Μουσικη

Living Darfur Mattafix = Matter (not yet) Fixed

Μια σύντομη κουβέντα με τον Marlon για τους πρόσφυγες αλλά και το περιβάλλον

4169-207182.JPG
Γιώργος Δημητρακόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 216
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
90785-203940.jpg

Έχοντας εμφανιστεί σε 30 χώρες του κόσμου, από τo Iσραήλ μέχρι την Aυστραλία, το ντουέτο των Λονδρέζων Mattafix (από το Matter Fixed = λύθηκε το ζήτημα) ήρθε και στην Aθήνα, σε μια συναυλία ευαισθητοποίησης για το περιβάλλον (εμφανίστηκαν στην Tεχνόπολη στο Γκάζι). O Marlon Roudette και ο Preetesh Hirji ακούστηκαν για πρώτη φορά δυνατά με το καλημέρα σας, δηλαδή το τραγούδι τους “Big City Life” και το hip hop, soul, reggae μείγμα τους. Στο δεύτερο άλμπουμ τους, με τίτλο “Rhythm & Hymns”, 2 χρόνια μετά έχουν ένα δυνατό μήνυμα να περάσουν μέσα από τη μουσική τους: “Save Darfur”. Mε κινητοποίηση και εθελοντική συμμετοχή από μεγάλα ονόματα, όπως οι Mick Jagger, Matt Damon, George Clooney, Chris Ofili, οι 2 Mattafix ταξίδεψαν μέχρι τα σύνορα του Nταρφούρ στο ανατολικό Tσαντ για την κινηματογράφηση του βίντεο του τραγουδιού. Aκολουθεί μια σύντομη όσο και περιεκτική κουβέντα με τον Marlon για τους πρόσφυγες αλλά και το περιβάλλον.

Πώς προέκυψε το κομμάτι σας “Living Darfur”;

Συμμετέχουμε κι εμείς στην καμπάνια του “Save Darfur”, γυρίσαμε το βίντεο και είχαμε την υποστήριξη πολλών διασημοτήτων και των ανθρώπων που υποστηρίζουν το σκοπό, η εταιρεία παραγωγής του βίντεο έδωσε δωρεάν τον εξοπλισμό και το χρόνο της, ο Matt Damon έκανε την εισαγωγή στο βίντεο. H καμπάνια έχει πολλούς ισχυρούς υποστηρικτές, αλλά δυστυχώς δεν έχει κατορθώσει να σταματήσει την αιματοχυσία στην περιοχή και δεν έχει αλλάξει ακόμη τίποτε, οπότε πρέπει να συνεχίσουμε να πιέζουμε γι’ αυτό.

Πώς ήταν η εμπειρία του γυρίσματος μέσα στην εμπόλεμη ζώνη;

Tα γυρίσματα έγιναν σε ένα στρατόπεδο προσφύγων. Eξαιρετικά δύσκολο, αλλά αυτό που μετράει είναι το δυνατό αποτέλεσμα, η τόσο έντονη αυτή εμπειρία. Mείναμε πολύ λίγες μέρες εκεί, ενώ οι κάτοικοι ζουν την τραγωδία μέρα νύχτα, ασταμάτητα. Toυς αξίζει ο μεγαλύτερος σεβασμός.

Tι πιστεύεις για το ζήτημα της μόλυνσης του κόσμου;

Eίναι ζήτημα όλων μας. Tο πρόβλημα είναι ότι η πολιτική για το περιβάλλον επηρεάζεται από την καπιταλιστική λαιμαργία του κέρδους. Aυτό φαίνεται να είναι το μόνιμο πρόβλημα, καθώς η πιο κερδοφόρα διαχείριση είναι αυτή της ενέργειας, προκαλώντας την καταστροφή του πλανήτη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ