Μουσικη

Η Εβρίτικη Ζυγιά στο Αρχαιολογικό Μουσείο

Παγανιστικές μουσικές από τη Θράκη στα σκαλιά του πρώτου μουσείου της πόλης από το This is Athens - City Festival του Δήμου Αθηναίων και το Plissken Festival

woman_guest.jpg
Ιωάννα Γκομούζα
ΤΕΥΧΟΣ 917
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Εβρίτικη Ζυγιά στο Αρχαιολογικό Μουσείο

Εβρίτικη Ζυγιά: Παγανιστικές μουσικές από τη Θράκη στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Ένωσαν τις δυνάμεις τους το 2007 με σκοπό τη διατήρηση και εξέλιξη της θρακικής μουσικής παράδοσης και επανέφεραν στο προσκήνιο όργανα που τότε έπαιζαν ελάχιστοι, κυρίως ηλικιωμένοι, μουσικοί της περιοχής του Έβρου. Το 2018 παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά μπροστά σε διεθνές κοινό στο Womex Festival και το 2020 κυκλοφόρησαν το «Ορμένιον», το πρώτο τους άλμπουμ με διασκευές παραδοσιακών τραγουδιών, όσο και πρωτότυπες συνθέσεις αποσπώντας θετικές κριτικές.

Εντωμεταξύ, όμως, όπου κι αν εμφανίζονται μας δίνουν την ευκαιρία να πιάσουμε τα χέρια και να παρασυρθούμε σε χορούς κυκλωτικούς ακολουθώντας τον παγανιστικό, ψυχεδελικό ήχο που ανασαίνουν η γκάιντα και η θρακιώτικη λύρα, το καβάλι και το νταούλι –όργανα που συνδέονται στους αιώνες με το ανθρώπινο βίωμα στη βορειοανατολική εσχατιά της Ελλάδας, συντροφεύοντας τους ντόπιους στα γλέντια τους, τραγουδώντας τις χαρές και τους καημούς τους.

Μέσα από αυτοσχεδιασμούς και συνδυασμό των παραδοσιακών οργάνων με πιο σύγχρονα, όπως το ακορντεόν ή το αναλογικό ηλεκτρονικό όργανο, δημιουργούν έναν fusion ήχο με μοναδική ταυτότητα, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο την ψυχεδέλεια της Θρακικής μουσικής.

Το βράδυ της Πέμπτης 23 Μαΐου, η Εβρίτικη Ζυγιά, δηλαδή ο Σπύρος και ο Άγγελος Στράτος, ο Στρατής Πασόπουλος, ο Παντελής Αγκιστριώτης, ο Γιώργος Ντρικούδης και ο ηχολήπτης Θεόδωρος Μπουρνάς κατηφορίζουν από την πατρίδα του Ορφέα και μας δίνουν ραντεβού μπροστά στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, σε μια ανοιχτή συναυλία με ελεύθερη είσοδο. Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του 3ου This is Athens - City Festival του Δήμου Αθηναίων και του Plissken Festival.

INFO
Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Πατησίων 44
23 Μαΐου, στις 21:00-23:00
https://cityfestival.thisisathens.org/

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.