Μουσικη

Πέθανε ο Andy Rourke, μπασίστας των The Smiths

Η ανάρτηση του κιθαρίστα του συγκροτήματος

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Άντι Ρουρκ σε νεαρή ηλικία
© Getty Images

Andy Rourke: Πέθανε ο μπασίστας των The Smiths - Η ανάρτηση του κιθαρίστα του συγκροτήματος

Πέθανε σε ηλικία 59 ετών ο Αντι Ρουρκ (Andy Rourke), μπασίστας του δημοφιλούς βρετανικού συγκροτήματος The Smiths.

Η είδηση του θανάτου ανακοινώθηκε από τον κιθαρίστα της μπάντας, Τζόνι Μαρ, ο οποίος έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter: «Με λύπη ανακοινώνουμε τον θάνατο του Αντι Ρουρκ μετά από μάχη με τον καρκίνο στο πάγκρεας. Θα μείνει στη μνήμη ως μια ευγενική και όμορφη ψυχή και ένας εξαιρετικά ταλαντούχος μουσικός. Ζητάμε ιδιωτικότητα σε αυτή τη θλιβερή στιγμή». 

Ο Ρουρκ και ο Μαρ ήταν φίλοι από τα σχολικά τους χρόνια και ήταν ο δεύτερος που κάλεσε τον πρώτο να μπει στους Smiths. «Ήμασταν καλύτεροι φίλοι, πηγαίναμε μαζί παντού. Όταν ήμασταν 15 ετών, μετακόμισα στο σπίτι που έμενε με τους τρεις αδερφούς του. Εκεί κατάλαβα ότι ο φίλος μου ήταν ένας από αυτούς τους σπάνιους ανθρώπους που όλοι συμπαθούν. Ο Άντι και εγώ περνούσαμε τον χρόνο μας μελετώντας μουσική, περνώντας καλά και προσπαθώντας να γίνουμε οι καλύτεροι μουσικοί που μπορούσαμε», έγραψε ο Τζόνι Μαρ.

O Άντι Ρουρκ έπαιξε μπάσο σε όλα τα άλμπουμ του συγκροτήματος όπως τα: «The Smiths» (1984), «Meat Is Murder» (1985), «The Queen is Dead» και «Strangeways, Here We Come» (1987). Επιπλέον, έπαιξε σε τραγούδια του Μόρισεϊ, όταν οι Smiths διαλύθηκαν. Μερικές από τις πιο διάσημες επιτυχίες του συγκροτήματος είναι οι «This Charming Man» και «There Is a Light That Never Goes Out».

Εκτός από τους Smiths, δημιούργησε και συμμετείχε ενεργά στο συγκρότημα Freebass μαζί με τους Πίτερ Χουκ των New Order και τον Μάνι των Stone Roses. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του ηχογράφησε με τους Σίνεαντ Ο’ Κόνορ, The Pretenders, Ιαν Μπράουν, Ντολόρες Ο’ Ριόρνταν και το συγκρότημα DARK. 

Ο Ρουρκ συμμετείχε σε κλασικές επιτυχίες των Smiths, όπως «This Charming Man» και «There Is a Light That Never Goes Out». – και τα δύο τραγούδια αποτελούν παράδειγμα του τολμηρού στιλ της μουσικής του. Ο ίδιος έπαιξε μπάσο σε όλα τα άλμπουμ του συγκροτήματος όπως τα: «The Smiths» (1984), «Meat Is Murder» (1985), «The Queen is Dead» και «Strangeways, Here We Come» (1987). Επιπλέον, έπαιξε σε τραγούδια του Μόρισεϊ όταν το συγκρότημα διαλύθηκε. 

Ο μπασίστας είχε αντιμετωπίσει προβλήματα με τη χρήση ηρωίνης και είχε συλληφθεί για κατοχή το 1986. Στη συνέχεια, εκδιώχθηκε από τη μπάντα, αλλά ξαναμπήκε μετά από μόλις δύο εβδομάδες. 

Η μπάντα διαλύθηκε το 1989, όταν αποχώρησε από αυτή ο Μαρ. Την ίδια χρονιά, ο Άντι Ρουρκ και ο ντράμερ της μπάντας Μάικ Τζόις μήνυσαν τον Μόρισεϊ και τον Μαρ, επειδή τους χρωστούσαν χρήματα από τα έσοδα της μπάντας. Ο Ρουρκ οδηγήθηκε σε συμβιβασμό και αποκόμισε 83.000 λίρες, ωστόσο δέκα χρόνια μετά έκανε αίτηση χρεοκοπίας.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ