- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Στα δικαστήρια η Beyoncé για κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας
Για το τραγούδι «Break My Soul» από το άλμπουμ «Renaissance»
Η Beyoncé δέχτηκε μήνυση για κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας
H Beyoncé, η Sony Music και ο σύζυγός της Jay-Z φαίνεται ότι θα καταλήξουν στα δικαστήρια, μετά από αγωγή που δέχθηκαν περί πνευματικών δικαιωμάτων για την επιτυχία του «Break My Soul», από ένα μουσικό γκρουπ στη Νέα Ορλεάνη.
Τα μέλη των Da Showstoppaz κατηγορούν την Beyoncé
Σε αγωγή που κατατέθηκε την Τετάρτη, 22 Μαΐου 2024, στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Λουιζιάνα, τα μέλη των Da Showstoppaz κατηγορούν την καλλιτέχνιδα ότι «έκλεψε» κάποιες λέξεις από το τραγούδι τους «Release A Wiggle» του 2002 και τις χρησιμοποίησε στη μεγάλη της επιτυχίας «Break My Soul», το οποίο έμεινε δύο εβδομάδες στην κορυφή του Billboard Hot 100 το 2022.
Το γκρουπ επίσης ισχυρίζεται ότι η Beyoncé παραβίασε τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων, χρησιμοποιώντας νόμιμα το τραγούδι «Explode» του 2014, της ράπερ Big Freedia από τη Νέα Ορλεάνη. Η Big Freedia γεννήθηκε πριν από 40 χρόνια ως Freddie Ross. Αυτό το κομμάτι, λέει το γκρουπ, «δανείστηκε παράνομα αρκετούς βασικούς στίχους από το τραγούδι».
Η αγωγή κατονομάζει τους Beyoncé, Big Freedia, Jay-Z και Sony Music ως κατηγορούμενους. Υποστηρίζει ότι το «Explode» χρησιμοποίησε «μοναδικούς και διακριτικούς στίχους και μουσική σύνθεση» που δημιουργήθηκε αρχικά από τους Da Showstoppaz, προσθέτοντας: «Οι κατηγορούμενοι χρησιμοποίησαν λόγια, μελωδία και μουσική από έργα που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα… Κάθε λογικό άτομο που ακούει το Release a Wiggle and Explode θα συμπέρανα ότι τα τραγούδια είναι ουσιαστικά παρόμοια».
«Ενώ η Beyoncé και άλλοι καλλιτέχνες έχουν λάβει πολλές διακρίσεις και σημαντικά κέρδη... οι Da Showstoppaz δεν έχουν λάβει τίποτα, καμία αναγνώριση, καμία αμοιβή οποιουδήποτε είδους», επισήμαναν οι δικηγόροι που εκπροσωπούν το γκρουπ.
Μετά την κυκλοφορία του τραγουδιού, η Big Freedia ευχαρίστησε τη «βασίλισσα Beyoncé» και δήλωσε ότι ήταν τιμή της να είναι μέρος αυτής της ξεχωριστής στιγμής. Στο επίκεντρο της νέας διαμάχης βρίσκεται η φράση «release yo wiggle» και διάφορες σχετικές παραλλαγές, τις οποίες οι Da Showstoppaz αποκαλούν «μοναδικές φράσεις», που επινόησαν στο τραγούδι τους.
Σύμφωνα με την αγωγή, οι Da Showstoppaz έμαθαν πρώτη φορά για το τραγούδι της Big Freedia όταν άκουσαν το «Break My Soul». Λένε ότι ειδοποίησαν τη Beyoncé για την κλοπή τον περασμένο μήνα, αλλά εκείνη αρνήθηκε να πάρει άδεια χρήσης. Οι εκπρόσωποι της Beyoncé και της Sony Music δεν έχουν πάρει μέχρι στιγμής θέση για το ζήτημα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η ποπ σταρ πέρασε στην πρώτη δεκάδα των πιο κερδοφόρων περιοδειών από γυναίκα καλλιτέχνιδα στην ιστορία της μουσικής
Το Ανώτατο Δικαστήριο δικαίωσε τις δύο φίλες της τραγουδίστριας - «Αναξιόπιστος μάρτυρας» ο Μιτς Γουάινχαουζ
Το άλμπουμ «Horos» που κυκλοφορεί από τη Sound Effect Records παρουσιάζεται στις 22 & 23 Απριλίου στο Θέατρο Noūs - Creative Space
Πολωνία και Ελβετία «έκλεισαν την πόρτα» στον Αμερικανό ράπερ λόγω των αντισημιτικών του δηλώσεων
Το γκρουπ από το Μάντσεστερ μιλάει στην ATHENS VOICE, λίγο πριν την επιστροφή του στην Ελλάδα
Δείτε το βίντεο από τη συνάντησή τους
Οι δύο δημιουργοί μίλησαν στην ATHENS VOICE για τη συνεργασία τους σε έναν ιδιαίτερο δίσκο που κυκλοφορεί από τη Veego Records
Η ανακοίνωση της ΕΡΤ για δήθεν υπέρογκα ποσά - Πτώση στα προγνωστικά για το «Ferto»
Η τραγουδίστρια «πολιορκείται» στα social media, αλλά δεν απαντά στα μηνύματα που δέχεται
Η δεύτερη φωνή του Πολ Σάιμον. Μια διαφορετική ανταπόκριση
Ο σπουδαίος Έλληνας τραγουδοποιός έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα, στις 17 Απριλίου 2011
Ο διάσημος μουσικός ξεσπά κατά του Αμερικανού προέδρου για τη χρήση AI εικόνας που τον παρουσιάζει ως Ιησού
Μια playlist με τα αγαπημένα του τραγούδια
Πανικός επικράτησε για τα εισιτήρια της ιστορικής συναυλίας της Άννας Βίσση στο ΟΑΚΑ - Ποια έχουν απομείνει
Το Boots on the Ground σηματοδοτεί την πρώτη κυκλοφορία του συγκροτήματος από το 2020
Μια συζήτηση για το άλμπουμ που ετοίμαζε δέκα χρόνια, τις γυναίκες που την επηρέασαν και τη Eurovision
Aπό τις 16 έως τις 26 Απριλίου, δείτε τις μουσικές εκδηλώσεις που θα φιλοξενήσει
Κυκλοφόρησε το νέο της άλμπουμ «Shame» και μιλάει στην ATHENS VOICE πριν το ιδιαίτερο live party στον πολυχώρο ΦΙΑΤ
Το πρώτο ολοκληρωμένο άλμπουμ για τη βασίλισσα της ποπ μετά από επτά χρόνια
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.