Μουσικη

Ο John Cale αποκαλύπτει το νέο του άλμπουμ «POPtical Illusion»

Το ιδρυτικό μέλος των Velvet Underground κυκλοφορεί τον 18ο προσωπικό δίσκο του στις 14 Ιουνίου

Μπάμπης Καλογιάννης
Μπάμπης Καλογιάννης
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο John Cale αποκαλύπτει το νέο του άλμπουμ «POPtical Illusion»
© NDP PHOTO/ΘΩΜΑΣ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

John Cale: To νέο άλμπουμ του «POPtical Illusion» κυκλοφορεί στις 14 Ιουνίου -  Ακούστε το τραγούδι «How We See the Light»

Πρόκειται για μια ιδιαίτερη επιστροφή για τον Cale, 14 μόλις μήνες μετά την κυκλοφορία του προηγούμενου studio album του “Mercy”. Το “POPtical Illusion” θα κυκλοφορήσει στις 14 Ιουνίου, μέσω της Domino Recording Company, με τον θρυλικό τραγουδοποιό να δίνει στη δημοσιότητα το βασικό single με τίτλο “How We See the Light”. Παρά το γεγονός ότι το νέο album μοιράζεται τα ίδια συναισθήματα οργής και αμφισβήτησης με τον προκάτοχό του, εντούτοις δεν πρόκειται για ένα “Mercy II” καθώς ο Cale για μια ακόμα φορά πειραματίζεται με το υλικό του, συνδυάζοντας αδέσμευτη rock λογική με ηλεκτρονικούς ήχους. Με εκτεταμένη τη χρήση synthesizers και samples, το “POPtical Illusion” δείχνει να κοιτάει ξανά προς το μέλλον, βασιζόμενο εκτός των άλλων και στην παραγωγή της επί χρόνια συνεργάτιδας του Cale, Nita Scott.

John Cale - How We See The Light (Official Video)

Όσον αφορά στο “How We See the Light”, πρόκειται για ένα πολύ όμορφο τραγούδι που συνοδεύεται από ένα ιδιαίτερα καλαίσθητο βίντεο κλιπ, στο οποίο ο John Cale περιγράφει τη σύγχρονη εργασιακή πραγματικότητα και την επίδραση της στις ανθρώπινες σχέσεις, πιστό στην συχνά έντονη κριτική διάθεση του καλλιτέχνη για το πολιτικό γίγνεσθαι. “Can I close another chapter in the way we run our lives?” μας λέει χαρακτηριστικά ο καλλιτέχνης, προσδίδοντας μια αίσθηση λαχτάρας αλλά και λύτρωσης. Το βίντεο κλιπ έχει σκηνοθετηθεί από την Pepi Ginsberg, με την οποία ο Cale συνεργάστηκε ξανά στο κομμάτι “Noise of You” από τον προηγούμενο δίσκο. Η Ginsberg ειδικεύεται σε ντοκιμαντέρ και ταινίες μικρού μήκους, ενώ έχει συμμετάσχει μεταξύ άλλων και στο Φεστιβάλ των Καννών με το φιλμ “The Pass”. Σήμερα εκπονεί τη μεταπτυχιακή της διατριβή στην παραγωγή ταινιών, στο φημισμένο Tisch School of the Arts της Νέας Υόρκης.

Ο John Cale γεννήθηκε τον Μάρτιο του 1942 στην Ουαλία. Με ένα ρεπερτόριο που ξεκινά από το rock και φτάνει μέχρι την avant-garde και την electronica, έγινε κυρίως γνωστός ως ιδρυτικό μέλος των θρυλικών Velvet Underground, μαζί με τον Lou Reed. Μαζί τους κυκλοφόρησε τα The Velvet Underground & Nico (1967) και White Light/White Heat (1968), αποχωρώντας στη συνέχεια ώστε να ακολουθήσει solo καριέρα. Εκτός από μια πολύ καλή σειρά studio albums, ο Cale θα γίνει γνωστός και για τις ικανότητες του στην παραγωγή, αναλαμβάνοντας μεταξύ άλλων σπουδαίους δίσκους όπως το ντεμπούτο των The Stooges του Iggy Pop, καθώς και τρία studio albums της πρώην συνεργάτιδας τους στους Velvet Underground, Nico. Παρακολουθώντας συνεχώς τις εξελίξεις στη μουσική και στους ήχους, ο Cale προσέθεσε στοιχεία electronica και hip-hop σε αρκετές πρόσφατες δουλειές τους, εκφράζοντας ταυτόχρονα θαυμασμό για ονόματα όπως ο Eminem, ο Snoop Dogg και ο Kendrick Lamar. Έγινε μέλος του Rock 'n' Roll Hall of Fame το 1996, μαζί με τους υπόλοιπους Velvet Underground, ενώ επίσης έχει ανακηρυχθεί σε Αξιωματικό του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας (OBE), το 2010.

Ο John Cale αποκαλύπτει το νέο του άλμπουμ «POPtical Illusion»
© MADELINE MCMANUS

Το “POPtical Illusion” album του John Cale θα κυκλοφορήσει σε ψηφιακή μορφή, CD και διπλού δίσκου βινυλίου. Η ροζ έκδοση του βινυλίου θα περιλαμβάνει ένα επτάιντσο με 2 bonus tracks και μια διακοσμητική δημιουργία από χαρτί.

Ο John Cale αποκαλύπτει το νέο του άλμπουμ «POPtical Illusion»

Το track list του album είναι το παρακάτω:

  1. God Made Me Do It (don’t ask me again)
  2. Davies and Wales
  3. Calling You Out
  4. Edge of Reason
  5. I’m Angry
  6. How We See The Light
  7. Company Commander
  8. Setting Fires
  9. Shark-Shark
  10. Funkball the Brewster
  11. All To the Good
  12. Laughing In My Sleep
  13. There Will Be No River

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ