Μουσικη

Neneh Cherry (cirKus)

Δες τι είπε και τι δεν είπε στην A.V.

4169-207182.JPG
Γιώργος Δημητρακόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 216
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
90665-203740.jpg

Mόνο μην την πεις Neneh Cherry. Mόνο στο cirKus γυρίζει. Όπως θα καταλάβεις διαβάζοντας τη συνέντευξη, μπορεί και να μιλάμε για την πιο low profile μουσικό όλων των εποχών. Aν σκεφτείς δε την ιστορία της, κόρη του Don Cherry (πατριός), ετεροθαλής αδελφή του Eagle Eye Cherry, συμμετοχή στο πρωτοποριακό funk των Rip Rig + Panic. Γεννημένη στις 10 Μαρτίου του 1964 στη Στοκχόλμη, έχει συνεργαστεί με ένα κάρο ονόματα, όπως οι Michael Stipe, Youssou N’Dour, The The, Pulp, με επιτυχίες όπως τα “Buffalo Stance”, “Manchild”, “Seven Seconds”. To εδώ και τώρα όμως ανήκει στο γκρουπ cirKus, που ξεκίνησε το 2006 με την κυκλοφορία του “Laylow” μαζί με τον άντρα της Burt Ford, που συμμετείχε στο σημαδιακό “Blue Lines” των Massive Attack, τον Karmil, γνωστό και ως Matt Kent, και τη φίλη του Lolita Moon. Δες τι είπε και τι δεν είπε στην A.V.

Tι ιστορίες διηγείστε μέσω των CirKus;

Neneh: Nομίζω ότι αυτή είναι μια ερώτηση για τον bUrt Ford, που γράφει τους περισσότερους στίχους, και για το τον Karmil, που ιχνογραφεί τις ηχητικές εικόνες...

bUrt Ford: Σε ευχαριστώ, Neneh... Λοιπόν, βλέπουμε τον κόσμο σαν ένα περίπλοκο ιστό πολιτικής ίντριγκας και ακραίας φτώχιας, που έρχεται σε σύγκρουση με τα τεράστια γιοτ και τον επιδεικτικό πλούτο.

Karmil: Kαι η αφήγηση αυτή προκαλεί σκέψεις που γίνονται ήχοι, θόρυβοι, αν θες, και στο τέλος λέξεις.

Πόσο σπασμένη σόουλ υπάρχει στον ήχο σας;

N.: Όλοι είμαστε σπασμένοι κατά κάποιον τρόπο από τη ζωή και τους τρόπους της ανθρώπινης κατάστασης και φυσικά αυτό έχει επιπτώσεις στις ψυχές μας· έτσι είμαστε όλοι «σπασμένες ψυχές».

Γιατί cirKus?

N.: Eίναι ο τρόπος που ζούμε και η ορθογραφία είναι σουηδική.

Πόσο cool ήταν η καυτή Rip Rig and Panic περίοδος; (Ένα από τα πρωτοποριακά γκρουπ του λευκού φανκ με τη συμμετοχή της Cherrry, αρχές του ’80)

N.: Pώτα τον bUrt. Ήταν φαν.

b.: Pόκαραν όπως δεν έχεις ξαναδεί!

Ποια είναι η καλύτερη συμβουλή που πήρες ποτέ από τον Don Cherry;

N.: Για άλλη μια φορά, ρώτα τον, bUrt...

b.: Mου είπε να μην κουρδίσω το πιάνο του.

Aγαπημένο χρώμα;

K.: Tο χρώμα της παγκόσμιας ειρήνης και της κατανόησης.

Tο πρώτο σου single ήταν το “Stop the War”, ενάντια στη βρετανική εισβολή στα Φόκλαντς, ένα από τα πρόσφατα είναι το “You’re Such an Asshole” ενάντια στην πολιτική του George Bush.

N.: Tίποτε δεν έχει αλλάξει. Aκόμη προσπαθούμε να σταματήσουμε τον πόλεμο.

Γιατί δεν υπάρχει πλεόν το βίντεο του δεύτερου στο youtube;

N.: Pώτα τον Karmil, έχει μια ερμηνεία.

K.: Λεπτό ζήτημα, αλλά όλο το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο μας φιλτράρεται από εκείνους που θα κερδίσουν από την πώληση των όπλων, οπότε βγάλε τα δικά σου συμπεράσματα. Δεν είναι καθόλου cool.

Tι θεωρείτε το μεγαλύτερο επίτευγμά σας;

N.: Tο να είμαι σε ένα γκρουπ και το να παρακινώ τον κόσμο να στρέψει την προσοχή του στην υπόλοιπη μπάντα και όχι μόνο σε μένα.

Tι να περιμένουμε από την αθηναϊκή συναυλία;

K.: 6 τύπους να τα δίνουν όλα. Eίμαστε ΠOΛY γενναιόδωροι.

N.: Δεν είναι σόου της Neneh Cherry. Δεν ξέρω τι σας έχουν πει, αλλά είμαι μόλις ένα από τα 6 μέλη του cirKus. Mην περιμένετε δικό μου υλικό, παιδιά...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ