Μουσικη

Sinead O'Connor: Όταν ο Kris Kristofferson προσπάθησε να την παρηγορήσει

Το άβολο περιστατικό και οι στίχοι που έγραψε αργότερα για εκείνη

Κωνσταντίνος Χριστοφόρου
Κωνσταντίνος Χριστοφόρου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Όταν ο Kris Kristofferson προσπάθησε να παρηγορήσει τη Sinead O'Connor - Οι δύσκολες στιγμές και οι στίχοι που της αφιέρωσε μετά από χρόνια.

Όταν ο Kris Kristofferson προσπάθησε να παρηγορήσει τη Sinead O'Connor - Οι δύσκολες στιγμές και οι στίχοι που της αφιέρωσε μετά από χρόνια.

Η ιρλανδή τραγουδίστρια Sinead O'Connor, πέθανε δυστυχώς σε ηλικία 56 ετών. Η O'Connor, γνωστή για την επιτυχία, «Nothing Compares 2 U», είχε μια δύσκολη ζωή και ο τρόπος που αντιμετωπίστηκε από τα μέσα ενημέρωσης και από το κοινό συνέβαλε σε αυτό.

Παρά τη μοναδική της φωνή, κατέληξε να είναι περισσότερο γνωστή για το ξυρισμένο της κεφάλι και για το διαβόητο περιστατικό, όταν έσκισε μια φωτογραφία του Πάπα που ανήκε στη μητέρα της, όταν ερμήνευσε μια a capella εκδοχή του «War» του Bob Marley στο Saturday Night Live το 1992. Το κοινό όχι μόνο στράφηκε εναντίον της, αλλά δεν είχε καμία υποστήριξη ούτε από το SNL.

Λίγες μέρες αργότερα, κλήθηκε να παίξει σε μια συναυλία για την 30ή επέτειο του Bob Dylan στο Madison Square Garden της Νέας Υόρκης. Ήταν η πρώτη της εμφάνιση μετά το περιστατικό στο SNL. «Είμαι πραγματικά περήφανος που παρουσιάζω την επόμενη καλλιτέχνιδα, της οποίας το όνομα έχει γίνει συνώνυμο με το θάρρος και την ακεραιότητα», είπε o παρουσιαστής της συναυλίας, Kris Kristofferson. «Κυρίες και κύριοι, η Sinéad O’Connor».

Sinead O'Connor: 'War' live at the Bob Dylan Tribute.

Σε αυτή τη συναυλία, η O'Connor επρόκειτο να ερμηνεύσει το «I Believe In You» του Dylan, αλλά όταν η τραγουδίστρια ανέβηκε στη σκηνή, το κοινό την υποδέχτηκε με αποδοκιμασίες. Στην αρχή, δεν είχε καν συνειδητοποιήσει ότι η αντίδραση του κοινού είχε να κάνει με την προηγούμενη εμφάνισή της στο SNL. Είχε επιλέξει να φορέσει ένα ασυνήθιστο φόρεμα και νόμιζε ότι το πλήθος αντέδρασε σε αυτό. Όταν όμως συνειδητοποίησε τι συνέβαινε, αναστατώθηκε και απλώς επέλεξε να τραγουδήσει ξανά το «War», κάτι που εξόργισε ακόμη περισσότερο το πλήθος.

Στάθηκε μπροστά στο μικρόφωνο, με το κεφάλι κάπως σκυμμένο, με ένα ελαφρύ χαμόγελο, καθώς τα γιουχαρίσματα δεν σταματούσαν. «Ευχαριστώ», είπε με τη μικρή της φωνή, αλλά οι αποδοκιμασίες έγιναν πιο δυνατές. Το συγκρότημα προσπάθησε να παίξει την αρχή του κλασικού τραγουδιού του Dylan, αλλά αμέσως αναγκάστηκαν να σταματήσουν. Η Sinéad απλώς στεκόταν εκεί, μόνη, στο κέντρο της σκηνής. Ξεκίνησε να τραγουδάει ένα μέρος του «War», όπως ακριβώς έκανε στο Saturday Night Live, προτού παραιτηθεί.

Ο Kris Kristofferson, ο οποίος την είχε παρουσιάσει στο κοινό λίγα λεπτά πιο πριν, προσπάθησε να την παρηγορήσει λέγοντάς της, «Μην αφήσεις τα καθάρματα να σε ρίξουν κάτω», αλλά η O'Connor δεν ήταν πολύ δεκτική σε αυτό. «Δεν χρειάζομαι έναν άντρα για να με σώσει, ευχαριστώ», του απάντησε. Παρ’ όλα αυτά, οι δυο τους έγιναν καλοί φίλοι μετά το περιστατικό, αλλά εκείνη την στιγμή, η O'Connor δεν ήταν ευχαριστημένη με τον Dylan, ο οποίος όπως η ίδια πίστευε, θα μπορούσε να είχε κάνει τη διαφορά και να έσωζε την βραδιά.

Kris Kristofferson on his special relationship with Sinéad O'Connor

Στα απομνημονεύματά της το 2021, «Rememberings», η O'Connor αναφέρθηκε σε αυτό το περιστατικό, γράφοντας πόσο εκνευρισμένη ήταν με τον Dylan. «Νιώθω ότι ο Bob Dylan είναι αυτός που έπρεπε να είχε βγει και να πει στο κοινό του να με αφήσει να τραγουδήσω. Και εκνευρίζομαι που δεν το έκανε. Γύρισα να τον κοιτάξω λες και ήταν ο μεγάλος μου αδερφός που μόλις είχε πει στους γονείς μου ότι έκανα κοπάνα από το σχολείο. Με κοίταξε σαστισμένος χωρίς να αντιδράσει. Ήταν τα πιο περίεργα 30 δευτερόλεπτα της ζωής μου».

Αργότερα, ο Kris Kristofferson με αφορμή το περιστατικό, έγραψε τους παρακάτω στίχους για εκείνη:

I'm singing this song for my sister Sinead
Concerning the god-awful mess that she made
When she told them her truth just as hard as she could
Her message was profoundly misunderstood
There's humans entrusted with guarding our gold
And humans in charge of the saving of souls
And humans responded all over the world
Condemning that bald headed brave little girl
And maybe she's crazy and maybe she ain't
But so was Picasso, and so were the saints
And she's never been partial to shackles or chains
She's too old for breaking and too young to tame
It's asking for trouble to stick out your neck
In terms of a target, a big silhouette
But some candles flicker, and some candles fade
And some burn as true as my sister Sinead
And maybe she's crazy and maybe she ain't
But so was Picasso, and so were the saints
And she's never been partial to shackles or chains
She's too old for breaking and too young to tame

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ