Μουσικη

reworks 19: Ο Αναστάσιος Διολατζής, aka Ison, μιλάει για το ηλεκτρονικό διαμάντι της Θεσσαλονίκης

Όλα για το φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής που έβαλε τη Θεσσαλονίκη στον παγκόσμιο χάρτη χαράς

reworks 19: Ο καλλιτεχνικός διευθυντής Αναστάσιος -Ison- Διολατζής για το ωραιότερο ηλεκτρονικό φεστιβάλ που ξεκινά 

Αναστάσιος Διολατζής aka Ison: Συνέντευξη με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του reworks 19, του φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής της Θεσσαλονίκης.

Από τις πιο αναγνωρίσιμες φιγούρες του θεσσαλονικιώτικου κέντρου, ο αιωνίως dressed in black Αναστάσιος Διολατζής (aka Ison), με τα ακουστικά στα αυτιά και με το ηλεκτρονικό ποδήλατό του καθημερινά διασχίζει τη Θεσσαλονίκη. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής και ιδρυτικό στέλεχος του reworks μπορεί να περηφανεύεται πως τα κατάφερε: το reworks είναι το ωραιότερο, περιεκτικότερο και ηλεκτρονικότερο τούρμπο φεστιβάλ που διαθέτει η χώρα με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Και όποιος ακόμα δεν πήρε χαμπάρι τι έργο επιτελεί το reworks μάλλον έχει παγιδευθεί για πάντα στη χώρα της Πάολας και του Βασίλη Καρρά! Οι οποίοι, ναι, και αυτοί εκπροσωπούν μια μεγάλη μερίδα της Θεσσαλονίκης by night γουσταριζούπολης, αλλά όχι εκείνα τα παιδιά που φανατικά, 19 χρόνια τώρα, συντονίζονται με τα bpm του reworks περιμένοντας πώς και πώς το ξέσαλο τέκνο και τα λοιπά ελέκτρο χαρμάνια να σαρώσουν την πόλη. 

Ο Αναστάσιος Διολατζής-Ison για το φεστιβάλ reworks 19
© Αλέξανδρος Οικονομίδης

reworks 19, η εκδίκηση του καλού; Πες το και έτσι. Αναστάσιος Διολατζής, καλλιτεχνικός διευθυντής, εκείνος που με την ομάδα του κατάφερε να κρατήσει άσβεστη τη φλόγα του πάρτι και να καλωδιώσει την πόλη με τη διεθνή σκηνή, μιλά για το φεστιβάλ που κάθε χρονιά φέρνει τη Θεσσαλονίκη δίπλα στο ηλεκτρονικό Βερολίνο και το Σικάγο (house forever!). Εγγυημένα πράγματα, και ορίστε πώς από την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου ως και την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου, κάθε νύχτα θα είναι και μια γιορτή, και σε κάθε reworks stage ένας εκλεκτός ή μια γκρούβι θεσπέσια προφεσόρα θα ηλεκτροδοτήσουν χορό, ρυθμό και χαρά. Ison, έλα να τα πούμε… back to back!

Bassline
«Όταν ξεκινήσαμε το reworks, δεν υπήρχε κάποιο μουσικό φεστιβάλ εδραιωμένο στη Θεσσαλονίκη, οπότε ήταν μεγάλη η πρόκληση, πολλώ δε, για ένα φεστιβάλ με σύγχρονη μουσική κατεύθυνση.  Η αγάπη μας για την ηλεκτρονική μουσική ήταν η πρωταρχική κινητήρια δύναμη, αλλά και το ότι θέλαμε να αποδείξουμε ότι η Θεσσαλονίκη αξίζει να είναι πιο εξωστρεφής και τολμηρή, μέσω ενός πρωτοποριακού και εξωστρεφούς φεστιβάλ. Εννοείται πως αντιμετωπίσαμε στερεότυπα δυσκολιών, αλλά δεν το βάλαμε κάτω και τα ξεπεράσαμε, όπως ξεπεράσαμε μετέπειτα την οικονομική κρίση, την πανδημία, και να ’μαστε πάντα εδώ συγκινημένοι, γιατί βρισκόμαστε πια στην 19η διοργάνωση, alive and kicking! Συγκινημένοι και πολύ πολύ χαρούμενοι που τρέχει για τόσα χρόνια ένα σύγχρονο φεστιβάλ στην Ελλάδα και πόσο δε μάλλον στη Θεσσαλονίκη, όπως επίσης και ενθουσιασμένοι γιατί έχουμε προγραμματίσει ένα line up το οποίο έχει μεν πολύ μεγάλα headline ονόματα, όπως οι Paul Kalkbrenner, ΑRTBAT, Maceo Plex, Ben Klock, αλλά και μια έκπληξη, την επιστροφή των Στέρεο Νόβα μετά από 25 χρόνια στη Θεσσαλονίκη. Φέτος παρουσιάζουμε και πολλές φρέσκες προτάσεις με αρκετούς καλλιτέχνες να ντεμπουτάρουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα, όπως ο Soichi Terada από την Ιαπωνία, οι GHEIST, o Fejka ή ο Daniel Avery, και, φυσικά, πολλές όπως πάντα ελληνικές συμμετοχές. Όλα αυτά σε έναν μουσικό περίπατο που είναι χαρακτηριστικό του reworks, που ξεκινά από το Κυβερνείο στα ανατολικά μέχρι τη δυτική πύλη της πόλης στον Μύλο, το The Met και το Block33, από τις 20 έως τις 24 Σεπτεμβρίου». 

reworks 19: Ο καλλιτεχνικός διευθυντής Αναστάσιος -Ison- Διολατζής για το ωραιότερο ηλεκτρονικό φεστιβάλ που ξεκινά 

Balance Control
«Όλα αυτά τα χρόνια προσπαθούμε να οργανώνουμε ένα αξιοπρεπές φεστιβάλ, το οποίο να το χαίρεται ο κόσμος και οι καλεσμένοι που μας τιμούν. Κοιτάζοντας πίσω σε αριθμούς και δράσεις, πιστεύω πως το reworks δεν τα πήγε άσχημα:  φέραμε 1200 και καλλιτέχνες, εκ των οποίων οι 500 σχεδόν ήρθαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα ή τη Θεσσαλονίκη, ενώ για 11 συνεχόμενα χρόνια σκοράρουμε στη λίστα με τα καλύτερα φεστιβάλ του κόσμου για τον μήνα Σεπτέμβρη, σύμφωνα με το RA. Καταφέραμε να συνεργαζόμαστε με επιμέλεια περιεχομένου με μεγάλα ξένα φεστιβάλ, όπως το Sonar Barcelona, το Nuits Sonores Lyon, το Todays Art Hague c/o pop Koln κ.α.  Διοργάνωσαμε 15 preworks events έως τώρα στο εξωτερικό σε πόλεις όπως η Νέα Υόρκη, το Άμστερνταμ, το Λονδίνο και το Βερολίνο, ενώ ως προσκεκλημένοι, μιλήσαμε σε περισσότερα από 20 διεθνή φόρουμ του εξωτερικού. Από το 2016 μέχρι και σήμερα αναπτύξαμε το πρώτο φεστιβαλικό conference ιδιωτικής πρωτοβουλίας, το reworks agora, αλλά και το reworks connekt με online περιεχόμενο και περισσότερες από 6 εκ. προβολές ως τώρα». 

Chorus Channel
«Η έδρα μας είναι πάντα η Θεσσαλονίκη που την αγαπάμε, γιατί διατηρεί ακόμη μια ικανοποιητική ποιότητα ζωής και, ευτυχώς, παραμένει ακόμη ανθρώπινη και όμορφη πόλη. Με ανησυχεί, όμως, από την άλλη το γεγονός ότι ο πολιτισμός της φθίνει διαρκώς,  χώροι ο ένας μετά τον άλλο κλείνουν ή πωλούνται για να γίνουν ό,τι λογής άλλο εκτός από σημείο συνεύρεσης και ανταλλαγής ιδεών χωρίς κανείς να νοιάζεται ή να κάνει κάτι για αυτό. Με ανησυχεί, επίσης, ο διαρκώς αυξανόμενος συντηρητισμός αλλά και η προσκόλληση σε μια φτηνή εμπλουτισμένη με «κακά υαλουρονικά» διασκέδαση, όμως δεν παύω να σκέφτομαι θετικά, αφού ευτυχώς, ακόμα και έτσι, πάντα στην πόλη θα επιμένουν να υπάρχουν άνθρωποι με όμορφη αισθητική, όραμα και διάθεση, μονάδες που έχουν δημιουργήσει τις δικές τους εστίες δημιουργίας και αισθητικής, από ένα απλό κατάστημα μέχρι ένα εστιατόριο ή μια δημιουργική ομάδα. Σε αυτούς τους ανθρώπους πιστεύω και με αυτούς θέλω να συμπορεύομαι με την ομάδα». 

reworks 19: Ο καλλιτεχνικός διευθυντής Αναστάσιος -Ison- Διολατζής για το ωραιότερο ηλεκτρονικό φεστιβάλ που ξεκινά 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ