Μουσικη

El Perro del Mar: Το «Big Anonymous» είναι ένας διάλογος με τους νεκρούς

Η τραγουδοποιός που κέρδισε τον θαυμασμό του David Bowie επέστρεψε με το νέο της άλμπουμ

Μπάμπης Καλογιάννης
Μπάμπης Καλογιάννης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
El Perro del Mar: Ο νέος δίσκος της σουηδής πολυοργανίστριας, «Big Anonymoys», κυκλοφόρησε από τη City Slang Records.
© Joseph Kadow

El Perro del Mar: Ο νέος δίσκος της σουηδής πολυοργανίστριας, «Big Anonymoys», κυκλοφόρησε από τη City Slang Records.

Η El Perro del Mar, μουσικό alter ego της Sarah Assbring από το 2003, δηλώνει ενθουσιασμένη για το νέο της δίσκο, τον πρώτο ύστερα από την έναρξη της συνεργασίας με τη γερμανική City Slang Records. Τα ιδιαίτερα, σχεδόν «στοιχειωμένα» φωνητικά της είναι για μια ακόμα φορά παρόντα, συνοδεύοντας τα μουσικά θέματα του “Big Anonymous” και μιλώντας για τη θλίψη, την απώλεια, τη θνησιμότητα και το ψυχικό σκοτάδι. Θέματα που κυριαρχούν και στα βίντεο κλιπ της El Perro del Mar, για τα τραγούδια “In Silence” και “Kiss of Death” από το νέο δίσκο. Το video του “In Silence” είναι ουσιαστικά μια ταινία μικρού μήκους, σε σενάριο της del Mar και σκηνοθεσία του Joseph Kadow, ο οποίος έχει στο portfolio του σημαντικές συνεργασίες ως σκηνοθέτης και φωτογράφος, με σημαντικότερη αυτή με τη γνωστή εταιρεία ρούχων Balenciaga.

El Perro del Mar - In Silence (Official Video)

Μιλώντας για το νέο album και τη θεματολογία του, η El Perro del Mar είπε χαρακτηριστικά: «Καθώς τα συναισθήματα της θλίψης και της απώλειας εξασθενούν, μπαίνεις σε ένα βασίλειο ενοχής. Της ενοχής ότι δεν θρήνησες αρκετά, ότι συνεχίζεις να ζεις αν και κάποιος έχει φύγει. Αυτό το τραγούδι είναι για το φάντασμα που δεν αποδέχεται ότι είναι νεκρό. Συνειδητοποίησα ότι στην πραγματικότητα σκεφτόμουν έτσι, κάτι που έκανε όλο και πιο δύσκολο το να προχωρήσω. Έμεινα με τους νεκρούς. Νομίζω ότι είναι κάτι το συνηθισμένο και είναι ένα τόσο σκοτεινό μέρος για να βρίσκεται κάποιος. Δεν μπορείς να “συνεννοηθείς” με τους νεκρούς, αυτό κατάλαβα».

H Σουηδή Sarah Assbring ξεκίνησε να γράφει τραγούδια στα επτά της χρόνια, παρά το γεγονός ότι δεν προερχόταν από οικογένεια με μουσικό background. Κάποια στιγμή βρισκόταν σε μια παραλία στην Ισπανία, όταν και την πλησίασε ένα αδέσποτο σκυλί. Η συνάντηση αυτή την ενέπνευσε να υιοθετήσει το ψευδώνυμο El Perro del Mar που σημαίνει «ο σκύλος της θάλασσας» στα ισπανικά. Συνέχισε να γράφει τραγούδια ενώ ήξερε από νωρίς πως για να ακολουθήσει το δικό της μουσικό μονοπάτι, έπρεπε να υπογράψει σε ανεξάρτητη δισκογραφική, ώστε να έχει καλλιτεχνική ελευθερία. Το 2008 κυκλοφορεί το δεύτερο της album “From the Valley to the Stars” και κάνει αίσθηση με το single “How did we forget?”. Έχοντας ως βάση την ανεξάρτητη pop, εξερεύνησε κατά καιρούς διάφορα μουσικά είδη, με το στοιχείο της μελαγχολίας να είναι πάντα παρόν στη μουσική της. Σήμερα, απολαμβάνει ακόμα το θετικό σχόλιο που έκανε κάποτε για αυτήν ο David Bowie, ενώ κατά καιρούς έχει περιοδεύσει με σημαντικά ονόματα όπως οι José González, Taken by Trees και TV on the Radio.

Τα δέκα τραγούδια του νέου δίσκου της El Perro del Mar αποτελούν αποτέλεσμα πειραματισμού με doo-wop ήχους, ηλεκτρονική μουσική, soundtracks, διάφορα είδη της pop, καθώς και την προσέγγιση της καλλιτέχνιδος σε μπαλάντες. Η Sarah Assbring εξωτερικεύει τη θλίψη και το σκοτάδι της, ύστερα από την απώλεια πολλών μελών της οικογένειάς της τα τελευταία χρόνια, με το αποτέλεσμα να είναι επιβλητικό, συχνά κυκλοθυμικό και με δεδομένο μια gothic αισθητική. Το Big Anonymous κάνει «διάλογο» με τους νεκρούς, στοχάζεται για τη θνησιμότητα, προβληματίζει για ένα σκοτάδι που αναρωτιέται αν το έχει «κληρονομήσει» ή όχι.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ