Μουσικη

«Video Killed The Radio Star»: Το πρώτο βίντεο στην ιστορία του MTV

Η ιδέα που είχε «αυτός που εφηύρε τα 80s» και η ιστορική προβολή τον Αύγουστο του 1981

Γιώργος Γεωργίου
Γιώργος Γεωργίου
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Video Killed the Radio Star»: Η ιστορία του τραγουδιού των The Buggles που έγινε το πρώτο βιντεοκλίπ που προβλήθηκε στο MTV το καλοκαίρι του 1981.
© Fin Costello/Redferns

Video Killed The Radio Star: Η ιστορία του τραγουδιού των The Buggles που έγινε το πρώτο βιντεοκλίπ που προβλήθηκε στο MTV το καλοκαίρι του 1981

Τα τελευταία χρόνια της δεκαετίας του 1970 πολλές καταλυτικές μουσικές εξελίξεις λάμβαναν χώρα στην τόσο σημαντική και ρυθμιστική σκηνή του «Νησιού». Με σύμμαχο την τεχνολογία ή χωρίς, ανήσυχοι δημιουργοί τράβηξαν νέους δρόμους, έφεραν νέους ήχους και έκαναν την ανατολή της επόμενης δεκαετίας να μοιάζει πιο συναρπαστική από ποτέ.

Το 1977 δημιουργήθηκε το new wave σχήμα των Buggles. Η σύνθεσή τους μόνο τυχαία και ασήμαντη δεν χαρακτηρίζεται. Ξεκινώντας από τον περίφημο Trevor Horn, διάσημο παραγωγό και πολυμουσικό που πιστώθηκε τα φωνητικά, τις κιθάρες και το μπάσο, έχουμε να κάνουμε με τον άνθρωπο που συνήθως αποκαλείται ως «αυτός που εφηύρε τα 80s». Επιδραστικός σε κάθε έκφανση της pop και της ηλεκτρονικής μουσικής, έγραψε τραγούδια και έκανε παραγωγές για αμέτρητους διάσημους μουσικούς, ενώ ο ίδιος πέρασε κάποια στιγμή το 1980 από τους Yes, σαν τραγουδιστής και μπασίστας.

Video Killed the Radio Star: Η ιστορία του τραγουδιού που έγινε το πρώτο βιντεοκλίπ στο MTV

Μαζί τους στους Buggles συναντάμε τον κημπορντίστα Geoff Downes, ο οποίος έκανε επίσης ένα πέρασμα από τους Yes αλλά και τους Asia, και τον πολύ γνωστό τραγουδιστή, μουσικό, συνθέτη και παραγωγό Bruce Woolley. Ηχογράφησαν το πρώτο demo του «Video Killed the Radio Star» σε ένα μαγνητόφωνο Revox A77, ένα απόγευμα του 1978, στο διαμέρισμα του Downes που βρισκόταν πάνω από έναν ιστορικό λίθο στο Wimbledon Park, στο Λονδίνο. Το κομμάτι στηρίχτηκε σε ένα χορωδιακό riff που γράφτηκε από τον Woolley. Είναι ένα από τα τρία τραγούδια των Buggles με τη συμμετοχή του Woolley στη σύνθεση, καθώς τα δύο άλλα ήταν τα «Clean, Clean» και «On TV».

Ένα μεταγενέστερο, πιο λεπτομερές demo του τραγουδιού, με τη συμμετοχή της τότε κοπέλας του Horn, Tina Charles στα φωνητικά, ηχογραφήθηκε στο Camden’s Soundsuite Studios, και το επεξεργάστηκε ο ιδιοκτήτης του στούντιο Peter Rackham. Αυτό το demo έγινε ο οδηγός για την τελική μορφή του τραγουδιού στο δίσκο. Μετά από μεγάλη αναζήτηση, βοήθησε το συγκρότημα να υπογράψει με την Island Records, να ηχογραφήσει και να κυκλοφορήσει το ντεμπούτο τους άλμπουμ «The Age of Plastic», καθώς και να κάνουν παραγωγές και να γράψουν για την εταιρεία. Αυτό συνέβη όταν η κοπέλα του Downes, η οποία δούλευε για την Island, κατάφερε κάποια στιγμή να το παίξει στα στελέχη της. Ο Woolley έφυγε κατά την ηχογράφηση για να σχηματίσει το δικό του συγκρότημα, The Camera Club, κάνοντας αργότερα τη δική του εκδοχή του «Video», καθώς και το «Clean, Clean» για το άλμπουμ τους «English Garden».

The Buggles - Video Killed The Radio Star (Official Music Video)

Ο Horn είχε πει πως το διήγημα του J. G. Ballard «The Sound Sweep», με κεντρικό ήρωα ένα μουγκό αγόρι που σκουπίζει αδέσποτους ήχους σε έναν κόσμο χωρίς μουσική, πρόσφερε ουσιαστικά την έμπνευση για το τραγούδι. Ο μικρός ανακαλύπτει σε ένα εγκαταλελειμμένο στούντιο έναν τραγουδιστή όπερας και γίνονται φίλοι. Καθώς όμως όλη η προηγούμενη μουσική έχει ξεπεραστεί από την πρόοδο της μουσικής των υπερήχων, ο τραγουδιστής είναι πια άπορος. Η αίσθηση πως μια εποχή ξεπερνιέται και μια νέα νοοτροπία με νέους ρυθμούς ήταν ήδη καθ’ οδόν, οδήγησε τον Horn και τον Woolley να γράψουν το τραγούδι αυτό, περίπου έξι μήνες πριν το ηχογραφήσουν. Ο Horn είχε διαβάσει την ιστορία του Ballard, είχε το όραμα ενός μέλλοντος όπου οι δισκογραφικές εταιρείες θα είχαν υπολογιστές στο υπόγειο και θα κατασκεύαζαν καλλιτέχνες, είχε ακούσει και το «The Man-Machine» των Kraftwerk, το βίντεο ήταν και αυτό καθ’ οδό, ένιωθες πραγματικά τα πράγματα να αλλάζουν. Στην ουσία, όλα τα κομμάτια του άλμπουμ τους είχαν θέμα τη σύγχρονη τεχνολογία. Ουσιαστικά, το «Video Killed the Radio Star» έχει μια νοσταλγία για την περίοδο των τεχνολογικών αλλαγών στη δεκαετία του 1960, και την ανάγκη αυτά να διατηρηθούν στη μνήμη, αλλά και μια απογοήτευση για την περιφρόνηση σε εκείνο το παρελθόν από τις νεότερες γενιές.

Παρόλο που είναι ένα κλασικό new wave τραγούδι με έντονο synth pop ύφος, οι πρώτες προσπάθειες των Horn και Downes να προσελκύσουν δισκογραφικές εταιρείες απορρίφθηκαν συνολικά, ακόμα και από την Island αρχικά. Ο άνθρωπος κλειδί που άκουσε τελικά το demo με την παρέμβαση της κοπέλας του Downes που δούλευε, όπως αναφέρθηκε νωρίτερα, στην Island, ήταν ο Chris Blackwell, ο οποίος επέλεξε να υπογράψει το συγκρότημα. Το μουσικό βίντεο για το τραγούδι έγινε σε σενάριο, σκηνοθεσία και επεξεργασία του Αυστραλού Russell Mulcahy, με προϋπολογισμό 50.000 δολάρια. Γυρίστηκε μόλις σε μια μέρα στο Νότιο Λονδίνο. Μεταξύ διαφόρων πλάνων του Horn και του Downey, το βίντεο δείχνει μια κοπέλα σε ένα ραδιόφωνο, τον Horn να τραγουδά με ένα μικρόφωνο αντίκα, μια έκρηξη του ραδιοφώνου και μια μεταφορά στο μέλλον.

What It Was Really Like To Be The First Music Video On MTV

Ήταν το πρώτο μουσικό βίντεο που προβλήθηκε στο MTV, το γνωστό αμερικανικό δίκτυο καλωδιακής τηλεόρασης με έδρα τη Νέα Υόρκη. Συγκεκριμένα, μεταδόθηκε στις 12:01 π. μ. την 1η Αυγούστου 1981. Δεν γίνεται βέβαια να αποφύγει κανείς τον συνειρμό, πως απέναντι στη αγνή νοσταλγία των Buggles, το κανάλι διάλεξε σαν πρώτο ένα βίντεο με έναν τίτλο που εμφατικά προβάλλει την ριζοσπαστική αλλαγή των δεδομένων και την περιφρόνηση στο, ήδη ξεπερασμένο για πολλούς, παρελθόν.

Behind The Scenes - Video Killed The Radio Star (The Buggles)

Το κείμενο δημοσιεύτηκε αρχικά στο soundcheck.network

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ