Μουσικη

Πέθανε ο θρυλικός πιανίστας της σόουλ-τζαζ Λες Μακάν

Η μουσική του χρησιμοποιήθηκε συχνά από ράπερ όπως ο Dr. Dre και Nas

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Λες Μακάν: Πέθανε ο θρυλικός πιανίστας της σόουλ-τζαζ
© Getty Images/Ideal Image

Λες Μακάν: Πέθανε ο πιανίστας της σόουλ-τζαζ 

Ο Λες Μακάν, πιανίστας και τραγουδιστής που βοήθησε στη διάδοση του είδους της σόουλ-τζαζ και του οποίου τα κόμματια έγιναν εκτενώς samples στην χιπ-χοπ και ραπ σκηνή, πέθανε σε ηλικία 88 ετών.

Ο Μακάν έγινε αρχικά γνωστός ως πιανίστας και τραγουδιστής στο δικό του τζαζ τρίο. Ωστόσο η καταξίωση του ήρθε με το τραγούδι διαμαρτυρίας «Compared to What» το 1969 στο Φεστιβάλ Τζαζ του Μοντρέ στην Ελβετία. Στην πρώτη του εμφάνιση στο φεστιβάλ, ο Μακάν έπαιξε με τον σαξοφωνίστα Έντι Χάρις και τον τρομπετίστα Μπένι Μπέιλι. Παρότι κανείς τους δεν είχε παίξει με τον Μακάν στο παρελθόν, η ηχογράφηση έμεινε στον ιστορία, φτάνοντας στο Νο. 35 του Billboard R&B chart.

«Λίγο πριν βγούμε στη σκηνή, και για πρώτη φορά στη ζωή μου, κάπνισα λίγο χασίς», θυμάται ο Μακάν στις σημειώσεις για την επανέκδοση του άλμπουμ Swiss Movement το 1996. «Δεν ήξερα πού στο διάολο ήμουν [μόλις έφτασα στην εξέδρα]. Ήμουν εντελώς αποπροσανατολισμένος. Τα άλλα παιδιά είπαν, 'Εντάξει, παίξε, φίλε!' Με κάποιο τρόπο συνήλθα, και μετά από αυτό, όλα πήραν μπρος». 

Έκτοτε, ο Μακάν επικεντρώθηκε στον σόουλ-τζαζ ήχο του. Στη δεκαετία του 1970, άρχισε να συμπεριλαμβάνει ηλεκτρονική μουσική στις ηχογραφήσεις του - καθιστώντας τον έναν από τους πρώτους καλλιτέχνες της τζαζ. Στο άλμπουμ Invitation to Openness του 1971 και στο Layers του 1972 ειδικότερα, εξερεύνησε πώς τα πλήκτρα και τα συνθεσάιζερ θα μπορούσαν να προωθήσουν περαιτέρω τα τραγούδια του, υιοθετώντας έναν φουτουριστικό και μυστηριώδη ήχο. Στο εκθαμβωτικό αποτέλεσμα συνέβαλε και το γεγονός ότι ο Μακάν ήταν γνωστό ότι ενθάρρυνε τη συμμετοχή του κοινού στο τραγούδι των τραγουδιών του, με ή χωρίς στίχους.

Η επιρροή του Μακάν στην μουσική αναδύθηκε κυρίως στις δεκαετίες του 1990 και του 2000, όταν αμέτρητοι καλλιτέχνες άρχισαν να χρησιμοποιούν τα τραγούδια του. Συγκροτήματα όπως οι Massive Attack, οι Jon Spencer Blues Explosion και οι H2O συμπεριέλαβαν τμήματα των κομματιών του στα δικά τους. Οι A Tribe Called Quest, Dr. Dre, Snoop Dogg, Notorious B.I.G., De La Soul, Nas και Cypress Hill χρησιμοποίησαν τη μουσική του, όπως και οι Mary J. Blige, Pharcyde, Eric B. and Rakim, Mobb Deep, Gang Starr και Raekwon. 

Les McCann & Eddie Harris   Compared To What

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ