Μουσικη

Ο Κωνσταντίνος Βήτα φέρνει το καλοκαίρι με μια «Αχτίδα»

Πρώτο single από το νέο άλμπουμ με τίτλο «Το χέρι»

atk_0452.jpg
Γιάννης Νένες
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Μόλις κυκλοφόρησε το νέο single του Κωνσταντίνου Βήτα με τίτλο «Αχτίδα» από τη Sky Vector Music, ένα τρυφερό, εθιστικό slow disco, αισιόδοξο τραγούδι με vocoder που θυμίζει τα πρώτα τζιτζίκια του καλοκαιριού μέσα σε μία σκληρή, τσιμεντένια, ξεροψημένη Αθήνα. Αυτή η Αθήνα άλλωστε είναι και το τοπίο στο οποίο περιφέρει το μαγνητοφωνάκι του Κωνσταντίνος, αφήνοντας το τραγούδι να ξεχυθεί στο ζεστό μεσημέρι, για το lyric video που γύρισε ο ίδιος. 

Ένας αισιόδοξος Βήτα είναι σίγουρα είδηση άλφα. Ειδικά τώρα που έρχεται μετά από οκτώ χρόνια απουσίας και το άλμπουμ «Ομόνοια». Ο Κωνσταντίνος είναι σαν τον Ιανό, έχει ένα δεύτερο προφίλ στο πίσω μέρος του κεφαλιού του που φαίνεται ότι δεν μπορεί να το αποχωριστεί (ούτε και θέλουμε), αυτό των Στέρεο Νόβα, ειδικά μετά τις τελευταίες τους θριαμβευτικές εμφανίσεις μέσα στο 2023. Ο Βήτα, με τους Στέρεο Νόβα είναι πιο compact, πατάει με στέρεο βήμα στην πλατφόρμα της electronica που δημιουργεί με τον Μιχάλη Δέλτα.

Κωνσταντίνος Βήτα: Το single «Αχτίδα» από το νέο album «Το χέρι»

Κωνσταντίνος Βήτα: Το single «Αχτίδα» από το νέο album «Το χέρι»

Στο προσωπικό του προφίλ γίνεται πιο ανάλαφρος και καλοκαιρινός, σχεδόν νομίζεις ότι θα τον δεις μέσα σε νεοκυματική μπουάτ στην Πλάκα να τραγουδάει unplugged το νέο του τραγούδι, την “Αχτίδα”. «Έχει χαράξει, είμαστε έξω, τα όνειρά μας πετούν μακριά…», το τραγούδι τοποθετεί τον ακροατή στο ξημέρωμα μιας νέας ημέρας, για να καταλήξει στην ανάγκη όλων μας για αγάπη και ενότητα, τώρα περισσότερο από ποτέ: «Έχουμε μια ζωή, το ίδιο αίμα κι εσύ, κάνε τον κόσμο να αλλάξει…». Είναι τρυφερό και αισιόδοξο, σε αφήνει να πιστεύεις ότι η λύπη σου θα χαθεί μέσα σε μία μεγάλη αγκαλιά – λες και ξεκινάμε το 189ο Καλοκαίρι της Αγάπης. Αλλά έτσι είναι, λειτουργεί καταλυτικά επάνω μας όχι μόνο για τη μουσική του ευαισθησία που τη χώνει σε βίντατζ σύνθια σαν να είναι ένα πρόγραμμα, αλλά και για το ειδικό βάρος των Στέρεο Νόβα που πάντα θα κουβαλά, είτε στην Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα, είτε στην Πλατεία Νερού, είτε στους σκονισμένους ελαιώνες της Ακρόπολης.

Το νέο άλμπουμ με τον τίτλο «Το χέρι» υπόσχεται εκπλήξεις. H δέκατη δισκογραφική δουλειά του Κ.Βήτα θα κυκλοφορήσει ψηφιακά στις 17 Μαΐου 2024 από τη Sky Vector Music. Βαθιά ηλεκτρονικό με έντονα beats, επεξεργασμένα συνθεσάιζερ, ποίηση και διάχυτη μια μοντέρνα μελαγχολία, το άλμπουμ απλώνει τα χρώματά του και ενώνεται με αυτή την άνοιξη σαν αχτίδα. Tο άλμπουμ ηχογραφήθηκε στο στούντιο του Κ. Βήτα, ενώ οι additional μίξεις και το mastering έγιναν στο studio City από τον Γιάννη Λαμπρόπουλο.

Στις 22 Απριλίου θα ακολουθήσει η κυκλοφορία του remix από τον Rsn, ένα urban rework με hip-hop φωνητικά από τους Ζωγράφο και Ghetto Rock.

Κωνσταντίνος Βήτα: Το single «Αχτίδα» από το νέο album «Το χέρι»
© Γ. Καλκανίδης

Οι συναυλίες του Κωνσταντίνου Βήτα για το καλοκαίρι 2024

Με αφορμή την κυκλοφορία του άλμπουμ, ο Κ.Βήτα θα πραγματοποιήσει σειρά συναυλιών το φετινό καλοκαίρι σε όλη την Ελλάδα. Αυτές τις μέρες του Απριλίου, ο Κ.Βήτα ταξιδεύει με τον Νίκο Πατρελάκη στη Νέα Υόρκη για να παρουσιάσουν το αγαπημένος πρότζεκτ Neapoly, στο πανεπιστήμιο Columbia, καλεσμένοι του GRis Festival ενώ η συναυλία γίνεται με την υποστήριξη του τμήματος Ελληνικών Σπουδών του Columbia και του SNF Public Humanities Initiative. Σάββατο 20/4, 19:00 - The Forum at Columbia University - Νέα Υόρκη

Την προηγούμενη ημέρα θα έχει προηγηθεί συζήτηση με φοιτητές των τμημάτων τέχνης του πανεπιστημίου, για τη σκηνή της Electronica στην Ελλάδα.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

Δειτε περισσοτερα