Μουσικη

Όσα είδαμε στο μελωδικό live των Kadebostany στην Αθήνα

Παλιά και νέα κομμάτια σε μια απολαυστική βραδιά

42700073_562246877585728_3324353125745164288_n.jpg
Ελένη Μπεζιριάνογλου
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Kadebostany
© Νίκος Καρανικόλας

Kadebostany: Όσα είδαμε στο live στην Αθήνα, στο Fuzz, στις 16 Δεκεμβρίου 2023.

Είναι παράξενο αλλά ο Guillaume έχει μια ενέργεια στη σκηνή που θυμίζει DJs house μουσικής. Από τη στιγμή που εμφανίζεται μέχρι που σε αποχαιρετάει, σε ταξιδεύει με τη μουσική του και σε ξεσηκώνει με τις κινήσεις του. Το ίδιο έκανε και στο live στις 16 Δεκεμβρίου στο Fuzz. Ίσως γι' αυτό να ήταν sold out -όπως και όλη τους η περιοδεία άλλωστε.

Η βραδιά ξεκίνησε με την ελληνίδα IOTA PHI με τη μαγική φωνή - ναι, εκείνη που έχει ανοίξει τις συναυλίες των Florence and the Machine, Muse, Orbital και πολλούς ακόμη. Μαζί της χαλαρώσαμε από την ένταση της ημέρας και μπήκαμε σε συναυλιακή διάθεση. Όταν τα φώτα έσβησαν, το κοινό ξεσηκώθηκε και άρχισε να καλεί τους Kadebostany στη σκηνή. Ένα μίνιμαλ σκηνικό με έντονο φωτισμό που θυμίζει πολύ τα βιντεοκλίπ τους και δίνει μια μυστικιστική ατμόσφαιρα. Ό,τι καλύτερο για Σάββατο βράδυ με 6ºC έξω.

Kadebostany
© Νίκος Καρανικόλας
Kadebostany
© Νίκος Καρανικόλας
Kadebostany
© Νίκος Καρανικόλας
Kadebostany
© Νίκος Καρανικόλας

«Are you feelin' good?», φωνάζει ο Guillaume και οι τρομπέτες γεμίζουν μουσική το χώρο. Φυσικά και το live ανοίγει με το χορευτικό Hey και κάνουμε όλοι ένα βήμα πιο πίσω για να έχουμε χώρο να κουνηθούμε στο ρυθμό του. Συνεχίζει με τραγούδια από το album «Pop Collection», από τα αγαπημένα του κόσμου και στο Castle in the Snow, δεν υπάρχει κινητό που δεν έχει υψωθεί για βίντεο ή για ένα live στα social. Στο Mind If I Stay οι φωνές του κόσμου σχεδόν καλύπτουν τους τραγουδιστές.

Οι Kadebostany αγαπούν την Ελλάδα και φροντίζουν να το τονίζουν σε κάθε τους εμφάνιση εδώ. Πιθανόν γιατί, όπως ο ίδιος ο Guillaume εξηγεί, η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που τους αγκάλιασε σαν συγκρότημα και τους έδωσε την αυτοπεποίθηση και την ώθηση που χρειαζόντουσαν για να γίνουν παγκόσμιο hit. Φαίνεται, όμως, ότι τελευταία έχουν ένα ακόμη λόγο να αγαπούν την Ελλάδα χάρη στη νέα τους συνεργασία με την ελληνίδα avant-pop τραγουδίστρια,VASSIŁINA.

Kadebostany
© Νίκος Καρανικόλας
Kadebostany
© Νίκος Καρανικόλας
Kadebostany
© Νίκος Καρανικόλας
Kadebostany
© Νίκος Καρανικόλας
Kadebostany
© Νίκος Καρανικόλας

Τη συστήνει στον κόσμο -για όσους δε την ξέρουν-, αναφέρει πώς γνωρίστηκαν πριν 2 χρόνια σε μια συναυλία του και παραδέχεται ότι ενθουσιάστηκε τόσο με τη φωνή της που έψαχνε τρόπο να την εντάξει στο tour του. Και τα κατάφερε! Τα ηλεκτρονικά beats και οι συναισθηματικοί στίχοι αναμειγνύονται με τη φωνή της VASSIŁINA τώρα στη σκηνή με το Lovelace. Λίγο αργότερα, η ίδια θα ερμηνεύσει και το «Αχ θάλασσά μου σκοτεινή» του Νίκου Πορτοκάλογλου, το οποίο διασκεύασε ο Guillaume για το Μουσικό Κουτ, την τηλεοπτική εκπομπή του Πορτοκάλογλου -του οποίου το όνομα εξήγησε γελώντας ότι δυσκολεύεται να προφέρει.

Kadebostany
© Νίκος Καρανικόλας

Η βραδιά κυλάει ρυθμικά, ταξιδιάρικα, νοσταλγικά, όπως ακριβώς την ήθελε και την περίμενε το κοινό των Kadebostany. Ο Guillame βρίσκει ευκαιρίες ανάμεσα στα κομμάτια και αστειεύεται για τον ίδιο, για το κοινό, για τη μουσική του, για τους συνεργάτες του, για όλα. Κάνει μια πρόποση με τσίπουρο και λέει «στην υγειά μας» στα ελληνικά. Μοιράζει βινύλια, δίσκους και λεφτά της Δημοκρατίας των Kadebostany στις πρώτες σειρές, βγάζει σέλφι με το κοινό για να τη δώσει στη μαμά του που μαζεύει φωτογραφίες από τα live του στο ψυγείο της -και τώρα έχει ήδη δύο ψυγεία και πάει για τρίτο. Ξέρει να αλληλεπιδρά με τον κόσμο και δείχνει τον ίδιο ενθουσιασμό που βρίσκεται κοντά τους κάθε φορά. Πριν κλείσει η βραδιά, εννοείται ότι παίζουν το Walking with a Ghost, σε πιο instrumental εκδοχή και μας αποχαιρετούν υποσχόμενοι να γυρίσουν σύντομα. Mind if I Stay?

Kadebostany
© Νίκος Καρανικόλας
Kadebostany
© Νίκος Καρανικόλας

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ