Μουσικη

Julia Holter: Το τραγούδι «Spinning» προέκυψε από ένα φεμινιστικό δοκίμιο

Η ποπ τραγουδοποιός επιστρέφει με το νέο της άλμπουμ «Something in the Room She Moves»

Μπάμπης Καλογιάννης
Μπάμπης Καλογιάννης
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Julia Holter: Ακούσε το νέο τραγούδι «Spinning» από το καινούργιο της άλμπουμ «Something in the Room She Moves»
© Camille Blake

Julia Holter: Ακούσε το νέο τραγούδι «Spinning» από το καινούργιο της άλμπουμ «Something in the Room She Moves»

Από το ντεμπούτο της “Tragedy” του 2011, η Julia Holter εξερευνά με επιτυχία τα πεδία της πειραματικής και baroque pop. Έχοντας υπόβαθρο από το Ινστιτούτο Καλών Τεχνών της Καλιφόρνια, η Holter δε διστάζει να εξερευνήσει νέες μουσικές οδούς, έχοντας έτσι καταφέρει να γίνει ένα από τα σημαντικότερα ονόματα, στη σύγχρονη ανεξάρτητη σκηνή. Στην έκτη επίσημη studio κυκλοφορία της, η καλλιτέχνιδα ακολουθεί μια πιο γήινη προσέγγιση, ύστερα από τις αλλαγές που υπέστη σε προσωπικό επίπεδο, με τη γέννηση της κόρης της αλλά και τον θάνατο του ανιψιού της. Ο δε τίτλος “Something in the room she moves” αποτελεί παράφραση του “Something in the way she moves”, στίχου του τραγουδιού “Something” των Beatles που αποτελούν και μεγάλη επιρροή της Holter. Η έμπνευση για τον τίτλο του album ήρθε για την Holter ύστερα από την πολύωρη θέαση του ντοκιμαντέρ “Τhe Beatles : Get Back” του 2021, σε σκηνοθεσία Peter Jackson (Lord of the Rings, King Kong, Hobbit).

Η Julia Holter κυκλοφόρησε το νέο της άλμπουμ «Something in the Room She Moves»

Το τραγούδι “Spinning” αποτελεί το δεύτερο single του δίσκου, ύστερα από το “Sun Girl” που κυκλοφόρησε προηγουμένως. Η έμπνευση για το τραγούδι αυτό προέρχεται από ένα δοκίμιο της γαλλίδας φεμινίστριας θεωρητικού Hélène Cixous, το οποίο εξηγεί πως η συγγραφέας ένιωθε πιο δημιουργική, καθώς συγκεντρωνόταν καλύτερα, κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η κυκλοφορία του τραγουδιού συνοδεύεται από ένα πολύ όμορφο video σε παραγωγή των Giraffe Studios, ιδιοκτησίας των αδερφών Nicola και Juliana Giraffe, οι οποίες σκηνοθετούν, φωτογραφίζουν και σχεδιάζουν διαφόρων ειδών παραγωγές και projects, με έδρα το Λος Άντζελες

Julia Holter - Spinning (Official Video)

Η Julia Holter γεννήθηκε στο Milwaukee το 1984. Σε ηλικία έξι ετών η οικογένειά της μετακόμισε στο Λος Άντζελες, ενώ αργότερα μετέβη στο Μίσιγκαν, όπου σπούδασε μουσική στο τοπικό Πανεπιστήμιο, αποφοιτώντας με πτυχίο στη σύνθεση. Εκεί γνώρισε τον μουσικοσυνθέτη Michael Pisaro, του οποίου τα μαθήματα ακολούθησε στο California Institute of Arts. Ο Pisaro αποτέλεσε μεγάλη επιρροή για την Holter, με τους δύο να συνεργάζονται στο “Tombstones : Live in Brooklyn” album του πρώτου, μια συλλογή από ζωντανά ηχογραφημένα τραγούδια στον Καθεδρικό Ναό “Our Lady of Lebanon”, στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης. Επίσης, μιλώντας στους New York Times, η Holter θα αναφέρει ως επιρροή της την ταινία “Andrei Rublev” του Αντρέι Ταρκόφσκι, την οποία και παρακολούθησε ύστερα από παρότρυνση του Pisaro: «Νομίζω πως διαισθάνθηκε ότι θα αγαπήσω την ταινία, διότι είναι μεσαιωνική και πολύ σκοτεινή. Περιλαμβάνει πολλά πλάνα με καμπάνες, οι οποίες μου αρέσουν πολύ. Είναι μια πολύ επική ταινία, που κορυφώνεται με τη σκηνή της καμπάνας. Υπάρχει μια στιγμή με έναν τύπο που απλώς τραγουδάει, σαν τροβαδούρος. Είναι σαν ανόητος, αλλά τραγουδάει για όλους, φαίνεται να καταρρέει. Είναι δύσκολο να το βλέπεις αλλά πραγματικά εμπνέει. Έχει όλες αυτές τις κλασικές στιγμές».

Julia Holter - Sun Girl (Official Video)

Μία από τις μεγαλύτερες στιγμές στην καριέρα της Julia Holter ήρθε στα τέλη του 2022. Η καλλιτέχνιδα συνεργάστηκε με την 36μελή Ορχήστρα της Opera North, η οποία έχει ως βάση το Leeds της Αγγλίας, με την οποία απέδωσε το soundtrack που συνόδευσε την προβολή του αριστουργήματος του βωβού κινηματογράφου “The Passion of Joan of Arc” του 1928. Η ταινία αποτελείται κυρίως από παρατεταμένα κοντινά πλάνα της ηθοποιού Renée Jeanne Falconetti, ενώ το σενάριο βασίζεται στο πραγματικό αρχείο της δίκης της Jeanne d'Arc, το 1431. Η σκηνοθεσία είναι του Carl Theodor Dreyer ενώ το έργο θεωρείται ορόσημο στην ιστορία του κινηματογράφου. Η Holter δημιούργησε την ιδανική μουσική για να συνοδεύσει τις εικόνες από την αιχμαλωσία της ηρωίδας, τη δική αλλά και την εκτέλεσή της. Η πρώτη παράσταση έλαβε χώρα στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσική στο Huddersfield, στις 23 Νοεμβρίου 2022, ενώ η δεύτερη στο Barbican του Λονδίνου, δύο ημέρες αργότερα. Η μουσική που συνέθεσε η Holter ακούστηκε για πρώτη φορά το 2017 στο εμπορικό κέντρο “FIGat7th” του Λος Άντζελες, ενώ οι παραστάσεις στην Αγγλία καθυστέρησαν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Στο κομμάτι της δισκογραφίας, η Holter ξεκίνησε με αυτοχρηματοδοτούμενες κυκλοφορίες, σε μορφή αντιγραμμένου CD, ενώ κυκλοφόρησε το πρώτο επίσημο album της το 2011. Η μουσική της χαρακτηρίζεται ως ατμοσφαιρική, ιδιαίτερα πειραματική, ενώ κορυφαίες της στιγμές θεωρούνται τα albums Have You in My Wilderness” (2015) και “Aviary” (2018). Το δεύτερο απέσπασε εξαιρετικές κριτικές, με τη γνωστή πλατφόρμα AllMusic να αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η Holter απαντά στο χάος της ζωής του 21ου αιώνα ακολουθώντας την ευδαιμονία της. Τα αποτελέσματα είναι ένας αστερισμός από στιγμές που γιορτάζουν την πληρότητα της μουσικής της και, όπως πάντα, δημιουργούν μια συναρπαστική ακρόαση».

Από τότε μέχρι σήμερα, η Holter έχει γράψει μουσική για τη βραβευμένη ταινία “Never Rarely Some Always” της Eliza Hittman, ενώ συνεργάστηκε και με τον σύντροφό της, μουσικό Tashi Wada, με τον οποίο έχουν αποκτήσει εδώ και λίγα χρόνια μία κόρη. Φέτος και με την κυκλοφορία του “Something in the Room She Moves”, η Holter εξελίσσει τον ήχο της, συνδυάζοντας την ελευθερία και τον αυτοσχεδιασμό με το διαμορφωμένο προσωπικό της στιλ.

Στο πλαίσιο της προώθησης του νέου της album, η Holter θα εμφανιστεί στις 12 Απριλίου στο Βερολίνο, ενώ επίσης έχει προγραμματίσει συναυλίες στις Ηνωμένες Πολιτείες, από τις 3 έως τις 22 Μαΐου. Όσον αφορά το εξώφυλλο του “Something in the Room She Moves”, αυτό έχει σχεδιαστεί από την παιδική φίλη της Holter, Christina Quarles, γνωστή για τους πίνακές της οι οποίοι θίγουν θέματα φυλετικής και σεξουαλικής ταυτότητας και διακρίσεων. Εν προκειμένω, ο πίνακας του εξωφύλλου αφήνει το κοινό να αναρωτιέται αν οι δύο φιγούρες αγκαλιάζονται ή βρίσκονται σε πάλη.

Julia Holter - Something in the Room She Moves

Το track list του “Something in the Room She Moves” είναι το εξής:

  1. Sun Girl
  2. These Morning
  3. Something in the Room She Moves
  4. Materia
  5. Meyou
  6. Spinning
  7. Ocean
  8. Evening Mood
  9. Talking to the Whisper
  10. Who Brings Me

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ