Μουσικη

Μουσική για όλους

H μουσική υπόκρουση της πόλης μας είναι από τα μουσικά σύνολα και είναι δωρεάν

sandra_odet.jpg
Σάντρα - Οντέτ Κυπριωτάκη
ΤΕΥΧΟΣ 237
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
90359-203066.jpg

Τα Μουσικά Σύνολα του Δήμου Αθηναίων είναι λίγο σαν undercover μυστική αποστολή: δέκα μουσικά σχήματα, εντελώς διαφορετικό το καθένα, 250 άτομα, μ’ ένα μέσο όρο ηλικίας που δεν ξεπερνάει τα 30, εμφανίζονται εκεί που δεν το περιμένεις, γεμίζουν τις γειτονιές με μουσική, εντελώς δωρεάν και ανοιχτά για όλους! Πήγαμε στα –γεμάτα μελωδίες– γραφεία στον Ν. Κόσμο, είδαμε τους μουσικούς να κουρδίζουν τα όργανά τους, συναντήσαμε το διευθυντή κ. Χρήστο Γκόγκα και μιλήσαμε με τον πρόεδρο κ. Γιώργο Κατσαρό, ο οποίος απάντησε στις ερωτήσεις μας.

Τι ακριβώς γίνεται εδώ;
Αυτή τη στιγμή έχουμε 10 μουσικά σύνολα του Δήμου. Ξεκινώντας από τη Συμφωνική Ορχήστρα, συνεχίζοντας με το Big Band, που θεωρείται από τα καλύτερα σχήματα της τζαζ, και το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής, που παίζει λαϊκή μουσική. Έχουμε το De Stijl, ένα συγκρότημα το οποίο αποτελείται από 6 παιδιά που παίζουν μόνο ποπ και ροκ και απευθύνεται στη νεολαία, υπάρχει η Μεικτή χορωδία και η Παιδική χορωδία, που πήρε φέτος το βραβείο στην Ολυμπιάδα Χορωδιών στην Αυστρία. Υπάρχει ένα μπαρόκ συγκρότημα (Σύνολο Παλαιάς Μουσικής), ένα Κουαρτέτο Εγχόρδων, το Κουϊντέτο Χάλκινων Πνευστών, και τέλος η Μεγάλη Λαϊκή Ορχήστρα, που εμφανίστηκε στο Παλλάς για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο και θα εμφανίζεται κάθε πρώτη Δευτέρα του μήνα.

Αυτό που ζητάει ο Αθηναίος πολίτης, αλλά και αυτός που περνάει από την Αθήνα, είναι να γεμίσει η πόλη με μουσική. Ο Νικήτας Κακλαμάνης, σε συνεργασία και συνεννόηση μαζί μου, μας έδωσε τη δυνατότητα και την άνεση να κατεβάσουμε τη μουσική στους δρόμους, δωρεάν και ελεύθερα.

Πώς πετυχαίνονται όλα αυτά;
Κινούμαστε με τον προϋπολογισμό του Δήμου – έχω κι εγώ μεγάλη εμπειρία πάνω σ’ αυτά τα θέματα. Προσέχουμε πάντα το επίπεδό μας και συνεργαζόμαστε με μεγάλους μαέστρους, Έλληνες και ξένους, ενώ έχουμε τους δικούς μας άριστους μαέστρους, όπως τον κ. Καλκάνη, τον κ. Οικονόμου και τον κ. Τσελίκα της Συμφωνικής Ορχήστρας.

Τι υπάρχει στο πρόγραμμα;
Συνεργαζόμαστε με το Παλλάς, το Μέγαρο Μουσικής, το Βυζαντινό μουσείο, το Μπενάκη. Έχουμε και μεγάλες συναυλίες στο εξωτερικό. Επίσης, διοργανώνουμε στο Μέγαρο, στις 11 Δεκεμβρίου, ένα μεγάλο γκαλά με το Σύλλογο Πρωταγωνιστών της Λυρικής Σκηνής, όπου –με τη Συμφωνική και τη Χορωδία– θα τραγουδήσουν 35 μεγάλα ονόματα. Στις 31 Ιανουαρίου έχουμε την αλλαγή του χρόνου στο Σύνταγμα και στις 5 Ιανουαρίου στο Παλλάς έχουμε τη μεγάλη μας γιορτή, όπου θα εμφανιστούν όλα τα σύνολα.

Ποιος είναι ο σκοπός, ο στόχος, το όραμά σας για τα μουσικά σύνολα;
Πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα αναγνωριστεί η αξία των μουσικών μας. Υπάρχουν πολλά παιδιά που έχουν φύγει από την Ελλάδα, έχουν διακριθεί στο εξωτερικό και γυρίζουν τέλειοι. Και φέτος, για πρώτη φορά, διοργανώνουμε στις 19/1, στο θέατρο Ντενίση, μια συναυλία όπου η Συμφωνική μας θα παίξει με σολίστες δικούς της, δηλαδή, θα σηκωθούν από την καρέκλα και θα παίξουν κονσέρτα. Η προσπάθειά μας είναι, μέσα σε όλα αυτά που συμβαίνουν στην Αθήνα, μέσα στο γκρίζο, να υπάρχει μια μουσική υπόκρουση και να είναι ευχάριστη…

Ποια είναι η σχέση των νέων με τη μουσική;
Στo Τεχνόπολις στο Γκάζι διασκευάσαμε με τη Συμφωνική Ορχήστρα μοτίβα από ηλεκτρονικά παιχνίδια και παίξαμε κομμάτια από διάσημα ξένα σίριαλ της τηλεόρασης και από κινηματογραφικές ταινίες. Έτσι, πλησιάσαμε τη νεολαία με μοτίβα δικά της και θέλουμε να το καθιερώσουμε αυτό, γιατί οι νέοι θέλουν κι έχουν ανάγκη από ποιοτική μουσική.

Οι ξένοι που ζουν στην Αθήνα πώς αντιδρούν;
Αρχικά, έχουμε πολλούς και καλούς ξένους μουσικούς που συμμετέχουν στα σύνολα. Την Πρωτοχρονιά, και στις γειτονιές που παίζουμε, η συμμετοχή των ξένων είναι τεράστια. Συχνά είναι περισσότεροι από τους Έλληνες. Είναι υπέροχο να τους προσφέρεις κάτι που δεν μπορούν ν’ απολαύσουνε, γιατί δεν έχουν για παράδειγμα την οικονομική άνεση να πάνε ν’ ακούσουνε τον τάδε.

Ποια γειτονιά της Αθήνας θεωρείτε ότι εκφράζεται ή ταιριάζει με τα μουσικά σύνολα;
Θεωρώ ότι οι λαϊκές συνοικίες εκφράζονται περισσότερο. Και είμαστε ανοιχτοί σε κάθε πρόταση… Να έρθει κάποιος και να πει ότι, να, θέλουμε να παίξετε εδώ…

Info: http://www.cityofathens.gr/el/dimotikoi-foreis/moysika-synola-dimoy-athinaion

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ