Μουσικη

Τα 80s ανήκουν στους Duran Duran

Μια αναδρομή στη χρυσή δεκαετία της μουσικής με αφορμή τον ερχομό της αγαπημένης μπάντας στο Release Athens 2024

Γιώργος Δήμος
Γιώργος Δήμος
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τα 80s ανήκουν στους Duran Duran
© Brian Aris/Wikimedia Commons

Duran Duran: Αφιέρωμα στα επιδραστικά τραγούδια τους από τα 80s, με αφορμή τη headline εμφάνισή τους στο φεστιβάλ Release Athens 2024, την Πέμπτη 18 Ιουλίου.

Οι Duran Duran, οι μεγαλύτεροι pop stars των διαχρονικών 80s, υπεύθυνοι για μερικά από τα πλέον μυθικά τραγούδια των τελευταίων 40 ετών και εντυπωσιακά επίκαιροι μέχρι σήμερα, έρχονται στην Αθήνα για ένα φαντασμαγορικό show!

Σχηματίστηκαν στο Birmingham της Αγγλίας το 1978 και εξελίχθηκαν σε μια από τις πιο καθοριστικές μπάντες της new wave και synth-pop σκηνής των 80s. Αποτελούμενοι από τους Simon Le Bon, Nick Rhodes, John Taylor, Roger Taylor και Andy Taylor, κατάφεραν μέσα σε μόλις πέντε χρόνια (1981-1986) να προκαλέσουν παγκόσμια φρενίτιδα αντίστοιχη εκείνης των Beatles στα 60s. Η καταξίωση ήρθε από την πρώτη στιγμή, χάρις στην ικανότητά τους να γράφουν εθιστικές pop μελωδίες, σε συνδυασμό με εντυπωσιακά βίντεο κλιπ τα οποία έγιναν συνώνυμο της εποχής του MTV.

Επιλέξαμε 10 τραγούδια τους, που παραμένουν «φρέσκα» έως και σήμερα και χαρακτηρίζουν μια ολόκληρη εποχή, αυτή των 80s.

10 τραγούδια των Duran Duran που έγιναν mega hits

Planet Earth (1981)
2 Φεβρουαρίου 1981. Η αρχή όλων. Το πρώτο single της new-wave μπάντας από το Birmingham που έως και σήμερα, είναι σήμα-κατατεθέν στις συναυλίες τους. Oι new-romantics είχαν έρθει για να μείνουν.

Duran Duran Perform "Planet Earth" Live in London | Global Citizen Live

Rio (1982)
Ο δεύτερος δίσκος τους θεωρείται -δίκαια- το αριστούργημά τους. Το ομότιτλο τραγούδι κλείνει θριαμβευτικά τις εμφανίσεις μέσα σε ευφορία, χορό και νοσταλγία. Το εμβληματικό video ξεκίνησε την εποχή της κυριαρχίας τους και στο MTV και την έφεσή τους στο... καλό ντύσιμο.

Duran Duran - Rio (Official Music Video)

Save a Prayer (1982)
Η μεγαλύτερη επιτυχία στη Μεγάλη Βρετανία -μέχρι την επόμενη. Κυκλοφόρησε και το 1985 στις ΗΠΑ, έγινε εκ νέου hit! Σίγουρα στα αγαπημένα και των Ελλήνων οπαδών, το sing along είναι σίγουρο το καλοκαίρι.

Duran Duran - Save A Prayer (Official Music Video)

Hungry Like the Wolf (1982)
Προβολές στο MTV σε σημείο που το είχαμε μάθει απέξω κι ανακατωτά. Πιθανότατα η μεγαλύτερη επιτυχία τους και ένα από τα καλύτερα τραγούδια που έχουν γράψει! To πρώτο video που κέρδισε βραβείο Grammy στην νεοσύσταστη κατηγορία “Best Short Form Music Video”.

Duran Duran - Hungry like the Wolf (Official Music Video)

Is There Something I Should Know? (1983)
Το πρώτο τους No.1 στη Μεγάλη Βρετανία. Κυκλοφόρησε ως ξεχωριστό single και όχι μέρος δίσκου. Στο No. 4 και στις ΗΠΑ και πλέον οι Duran Duran είναι mega-stars!

Duran Duran - Is There Something I Should Know? (Official Music Video)

The Reflex (1984)
Ακόμα ένα ιστορικό single καθώς είναι το πρώτο τους No. 1 στις ΗΠΑ και το πρώτο ταυτόχρονο νο1 και στην Αγγλία, κάτι που ελάχιστοι είχαν πετύχει έως τότε. Είχε «κρατήσει» το “Dancing in the Dark” του Bruce Springsteen στη δεύτερη θέση! Ήταν η πρώτη συνεργασία τους με τον θρυλικό Nile Rodgers των Chic που έκανε τη νέα μίξη και ακολούθησε η επόμενη συνεργασία τους στο επόμενο μέγα χιτ...

Duran Duran - The Reflex (Official Music Video)

The Wild Boys (1984)
…το οποίο δεν είναι βέβαια άλλο από το “Wild Boys”. Τεράστια επιτυχία και το οφείλει σε μεγάλο μέρος και στο πανάκριβο video clip του.

Duran Duran - The Wild Boys (Official Music Video)

A View To A Kill (1985)
To μοναδικό τραγούδι James Bond που κατάφερε να πατήσει την κορυφή των αμερικανικών charts! Με άνεση ένα από το κορυφαία τους, με ένα εξίσου εντυπωσιακό video. Bon. Simon Le Bon

Duran Duran - A View To A Kill

Notorious (1986)
Από τα πιο χορευτικά τους single και πως θα γινόταν διαφορετικά με τον Nile Rodgers να προσφέρει τον χαρακτηριστικό ήχο της κιθάρας του. Κομψό video, χορός, όμορφες γυναίκες και, ναι, πρωταγωνιστεί η Christy Turlington, το super-model της καρδιάς μας.

Duran Duran - Notorious (Official Music Video)

I Don't Want Your Love (1988)
Ξεχασμένο από πολλούς, αγαπημένο των «σκληροπυρηνικών» οπαδών, το πρώτο single από το “Big Thing” αποχαιρετούσε την χρυσή δεκαετία, θυμίζοντας σε όλους πόσο μεγάλοι ήταν και παραμένουν. To μπάσο πρωταγωνιστεί, κοφτό groove, αλάνθαστο ρεφρέν.

Duran Duran - I Don't Want Your Love (Official Music Video)

Το Release Athens 2024 υποδέχεται τους Duran Duran, την Πέμπτη 18 Ιουλίου, στην Πλατεία Νερού.

Διάθεση εισιτηρίων: Online / releaseathens.gr + more.com

Διαθέσιμη η ειδική προσφορά για δύο από τις πιο σημαντικές φεστιβαλικές ημέρες του φετινού καλοκαιριού με οικονομικό όφελος (δείτε αναλυτικά τις προσφορές του Release Athens 2024):

Duran Duran & more tba (18/7, Πλατεία Νερού) + Massive Attack & more tba (17/7, Πλατεία Νερού).

Φυσικά σημεία: https://www.more.com/el/physical-spots

Όλες οι πληροφορίες (τιμές, πρόγραμμα, πρόσβαση) στο releaseathens.gr

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ