- CITY GUIDE
- PODCAST
-
32°
Η Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής μέσα από μια αναδρομή στον εορτασμό της
Το ξεκίνημα από τη Γαλλία και η σχέση της μουσικής με την ελληνική παράδοση


Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής: Ο εορτασμός της ανά τα χρόνια και η σχέση της μουσικής με την ελληνική παράδοσηα
Η Γιορτή της Μουσικής ("Fête de la Musique" στα γαλλικά) είναι μια ετήσια γιορτή που θεσπίστηκε το 1982 στη Γαλλία, με πρωτοβουλία του τότε υπουργού πολιτισμού Ζακ Λανγκ, υπό την αιγίδα του Δήμου Παρισίων. Εορταζόμενη κάθε χρόνο στις 21 Ιουνίου, πρόκειται για μια γιορτή όπου οι κάτοικοι της πόλης παροτρύνονται να βγουν στους δρόμους να παίξουν μουσική σε πάρκα και δημόσιους χώρους. Το 1985, η γιορτή αυτή πέρασε τα σύνορα και με πρωτοβουλία της τότε υπουργού Μελίνας Μερκούρη γιορτάστηκε για πρώτη φορά εκτός Γαλλίας στην Αθήνα. Η κίνηση αυτή έθεσε τα θεμέλια στο να καθιερωθεί η συγκεκριμένη μέρα στην Ευρώπη ως Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής, με αποτέλεσμα σήμερα να γιορτάζεται σε 22 χώρες.
Η ιδιαίτερη σχέση της Μερκούρη με τη Γαλλία - καθώς σύζυγός της ήταν από το 1966 ο διάσημος Γάλλος σκηνοθέτης Ζυλ Ντασέν - αλλά και η ιδιαίτερη πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα κατά τη δεκαετία του 1980, κατέστησαν την Αθήνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 1985 και μας έδωσαν την ευκαιρία να εισάγουμε πρώτοι το συγκεκριμένο πολιτιστικό δρώμενο, το οποίο έχει άμεση σχέση με την παράδοση της χώρας μας. Ενώ οι Μούσες, οι εννέα κόρες του Δία και της Μνημοσύνης από την ελληνική μυθολογία που προστάτευαν τις τέχνες και τα γράμματα, δεν δοξάζονταν μια συγκεκριμένη ημέρα του έτους κατά την αρχαιότητα, υπήρχαν πολλές μικρότερες γιορτές, όπως τα Μουσεία στις Θεσπιές, όπου διοργανώνονταν αγώνες μουσικής και ποίησης προς τιμήν τους. Ο Απόλλωνας, θεός της μουσικής, του φωτός και προστάτης και εκείνος των τεχνών γενικότερα, ήταν ο ηγέτης των Μουσών και γι’ αυτό αποκαλούταν και «Απόλλων Μουσαγέτης».
Η Καλλιόπη (που σημαίνει καλλίφωνη) ήταν η μούσα της επικής και ηρωικής ποίησης και ήταν η μεγαλύτερη και η πιο σεβαστή από τις Μούσες. Η Κλειώ ήταν η μούσα της ιστορίας. Η Ευτέρπη ήταν μούσα της αυλητικής τέχνης. Η Τερψιχόρη ήταν η μούσα του χορού και της λυρικής ποίησης. Η Ερατώ η μούσα της ερωτικής ποίησης και του υμέναιου του γάμου. Η Μελπομένη η μούσα της τραγωδίας. Η Θάλεια η μούσα της κωμωδίας. Η Πολύμνια ήταν η μούσα των ιερών ύμνων και τέλος η Ουρανία ήταν η μούσα της αστρονομίας.
Η 21η Ιουνίου δεν φαίνεται να επιλέχθηκε τυχαία σαν ημερομηνία για την συγκεκριμένη γιορτή, καθώς συμπίπτει με την «επίσημη» ή «αστρονομική» έναρξη του θέρους. Φέτος, συμπίπτει μάλιστα και με την μεγαλύτερη ημέρα του έτους, άρα και το θερινό ηλιοστάσιο. Υπάρχει άλλωστε καλύτερος τρόπος να γιορτάσει κανείς την έναρξη του καλοκαιριού, απ' ότι με μια γιορτή αφιερωμένη στη μουσική;
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι αντιδράσεις των fans των δύο θρύλων της μουσικής
Η ζωή και το έργο ενός μύθου μέσα από τραγούδια που δεν ξεχάστηκαν ποτέ
Το ιδιαίτερο ηλεκτρονικό τρίο που θα απολαύσουμε στο Release Athens 2025
Ο Αμερικανός σαξοφωνίστας και συνθέτης μιλάει για τη διαμόρφωση της μουσικής ταυτότητάς του
Όσοι τυχεροί ήταν μέσα στο στάδιο, έζησαν μια μοναδική μέρα
Είδαμε το φεστιβάλ και μιλήσαμε με τον βραβευμένο με Grammy Αμερικανό εθνομουσικολόγο
Οι ιστορικές εμφανίσεις των συγκροτημάτων στο Villa Park του Μπέρμιγχαμ και στην τελευταία συναυλία των Sabbath
Άπαντες λύγισαν μαζί με τον σπουδαίο Όζι Όσμπορν
Η σκηνή θέλει αλήθεια – και λίγο καύσιμο στα σωθικά
«Μετά τη συναυλία, θα αποκαλύψω σε όλους ποιο ήταν. Νομίζω ότι ο κόσμος θα σοκαριστεί»
Mια εμφάνιση αντάξια του θρύλου που γέννησαν και έχτισαν στην ηλεκτρονική μουσική της δεκαετίας του ’90
Τα τραγούδια που ερμήνευσε πάνω στον μαύρο θρόνο του
Η Τζουλιέττα Καρόρη μας στέλνει ανταπόκριση από το νησί
Σάββατο 5 Ιουλίου, 14.00 - 16.00 - Ακούστε την εκπομπή Live
Πώς ένας νεαρός οδηγός φορτηγού μετατράπηκε στον «Βασιλιά»
Φρενίτιδα για τα εισιτήρια - Θα κρατήσουν εκτός συναυλιών οι αδελφοί Γκάλαχερ τους καβγάδες τους;
Το νέο άλμπουμ του γκρουπ μοιάζει με τον ιδανικό συνδυασμό των Van Der Graaf Generator με τους Smashing Pumpkins
Από τους Τhe Prodigy στο Release Athens μέχρι τον Νικόλα Πιοβάνι στο Ηρώδειο και το αφιέρωμα στο Μάιλς Ντέιβις στον Κήπο του Μεγάρου
Μια one of a kind συναυλία, γεμάτη αυτοσχεδιασμούς, τραγούδια, γέλιο και αναρχία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.