναι ότι δεν το έχω προσπαθήσει ποτέ αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δε θα ήθελα. Θα μου έδινε μεγάλη χαρά αν κάποια στιγμή άκουγα κάποιο τραγούδι μου από την Ελένη Βιτάλη, από την υπέροχη Μαρία Παπαγεωργίου, όπως επίσης από τον Γιάννη Χαρούλη και τον Απόστολο Ρίζο.

Στη μουσική σου συνδυάζεις παραδοσιακά και ροκ στοιχεία. Αντίστοιχα και η φωνή σου θα μπορούσε να υπηρετήσει αυτά τα δύο είδη. Το αποτέλεσμα του ήχου σου είναι κάτι που συμβαίνει αυθόρμητα όταν δημιουργείς;

Και τα δύο είδη μουσικής που αναφέρεις, είναι αυτά που άκουγα από παιδί και ακούω μέχρι και σήμερα. Αυτό από μόνο του το κάνει να δουλεύει υποσυνείδητα και η γραφή μου να κινείται βιωματικά. Όσον αφορά το αποτέλεσμα του ήχου, έχει να κάνει με τη στιγμή και τη περίοδο της ζωής μου όπου ολοκληρώνεται το τραγούδι.

Σε ποιους ανθρώπους απευθύνεσαι και ποιους θα ήθελες να αγγίξεις;

Δε γράφω σκεπτόμενος σε ποια ηλικία ή σε πoιo φύλο θα αρέσει ένα τραγούδι μου. Το που θα απευθυνθεί και ποιους θα αγγίξει, είναι κάτι που το ορίζει το ίδιο το τραγούδι και όχι εγώ.


*Ο Χρήστος Νινιός θα παρουσιάσει το άλμπουμ του Γράμμα στο Θεό την Παρασκευή 29 Μαΐου στο Passport Art, Ανδρούτσου 151 & Β. Γεωργίου, Πασαλιμάνι, 210 4130153 (22.00, €5) 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ