Μουσικη

Peaky Blinders: Το soundtrack της Anna Calvi για την 5η και 6η σεζόν

«Έπαθα εμμονή με τον Tommy Shelby. Τον έβλεπα κάθε βράδυ στον ύπνο μου όσο δούλευα αυτά τα τραγούδια»

Μπάμπης Καλογιάννης
Μπάμπης Καλογιάννης
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Peaky Blinders: Το soundtrack της Anna Calvi για την 5η και 6η σεζόν
© Emma Nathan

Peaky Blinders: Κυκλοφόρησε το soundtrack της Anna Calvi για την 5η και 6η σεζόν της τηλεοπτικής σειράς.

Μέσα σε λιγότερο από 10 χρόνια, η Anna Calvi έχει καταφέρει να καθιερωθεί ως ένα από τα βαριά χαρτιά της μουσικής βιομηχανίας. Με καταγωγή από Αγγλία και Ιταλία, σε πολύ μικρή ηλικία ήρθε σε επαφή με τη δισκοθήκη του πατέρα της και το πάθος του για την κλασική μουσική, αγάπησε δε συνθέτες όπως ο Ravel και ο Debussy, αναφέροντας τους ως βασική επιρροή της. Αργότερα και ερχόμενη σε επαφή με πιο σύγχρονους ήχους, απέκτησε ένα πολύ μεγάλο εύρος ακουσμάτων, από τους Rolling Stones μέχρι τη Μαρία Κάλλας. Εργάστηκε για κάποια χρόνια ως καθηγήτρια κιθάρας στο Λονδίνο, ενώ στη συνέχεια ξεκίνησε την πορεία της στο τραγούδι, με τις πρώτες συναυλίες να λαμβάνουν χώρα το 2008 και δύο χρόνια αργότερα να κυκλοφορεί το πρώτο της single, μια φορτισμένη και ηλεκτρική έκδοση του “Jezebel” της Edith Piaf. Σήμερα, μετά από τρία studio albums και ισάριθμα EPs, η Calvi έχει καταφέρει να είναι υποψήφια για βραβεία όπως τα Mercury Music Prize και BRIT Awards, ενώ έχει λάβει πλήθος επαίνων από τα σπουδαιότερα μουσικά και μη μέσα της Αγγλίας.

Anna Calvi: Η συμμετοχή της στο soundtrack της τηλεοπτικής σειράς Peaky Blinders

Η ευρύτερη αναγνώριση της Anna Calvi ήρθε μέσα από τη συμμετοχή της στο soundtrack της επιτυχημένης σειράς “Peaky Blinders” του BBC, για την οποία έγραψε και ερμήνευσε τις παρτιτούρες για την 5η και 6η σεζόν. Στην κορύφωση του δράματος της συμμορίας από το Μπέρμιγχαμ, η Calvi κατάφερε και δημιούργησε την κατάλληλη μουσική συνοδεία, με τη σκοτεινή, σχεδόν γοτθική ατμόσφαιρα, να παραπέμπει ευθέως στο σκληρό περιβάλλον όπου και διαδραματίζεται η σειρά. Μάλιστα, έχοντας συνθέσει μόνη της όλη τη μουσική της 5ης σεζόν, η Calvi ερμήνευσε η ίδια τα φωνητικά και τα μουσικά όργανα, μεταξύ άλλων κιθάρα, βιολί, πιάνο, κρουστά και αρμόνιο. Για το ύφος δε των τραγουδιών, δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Η σύνθεση αφορούσε την ατμόσφαιρα και τον χώρο. Υπάρχουν τόσες πολλές αποχρώσεις όσον αφορά τα τραγούδια που θα συνοδεύσουν τις εικόνες. Περισσότερο έχει να κάνει με αυτό που αφήνεις απ έξω και όχι αυτό που μένει. Όφειλα να αφήσω τις φωνές των ηθοποιών να πρωταγωνιστήσουν, αλλά επίσης να βρω τρόπο ώστε να αναδείξω το συναίσθημα σε αυτές. Έπαθα εμμονή με τον Tommy Shelby. Τον έβλεπα κάθε βράδυ στον ύπνο μου όσο δούλευα αυτά τα τραγούδια. Έπρεπε να κατοικήσω μέσα στη σειρά. Υπάρχει μια συνεχής διαμάχης ομορφιάς και βίας, κάτι που εξερευνώ και στη δική μου μουσική. Έχω εντυπωσιαστεί από τη χειραγώγηση των συναισθημάτων μέσω των ήχων, είναι κάτι τόσο μυστηριώδες! Προσπάθησα να το εξερευνήσω στο πλαίσιο των Peaky Blinders, κάποιες φορές μάλιστα έβαζα διαφορετική μουσική από αυτή που θα περίμενε κανείς για μια σκηνή, κάτι που είχε μεγαλύτερη επίδραση».

Το ατμοσφαιρικό και ιδιαίτερο υλικό της Anna Calvi συνόδευσε το κλείσιμο μιας από τις πλέον επιτυχημένες και σπουδαίες σειρές των τελευταίων 20 ετών. Μέσα από την έμπνευση και το σενάριο του Steven Knight (συν-δημιουργού μεταξύ άλλων του γνωστού τηλεπαιχνιδιού «Ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος;»), οι Peaky Blinders έγιναν μία από τις πλέον διαβόητες και δημοφιλείς τηλεοπτικές συμμορίες όλων των εποχών. Με έδρα το Μπέρμιγχαμ και την Αγγλία να επουλώνει τις πληγές της από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Peaky Blinders με αρχηγό τους τον Tommy Shelby (που υποδύεται ο Cillian Murphy σε έναν ρόλο ζωής) δημιουργούν σταδιακά την αυτοκρατορία τους, μέσα σε ένα κρεσέντο από υπόγειες συμφωνίες και κύκλους αίματος. Στο πλευρό του Tommy βρίσκονται ο μεγαλύτερος σε ηλικία αλλά προβληματικός αδερφός του Arthur, ο μικρότερος τους και ικανότατος John, καθώς και η θεία τους Polly Gray που ερμήνευσε εξαιρετικά η ηθοποιός Helen McCrory, μέχρι και τον θάνατό της το 2021. Μέσα στους έξι κύκλους της σειράς, οι Peaky Blinders έρχονται σε επαφή με πραγματικά και ιστορικά πρόσωπα, σε ένα πολύ όμορφο συνδυασμό μυθοπλασίας και ιστορικών αναφορών. Ανάμεσά τους ο Μπίλι Κίμπερ (διαβόητος gangster των αρχών του 20ού αιώνα), ο Ουίνστον Τσώρτσιλ, αλλά και ο Όσβαλντ Μόσλεϋ, πολιτικός και ιδρυτής της British Union of Fascists, το 1932.

Η σύνθεση του soundtrack της 5ης και 6ης σεζόν από την Anna Calvi συνέπεσε με το ευτυχές γεγονός της γέννησης του γιου της, το Νοέμβριο του 2021. Παρά τα πρώτα στάδια της μητρότητας και την προσαρμογή στη νέα της ζωή, η Calvi ολοκλήρωσε το έργο πριν την προβολή του πρώτου επεισοδίου του 5ου κύκλου. Η συλλογή “Peaky Blinders: Season 5 & 6 (Original Score)” περιλαμβάνει 37 τραγούδια, ανάμεσα στα οποία βρίσκονται το εξαιρετικό “Black Tuesday”, καθώς και η διασκευή της Calvi στο “Red Right Hand” του Nick Cave, το οποίο και αποτελεί το βασικό μουσικό θέμα της σειράς.

Το tracklist του soundtrack είναι το εξής:

Season 5

  1. You’re Not God
  2. Tommy’s Requiem #1
  3. Tommy’s Plan
  4. Death Is A Kindness
  5. Black Tuesday
  6. I Don’t Like The Life
  7. Moseley #1
  8. Ruby’s Birthday
  9. Grace
  10. There Ain’t No Grave
  11. We Don’t Like The Life
  12. The Execution
  13. Do What The Voices Tell You
  14. Moseley #2
  15. Retribution
  16. Reckoning
  17. Tommy’s Requiem #2

Season 6

  1. Miquelon
  2. Esme
  3. Under The Maple Tree
  4. Gina
  5. Ain’t No Grave
  6. The Sanatorium
  7. Mosley
  8. Where Will You Go
  9. Pledge Your Allegiance
  10. Arthur
  11. Esme’s Dream
  12. Ruby Has A Fever
  13. Jail And Perfume
  14. Michael’s Plan
  15. Red Right Hand
  16. The Eleventh Hour
  17. Opium
  18. Goodbye Billy
  19. Legacy
  20. Tommy’s Final Requiem

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ