Μουσικη

Να και κάτι αισιόδοξο

Η χρονιά τελειώνει με τον καλύτερο τρόπο για την ελληνική pop/rock σκηνή με 50+ κυκλοφορίες δίσκων

max.jpg
Μάκης Μηλάτος
ΤΕΥΧΟΣ 237
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
records.jpg

Η χρονιά τελειώνει με τον καλύτερο τρόπο για την ελληνική pop/rock σκηνή με 50+ (συνολικά) κυκλοφορίες δίσκων, κυρίως στις παρυφές της «επίσημης» δισκογραφίας. Ευτυχώς... Δίσκοι που κυκλοφορούν από χέρι σε χέρι γίνονται με DIY τρόπο, διανέμονται από το ίντερνετ ή από εναλλακτικά δίκτυα σε μικρές ποσότητες, αλλά φτιαγμένοι με πολύ μεράκι και κυρίως με υψηλές προδιαγραφές. Συγκροτήματα που παρακολουθούν το τώρα από απόσταση αναπνοής και τα κάνουν όλα τόσο καλά όσο και οι συνάδελφοί τους των «προηγμένων» χωρών. Μπορεί να μην το λέει η τηλεόραση, αλλά... βράζει ο τόπος. Βέβαια υπάρχει πολύς κόσμος που αντιμετωπίζει την όλη φάση και το «μικρό» του πράγματος σαν να μην υπάρχει. Αλλά δεν μπορούμε να περιμένουμε να ξυπνήσουν οι μακριά νυχτωμένοι. Γι’ αυτό καλύτερα να το ζήσεις τώρα που συμβαίνει.

ΔΙΑΦΑΝΑ ΚΡΙΝΑ - Κι η αγάπη πάλι θα καλεί (Roll Out) ***
Στο ηχητικό τους περιβάλλον έρχεται να προστεθεί μια τάση προς το σκληρότερο ροκ αλλά και το progressive. Μελοποιούν Καρυωτάκη, χρησιμοποιούν πιάνο και έγχορδα, οι στίχοι δυνατοί, η φωνή του Θάνου χρωματίζει τα ηχητικά τους τοπία. Δικαίως συνεχίζουν ακόμη.

SUNSET BLVD. - The Most Beautiful Girl (Klik) ***
Ο Γιώργος Δούδος ξέρει να στολίζει τον ηλεκτρονικό του ήχο με ό,τι χρειάζεται για να είναι ευχάριστος, στιλάτος, ταξιδιάρικος, λαμπερός και αποτελεσματικός, με γεύσεις από jazz, bossa nova, blues, soul. Τέλειο soundtrack για τις γιορτινές μέρες που έρχονται.

FINGERS CROSSED - Hopscotch (www.fingerscrossed.gr) ***
Το γκρουπ που ήρθε στην επιφάνεια από το soundtrack για την ταινία “Eduart” της Αγγελικής Αντωνίου, προσφέρει το πρώτο του άλμπουμ για free κατέβασμα από το site τους. Ένα χαρμάνι από indie pop, post rock και μελωδική διάθεση, που φανερώνει δυνατότητες και προοπτική.

MONSIEUR MINIMAL - Lollipop (The sound of everything) ****
Δυνατός ποπίστας ο Monsieur Minimal (Χρήστος Τσιτρούδης), καταφεύγει στις electropop αναμνήσεις από τη δεκαετία του ’80 και, χωρίς να πρωτοτυπεί, κατορθώνει να κάνει το μινιμαλιστικό του ήχο γοητευτικό και «κολλητικό». Ένα καλό ντεμπούτο που φανερώνει προοπτικές.

FLAKES - Lick Your Fingers If You Like It (Inner Ear) ****
Διαρκής ενέργεια, νεανική τρέλα, απόλυτος συντονισμός με όσα συμβαίνουν τώρα στη μουσική, κιθάρες που δεν σταματάνε ποτέ, αναφορές στους Bloc Party, Yeah Yeah Yeahs, Libertines, μια τραγουδίστρια που έχει στιλ και δυνατότητες. Δεν μας εκπλήσσουν, αλλά πατάνε γερά και ξέρουν τι θέλουν και πού πάνε.

ΣΥΛΛΟΓΗ First Steps - 2 Years Of Puzzlemusik
Η Puzzlemusik δεν αρκείται σε μια συλλογή-βιτρίνα και ζητάει μια καινούργια ηχογράφηση από κάθε μουσικό της γι’ αυτή τη συλλογή που κυκλοφορεί με αφορμή τα δύο χρόνια της, κι έτσι έχουμε κάτι καινούργιο από: Baby Trio, Yiannis Kassetas, Χρ. Αλεξόπουλο, Μπ. Παπαδόπουλο, Misuse, Poly Quartet, Felizol, Socos κ.λπ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ