Μουσικη

Η Mariah Carey ξανά στα δικαστήρια για το «All I Want for Christmas Is You»

Είναι η δεύτερη μήνυση από τον μουσικό συνθέτη Andy Stone

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Mariah Carey μηνύθηκε για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων για το «All I Want for Christmas Is You» από τον μουσικό συνθέτη Andy Stone για δεύτερη φορά
Η Mariah Carey συνέγραψε το τραγούδι με τον Walter Afanasieff © EPA / MICHAEL REYNOLDS

Η Mariah Carey μηνύθηκε για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων για το «All I Want for Christmas Is You» από τον μουσικό συνθέτη Andy Stone για δεύτερη φορά

Η Mariah Carey αντιμετωπίζει δεύτερη μήνυση από τον μουσικό συνθέτη Andy Stone για τη διαχρονική χριστουγεννιάτικη επιτυχία της «All I Want for Christmas Is You».

Όπως αναφέρει το Billboard, είναι η δεύτερη αγωγή που έχει να αντιμετωπίσει από τον Stone (με το καλλιτεχνικό όνομα Vince Vance) ο οποίος υπέβαλε και στη συνέχεια απέσυρε μια παρόμοια μήνυση το 2022.

Mariah Carey - All I Want for Christmas Is You (Make My Wish Come True Edition)

Ο Andy Stone κυκλοφόρησε ένα παρόμοιο ερωτικό τραγούδι με το ίδιο όνομα το 1989 με το συγκρότημά του, Vince Vance & the Valiants, φτάνοντας στο Νο 52 στις ΗΠΑ το 1994 μετά από εκτεταμένη παρουσία στο ραδιόφωνο κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων του 1993. Το τραγούδι της Carey ηχογραφήθηκε και κυκλοφόρησε το 1994.

Το κομμάτι είναι αντιγραφή του πρωτότυπου έργου του Stone κατά το ήμισυ

Στη μήνυση του Stone ισχυρίζεται ότι «η φράση “all I want for christmas is you” μπορεί να φαίνεται σαν μια κοινή φράση σήμερα, αλλά το 1988 ήταν αρκετά ιδιαίτερη. Επιπλέον, ο συνδυασμός της συγκεκριμένης συγχορδίας στη μελωδία, με την πιασάρικη φράση στο ρεφρέν είναι περισσότερο από 50% αντιγραφή του πρωτότυπου έργου του Stone, τόσο στιχουργικά όσο και μουσικά».

Ο Stone εκπροσωπείται από τον Gerard Fox, έναν δικηγόρο που είχε αναλάβει δύο τραγουδοποιούς σε μια παρόμοια υπόθεση παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων εναντίον της Taylor Swift και του τραγουδιού της «Shake It Off», η οποία δίκη διευθετήθηκε μυστικά το 2022. Σύμφωνα με τον Guardian, η 54χρονη τραγουδίστρια δεν έχει απαντήσει στη μήνυση

Η Mariah Carey συνέγραψε το τραγούδι με τον Walter Afanasieff, αν και ο καθένας τους έχει περιγράψει το παρασκήνιο της δημιουργίας με διαφορετικό τρόπο.

Το 2021, η Carey είπε: «Όταν έγραψα για πρώτη φορά αυτό το τραγούδι, ήμουν στην αρχή της καριέρας μου και ακόμα σκεφτόμουν την παιδική μου ηλικία όταν ευχόμουν για χιόνι κάθε χρόνο. Άρχισα να το γράφω σε ένα μικρό DX7 ή Casio πληκτρολόγιο που βρισκόταν σε αυτό το μικρό δωμάτιο στο σπίτι που έμενα εκείνη την εποχή στα βόρεια της Νέας Υόρκης πριν από πολλές ζωές. Απλά έγραψα όλα όσα σκεφτόμουν. Όλα τα πράγματα που μου θύμιζαν τα Χριστούγεννα και με έκαναν να νιώθω γιορτινά».

Ο Afanasieff αμφισβήτησε αυτόν τον ισχυρισμό σε μια συνέντευξη του 2022. «Το να ισχυριστεί ότι έγραψε ένα περίπλοκο τραγούδι με δομημένη συγχορδία σε ένα πληκτρολόγιο Casio όταν ήταν μικρό κορίτσι, είναι κάπως παραμύθι», αν και η Carey δεν έχει ισχυριστεί ποτέ ότι έχει γράψει όλη τη μουσική του τραγουδιού πριν από τη συνεργασία τους.

Η Carey και ο Afanasieff συναντήθηκαν το καλοκαίρι του 1993, με τον Afanasieff να περιγράφει τη συνεργασία τους ως «ένα παιχνίδι πινγκ-πονγκ. Της πέταγα την μπάλα, εκείνη μου την πέταγε πίσω… Άρχισα να παίζω ένα rock ρυθμό και η Mariah άρχισε να τραγουδάει "I don’t want a lot for Christmas". Αυτή η πρώτη συνεργασία αποτέλεσε τον πυρήνα του τραγουδιού» ξεκαθάρισε ο Afanasieff. «Έπειτα, για την επόμενες εβδομάδες  η Mariah με έπαιρνε τηλέφωνο και με ρώταγε για το κομμάτι. Μιλούσαμε για λίγο μέχρι να συντονιστεί και να τελειώσει τους στίχους». Στη συνέχεια, το τραγούδι ηχογραφήθηκε και ολοκληρώθηκε το 1994.

Η ύβρις της δεν γνωρίζει όρια, δήλωσε ο Andy Stone

Η μήνυση του Andy Stone εκθέτει τις δύο ιστορίες, υποστηρίζοντας: «Η Carey, χωρίς καμία άδεια, καπέλωσε αυτό το κομμάτι με την απίστευτη ιστορία της, σαν να ήταν δικό της. Η ύβρις της δεν γνωρίζει όρια. Ακόμη και ο τραγουδοποιός της δεν πιστεύει την ιστορία που έχει περιγράψει. Αυτή είναι απλώς μια περίπτωση κλοπής και μπορεί να ασκηθεί δίωξη».

Στο τραγούδι του Stone, που τραγούδησε η Lisa Burgess Stewart, οι στίχοι περιλαμβάνουν: «All that I want, it can’t be found underneath the Christmas tree […] You are my dream come true - Santa can’t bring me what I need  ’cause all I want for Christmas is you».

Vince Vance & The Valiants - All I Want for Christmas Is You

Το τραγούδι της Carey έχει παρόμοια θεματολογία: «I don’t care about the presents underneath the Christmas tree […] Santa Claus won’t make me happy with a toy on Christmas Day […] Make my wish come true - All I want for Christmas is you».

Ο Stone υπέβαλε την πρώτη του αγωγή εναντίον της Carey, του Afanasieff και της Sony Music Entertainment τον Ιούνιο του 2022, αλλά υπέβαλε αίτηση για απόρριψη της υπόθεσης τον Νοέμβριο του ίδιου έτους.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ