Μουσικη

Στα δικαστήρια η Beyoncé για κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας

Για το τραγούδι «Break My Soul» από το άλμπουμ «Renaissance»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
H Beyoncé και ο σύζυγός της Jay-Z
H Beyoncé και ο σύζυγός της Jay-Z © ΕΡΑ/

Η Beyoncé δέχτηκε μήνυση για κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας

H Beyoncé, η Sony Music και ο σύζυγός της Jay-Z φαίνεται ότι θα καταλήξουν στα δικαστήρια, μετά από αγωγή που δέχθηκαν περί πνευματικών δικαιωμάτων για την επιτυχία του «Break My Soul», από ένα μουσικό γκρουπ στη Νέα Ορλεάνη.

Copyright suit filed against Big Freedia and Beyonce

Τα μέλη των Da Showstoppaz κατηγορούν την Beyoncé

Σε αγωγή που κατατέθηκε την Τετάρτη, 22 Μαΐου 2024, στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Λουιζιάνα, τα μέλη των Da Showstoppaz κατηγορούν την καλλιτέχνιδα ότι «έκλεψε» κάποιες λέξεις από το τραγούδι τους «Release A Wiggle» του 2002 και τις χρησιμοποίησε στη μεγάλη της επιτυχίας «Break My Soul», το οποίο έμεινε δύο εβδομάδες στην κορυφή του Billboard Hot 100 το 2022.

da showstoppaz-release a wiggle orig

Το γκρουπ επίσης ισχυρίζεται ότι η Beyoncé παραβίασε τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων, χρησιμοποιώντας νόμιμα το τραγούδι «Explode» του 2014, της ράπερ Big Freedia από τη Νέα Ορλεάνη. Η Big Freedia γεννήθηκε πριν από 40 χρόνια ως Freddie Ross. Αυτό το κομμάτι, λέει το γκρουπ, «δανείστηκε παράνομα αρκετούς βασικούς στίχους από το τραγούδι».

Η αγωγή κατονομάζει τους Beyoncé, Big Freedia, Jay-Z και Sony Music ως κατηγορούμενους. Υποστηρίζει ότι το «Explode» χρησιμοποίησε «μοναδικούς και διακριτικούς στίχους και μουσική σύνθεση» που δημιουργήθηκε αρχικά από τους Da Showstoppaz, προσθέτοντας: «Οι κατηγορούμενοι χρησιμοποίησαν λόγια, μελωδία και μουσική από έργα που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα… Κάθε λογικό άτομο που ακούει το Release a Wiggle and Explode θα συμπέρανα ότι τα τραγούδια είναι ουσιαστικά παρόμοια».

Beyoncé - BREAK MY SOUL (Official Visualizer)

«Ενώ η Beyoncé και άλλοι καλλιτέχνες έχουν λάβει πολλές διακρίσεις και σημαντικά κέρδη... οι Da Showstoppaz δεν έχουν λάβει τίποτα, καμία αναγνώριση, καμία αμοιβή οποιουδήποτε είδους», επισήμαναν οι δικηγόροι που εκπροσωπούν το γκρουπ.

Μετά την κυκλοφορία του τραγουδιού, η Big Freedia ευχαρίστησε τη «βασίλισσα Beyoncé» και δήλωσε ότι ήταν τιμή της να είναι μέρος αυτής της ξεχωριστής στιγμής. Στο επίκεντρο της νέας διαμάχης βρίσκεται η φράση «release yo wiggle» και διάφορες σχετικές παραλλαγές, τις οποίες οι Da Showstoppaz αποκαλούν «μοναδικές φράσεις», που επινόησαν στο τραγούδι τους.

Big Freedia "Explode" (Official Video)

Σύμφωνα με την αγωγή, οι Da Showstoppaz έμαθαν πρώτη φορά για το τραγούδι της Big Freedia όταν άκουσαν το «Break My Soul». Λένε ότι ειδοποίησαν τη Beyoncé για την κλοπή τον περασμένο μήνα, αλλά εκείνη αρνήθηκε να πάρει άδεια χρήσης. Οι εκπρόσωποι της Beyoncé και της Sony Music δεν έχουν πάρει μέχρι στιγμής θέση για το ζήτημα.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.