Μουσικη

«Πόλεμος» Universal με τo Τik Tok: Η εταιρεία μουσικής απειλεί με αποχώρηση

O λόγος της διαμάχης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
TikTok: Αποσύρεται από την πλατφόρμα η μουσική της Universal Music
© Unsplash

TikTok: Αποσύρεται από την πλατφόρμα η μουσική της δισκογραφικής Universal Music

H Universal Music Group (UMG), η μεγαλύτερη δισκογραφική εταιρεία του κόσμου πρόκειται να αποσύρει εκατομμύρια τραγούδια από το TikTok μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων για τις πληρωμές που πρέπει να καταβάλλει η πλατφόρμα.

Η Universal δημοσιοποίησε τη διένεξη με μια «ανοιχτή επιστολή προς την κοινότητα των καλλιτεχνών και τραγουδοποιών», στην οποία υποστηρίζει ότι η κινεζική υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης αντιστοιχεί μόνο στο 1% των εσόδων της δισκογραφικής παρά το γεγονός ότι έχει ένα δισεκατομμύριο χρήστες.

Το TikTok, που ανήκει στην κινεζική εταιρεία ByteDance, είναι μια εφαρμογή μέσων κοινωνικής δικτύωσης που επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργούν βίντεο μικρής διάρκειας, τα περισσότερα από τα οποία συνοδεύονται από ηχητικά εφέ και αδειοδοτημένη μουσική.

Εάν η UMG δεν καταφέρει να καταλήξει σε συμφωνία με το TikTok, όλα τα τραγούδια της θα αφαιρεθούν από την υπηρεσία μόλις η συμφωνία λήξει την Τετάρτη, επιβεβαίωσε εκπρόσωπος της στο Reuters.

H απάντηση της Tik Tok

Σε απάντηση, η TikTok κατηγόρησε την UMG ότι «έβαλε τη δική της απληστία πάνω από τα συμφέροντα των καλλιτεχνών και των συνθετών της. Παρά το ψευδές αφήγημα και τη ρητορική της Universal, το γεγονός είναι ότι επέλεξαν να απομακρυνθούν από την ισχυρή υποστήριξη μιας πλατφόρμας με πολύ περισσότερους από ένα δισεκατομμύριο χρήστες, η οποία χρησιμεύει ως δωρεάν μέσο προώθησης και ανακάλυψης για το ταλέντο τους», δήλωσε η εταιρεία.

Η UMG κατέχει τα δικαιώματα καλλιτεχνών όπως οι Beatles, Bob Dylan, Elton John, Drake, Sting, the Weeknd, Kendrick Lamar, SZA, Ariana Grande, Justin Bieber, Adele, U2, Coldplay, Post Malone και άλλοι. Είναι η μόνη μουσική εταιρεία που έχει καταφέρει να κατέχει ταυτόχρονα εννέα από τα 10 κορυφαία άλμπουμ στο μουσικό chart Billboard 200, ενώ το έχει πετύχει τέσσερις φορές.

Πηγή: Guardian

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ