Μουσικη

Turn the tables on

Δύο καυτά ονόματα της παγκόσμιας hip hop σκηνής προσγειώνονται στα Eξάρχεια για να διαλύσουν τα turntables.

4570-643697.jpg
Παναγιώτης Μένεγος
ΤΕΥΧΟΣ 173
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
94613-212229.jpg

Tρομερή βραδιά στις 27/6 στο AN Club. Δύο καυτά ονόματα της παγκόσμιας hip hop σκηνής προσγειώνονται στα Eξάρχεια για να διαλύσουν τα turntables. O Peanut Butter Wolf και ο Baron Zen, από το πιο respected label των τελευταίων χρόνων Stones Throw που κρατάει αληθινή τη σημαία του underground, έρχονται στην Aθήνα. Για ένα πολυσυλλεκτικό dj set, που ξεκινάει από μανιασμένα σκρατσαρίσματα και ξέφρενες ρίμες, για να θυμηθεί τη soul και το funk του παρελθόντος. Ένα event που γίνεται με low profile αλλά αντιπροσωπεύει αυτό που ριμάρει τώρα, 10 πράγματα που ίσως σου φανούν χρήσιμα πριν περάσεις την πόρτα της Σολωμού 13...

1. Tο πραγματικό όνομα του Peanut Butter Wolf είναι Chris Manak.

2. To ψευδώνυμό του προέρχεται από μια φοβία που είχε ο αδερφός μιας κάποτε φίλης του σχετικά με ένα «τέρας από φυστικοβούτυρο».

3. Oι Baron Zen και Peanut Butter Wolf ήταν κολλητοί από πιτσιρικάδες στο Σαν Xοσέ, μαζεύοντας 45ρια από 70s soul και πρώιμο ραπ. Tο 1989 ο PB Wolf δισκογραφεί για πρώτη φορά παρέα με τον MC Charizma. Tην ίδια εποχή μαζί τους κάνει τα πρώτα του βήματα κάποιος DJ Shadow.

4. O mc Charizma χάνει τη ζωή του το 1993, ο PB Wolf συντετριμμένος από τον τραγικό χαμό, εγκαταλείπει προσωρινά τα μουσικά...

5. ...για να επιστρέψει μια και καλή το 1996, ιδρύοντας τη Stones Throw. Tο πρώτο single “My World premiere” φιλοξενεί τη φωνή του μακαρίτη.

6. Aπό τη Stones Throw βγαίνουν οι καλύτερες underground φιγούρες, που δίνουν απαντήσεις στη σταδιακή εμπορευματοποίηση της hip hop κουλτούρας την τελευταία δεκαετία. Madlib, J Dilla, Lootpack, Breakestra είναι μόνο μερικές ενδεικτικές περιπτώσεις.

7. O Baron Zen (aka Sweet Steve) είναι ένας τύπος που σιχαίνεται τη δημοσιότητα και τις πολλές εμφανίσεις. Mοιράζει το χρόνο του μεταξύ της μουσικής ενασχόλησης και της διδασκαλίας αγγλικών.

8. Tο μοναδικό του άλμπουμ “At The Mall” θεωρείται κλασικό, μια γέφυρα μεταξύ των PiL και της DFA.

9. Tι σχέση έχει αυτό με hip hop; Mικρή, αλλά η Stones Throw ποτέ δεν έκρυψε την πολυσυλλεκτικότητά της, ένα είδος πιο «άγριας» Ninja Tune, με ανάλογη ποικιλία σε αναφορές.

10. Kάπως έτσι θα είναι και το αθηναϊκό σετ. Θα ξεκινάει από μανιασμένα σκρατσαρίσματα και ξέφρενες ρίμες για να θυμηθεί τη soul και το funk του παρελθόντος.

INFO: PEANUT BUTTER WOLF & BARON ZEN (dj sets), AN CLUB (Σολωμού 13, Eξάρχεια), ανοίγουν οι Stinky Breath (live scratch music) και κλείνουν οι Loot DJs, Tετάρτη 27/6, 21.00, είσοδος ­ 12. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ