Μουσικη

Ο Απόστολος Ρίζος συναντά την Eυτυχία

Οι δύο ερμηνευτές μιλάνε στην A.V.

4169-207182.JPG
Γιώργος Δημητρακόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 504
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
81078-181315.jpg

«Να ‘μαστε μαζί» Ξεκινούν από αυτή την Πέμπτη για όλο το Νοέμβριο μια σειρά εμφανίσεων στον Σταυρό του Νότου. Μέσα από το ‘μαζί’, οι δύο ερμηνευτές και τραγουδοποιοί επιμένουν ότι όσα μας ενώνουν είναι πιο δυνατά από όσα μας χωρίζουν. Με διαφορετικές μουσικές αφετηρίες αλλά κοινό άξονα τη μουσική τους καταγωγή οι δύο καλλιτέχνες παρουσιάζουν τραγούδια από την προσωπική τους δισκογραφία. Ο Απόστολος Ρίζος είναι ο ερμηνευτής του τραγουδιού «Τι να θυμηθώ» του Νίκου Ζούδιαρη που τον πρωτάκουσε όταν ήταν 19 χρονών στο Χαμάμ. Τον επέλεξε ως ερμηνευτή του «Ένας κύκνος κλαίει» ενώ η συνεργασία τους συνεχίστηκε με τη «Φυσαλίδα». Το 2010 παρουσίασε το πρώτο του προσωπικό άλμπουμ «Τι είδες που δεν είδα εγώ;» στη Lyra. Έχει συνεργαστεί με ονόματα όπως η Λίνα Νικολακοπούλου, ο Γιάννης Κούτρας και μέσα στο 2014 αναμένεται η νέα του δουλειά. Η Ευτυχία Μητρίτσα έχει συνεργαστεί με συνθέτες όπως ο Ν. Μαμαγκάκης, με την Ορχήστρα των Χρωμάτων και τον Μ. Λογιάδη, αλλά και με τους σκηνοθέτες Μ. Μαρμαρινό και Lee Brower ενώ ο νέος της δίσκος «Σωσίβιο» κυκλοφορεί στις 13 Νοεμβρίου από την «Μικρός Ήρως»

Λίγες μέρες πριν την πρεμιέρα τους στο Σταυρό του Νότου μιλάνε για τη συνεργασία τους στο «Να ‘μαστε μαζί».

Πώς είναι να είσαι μαζί με την Ευτυχία Μητρίτσα; Απόστολος Ρίζος: Άστα, μεγάλο μπλέξιμο! Είναι νέα, όμορφη, ταλαντούχα και απαιτητική – δηλαδή θανατηφόρος συνδυασμός! Αποτέλεσμα είναι να έχει καταλάβει όλο το χώρο που περίσσευε στην προσωπική μου ζωή. Και όντας τζέντλεμαν εξ ανατροφής, υπομένω όλα της τα καπρίτσια στωικά. Νομίζω όμως πως αν μου ζητήσει να ξαναπάμε άλλη μια φορά το ρεφρέν στο «Άγιος ο Έρωτας» πριν από την πρεμιέρα, θα καταρρεύσω όπως τα τουβλάκια του ντόμινο. Και φυσικά, είναι ψηλή! Άλλο ένα δράμα για μένα, που το ύψος δεν είναι το δυνατό μου σημείο! Νομίζω πως η μόνη μου κατάκτηση σε αυτή τη σχέση είναι πως την έπεισα να μη φοράει στα live τακούνια!

Πώς είναι να είσαι μαζί με τον Απόστολο Ρίζο; Eυτυχία Μητρίτσα: Είναι εκείνος ο τύπος άντρα που σε ακούει και σου αφήνει χώρο να εκφραστείς και να κάνεις σχέδια, να υπερθεματίσεις και να φλυαρήσεις όσο θες πάνω στην ιδέα πού ᾽χεις στο μυαλό σου. Είναι χαλαρός και οπτιμιστής τόσο που κάνει τις γυναίκες γύρω του, να μαζεύουν τα αγκάθια τους και να αφήνουν την άμυνά τους αφύλαχτη. Εκεί λοιπόν που είμαι σίγουρη ότι έχει περάσει το δικό μου και τον έχω πείσει, ξαφνικά καταλαβαίνω ότι κολυμπάω ωραιότατα τόσες μέρες μες στα νερά του Απόστολου, χωρίς να διαμαρτύρομαι. Μεγάλη ήττα για ένα σκορπιό αυτό. Πάλι καλά που τον κατάφερα να μου πει στο live ένα- δυο λαϊκά τραγουδάκια, να μπορέσω κι εγώ να κάνω τα κόλπα μου. Θα το πληρώσω βέβαια κι αυτό ακριβά, χωρίς ψηλό παπούτσι όλη τη σεζόν!

Τι σημαίνει ο τίτλος της παράστασης – «Να ‘μαστε μαζί»; Α.Ρ.Δεν είναι συνηθισμένο για μένα να εμφανίζομαι επί σκηνής με άλλον καλλιτέχνη, τουλάχιστον σε σταθερή βάση. Η Ευτυχία όμως δεν είναι τυχαία περίπτωση. Είναι εξαιρετική μουσικός, τραγουδοποιός και σπάνια ερμηνεύτρια. Όταν λοιπόν μας γεννήθηκε η επιθυμία να παίξουμε φέτος παρέα, ο τίτλος μας ήρθε σχεδόν αυτόματα. «Να ‘μαστε μαζί». Ήταν στην ουσία η δημόσια παραδοχή της επιθυμίας μας να συναντηθούμε μουσικά.

Για μένα όμως ο τίτλος είχε και μια συγκινησιακή αφετηρία, αφού το ομότιτλο «Να ‘μαστε μαζί» είναι ένα από τα αγαπημένα τραγούδια που έχω πει στον πρώτο μου δίσκο με τον Νίκο Ζούδιαρη, «Ένας Κύκνος κλαίει» το 2000, το οποίο στην παράσταση θα τραγουδάμε με την Ευτυχία ντουέτο.

Την ίδια στιγμή, το «Να ‘μαστε μαζί», είναι ένα κάλεσμα προς το κοινό, να βρεθούμε παρέα σε έναν μουσικό χώρο οικείο και αγαπημένο, όπως το Club του Σταυρού του Νότου.

Αυτή η έννοια του μαζί αποτέλεσε και τον άξονα για να διαμορφώσουμε το πρόγραμμα. Με την έννοια ότι τα τραγούδια που έχουμε επιλέξει, είτε είναι από την προσωπική μας δισκογραφία είτε δημιουργών που αγαπάμε, δημιουργούν έναν ιστό που πλέκεται διαδοχικά φανερώνοντας ότι η ανάγκη του να είμαστε μαζί είναι επιτακτική σε όλα τα πεδία: στον έρωτα, στη φιλία, στη χαρά και στη λύπη, αλλά και απέναντι σε ό,τι απειλεί να μας εκμηδενίσει.

Οι μουσικοί που συμπληρώνουν της μπάντα μας, είναι άλλο ένα μεγάλο κεφάλαιο του ‘μαζί΄. Όλοι τους εξαίρετοι και μοναδικοί, νομίζω πως σε αυτή τη σύνθεση έχουν βγάλει τον καλύτερο εαυτό τους. Και ενώ είναι η πρώτη φορά που συνεργαζόμαστε, καταφέραμε να φτιάξουμε ένα νέο ηχητικό τοπίο, που μας κάνει να χαιρόμαστε σαν παιδιά κάθε φορά που πρόκειται να μαζευτούμε για να σκαρώσουμε ένα κομμάτι.

Πότε θα είναι έτοιμος ο νέος σου δίσκος; A.Ρ. Ο νέος δίσκος που ετοιμάζω, είναι το αποτέλεσμα της νέας τροχιάς που έχει μπει η ζωή μου τα τελευταία 4 χρόνια – τα οποία μεσολάβησαν από τον προηγούμενο. Γεγονότα σημαντικά, όπως η γέννηση της κόρης μου, αλλά και η αίσθηση ότι ζούμε σε μια χώρα που κατρακυλάει, σηματοδότησαν ένα ταξίδι εντός μου, πρωτόγνωρο και άκρως ενδιαφέρον. Τα συναισθήματα και οι σκέψεις μου μεταμορφώθηκαν σε στίχους και μουσικές. Και μπροστά μου βλέπω ορίζοντα, σε πείσμα όσων προοιωνίζουν την απόλυτη καταστροφή. Αυτά τα τραγούδια θα περιλαμβάνει ο νέος μου δίσκος, για την παραγωγή του οποίου έχω την τύχη να έχω δίπλα μου ενός από τους τελευταίους ανθρώπους που γνωρίζουν βαθιά αλλά και βιωματικά το ελληνικό τραγούδι, τον πολυδιάστατο Γιώργο Ανδρέου.

Κάποια από τα νέα τραγούδια του album, το οποίο ελπίζω πως θα έχει ολοκληρωθεί στις αρχές του χρόνου, τα παρουσιάζω από καιρό στα live που κάνω και παίρνω άμεσα το feeling από το κοινό καθώς στην ουσία βρίσκονται σε μια διαρκή διάδραση μαζί του. Αυτός άλλωστε νομίζω πως ήταν πάντα ο ρόλος του κλασικού τροβαδούρου – όπως και του σύγχρονου τραγουδοποιού.

Info: Σταυρός του Νότου Club –Φραντζή & Θαρύπου 35, Νέος Κόσμος. 210 9226975, Έναρξη 21.30, Είσοδος: 10 ευρώ με μπύρα/κρασί κάθε Πέμπτη (6, 13, 20, 27/11)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ