Μουσικη

Οι ελληνικές ημέρες των Allah-Las

Μας μιλούν λίγο πριν τις συναυλίες τους

karathanos.jpg
Δημήτρης Καραθάνος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
79978-161534.jpg

Ευδαιμονική sixties pop λουσμένη στο καλιφορνέζικο ηλιόφως. Το καλύτερο γκρουπ που μας έδωσε τα τελευταία χρόνια το L.A. επιστρέφει για συναυλίες στην Ελλάδα με καινούργιο δίσκο στο παλμαρέ του. Γιατί θα ήθελες να χάσεις κάτι τέτοιο;

Τείνουμε να θεωρούμε την ποπ των sixties σαν μια εύκολη συνταγή: τρία ακόρντα, ένα συνοπτικό ριφάκι μαζί με ένα ρεφρέν επαναλαμβανόμενο στη νιοστή δεν είναι έξω από τις δυνατότητες του μέσου όρου. Γιατί όμως είναι τόσοι λίγοι αυτοί που το κάνουν πειστικά και με αυθεντικότητα; «Σε ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια, SOUL, δεν είμαστε τίποτε παραπάνω από το προϊόν των καταβολών μας» απαντούν οι Allah-Las. «Απορροφήσαμε τόνους μουσικής στην εφηβεία μας και, όταν ήρθε η στιγμή να δημιουργήσουμε τη δική μας, το αποτέλεσμα προέκυψε φυσιολογικά». Έτσι περιγράφουν εαυτούς οι Allah-Las, των οποίων το νέο άλμπουμ, «Worship The Sun», ανακαλεί τη σπουδαία μπάντα των sixties που δεν είχαμε ακούσει ποτέ στο παρελθόν.

allah las / Athens Voice / SOUL mag

(Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο τεύχος του SOUL που κυκλοφορεί)

Τι είναι αυτό που κάνει τα sixties τόσο πολύτιμα για τόσους πολλούς, ώστε να αναβιώνουν ξανά και ξανά;

Είναι δύσκολο να μην επηρεαστείς από τη συγκεκριμένη περίοδο, το υλικό είναι αστείρευτο. Είναι κοινός τόπος για όλους τους εραστές της μουσικής: η εξερεύνηση προς τα πίσω, η αναζήτηση του επόμενου διαμαντιού, μιας άγνωστης απόλαυσης. Το ίδιο ισχύει και για εμάς.

Αναρωτιέμαι αν ανακαλείτε την πρώτη σπίθα. Ποιο τραγούδι σάς ανατίναξε για πρώτη φορά;

Στο Λος Άντζελες τα sixties δεν έλειψαν ποτέ. Ήταν πάντοτε γύρω μας, στο ραδιόφωνο και σε σπίτια φίλων μαζί με τη νέα σκηνή και οτιδήποτε άλλο ενδιάμεσα. Θα διάλεγα το «I Can’t Seem to Make You Mine» των Seeds, σαν αγαπημένο τραγούδι όλων μας.

Ήταν μια αντανακλαστική αντίδραση στα ακούσματά σας η σύσταση του γκρουπ; Ή, αντίθετα, μια καλομελετημένη, προοδευτική διαδικασία;

Είναι περίπου τυπική η ιστορία. Στην αρχή μαζευόμασταν τις Κυριακές και παίζαμε στο υπόγειο του Σπένσερ, του μπασίστα μας. Έπειτα από πρόβες λίγων εβδομάδων, κάναμε μια πρώτη συναυλία, και συνεχίσαμε να εμφανιζόμαστε ζωντανά παίζοντας οτιδήποτε ζητούσε το κοινό, συνήθως για ελάχιστη ή και ανύπαρκτη αμοιβή. Επί δύο χρόνια και προτού ηχογραφήσουμε οτιδήποτε, παίζαμε ζωντανά τρεις φορές την εβδομάδα, συχνά και παραπάνω. Ουδέποτε ελπίσαμε κάτι περισσότερο. Ο ήχος μας, πιθανότατα και οι φιλοδοξίες μας, εξελίχθηκαν μέσα από την κοινή μας πορεία, από το να μεγαλώνουμε μαζί, να μοιραζόμαστε μουσικές και να παίζουμε ζωντανά όσο συχνότερα μπορούσαμε.

Πώς ακριβώς λειτουργείτε με τον εξοπλισμό σας; Χρησιμοποιείτε αποκλειστικά αναλογικά μηχανήματα;

Το Λος Άντζελες φροντίζει για τα πάντα. Ο εξοπλισμός ποτέ δεν λείπει από μια πόλη με τόσο πλούσια ιστορία. Γεγονός είναι ότι έχουμε δοκιμάσει και πιο σύγχρονους τρόπους παραγωγής, χωρίς να μας ικανοποιήσουν ποτέ. Υπάρχει κάτι στην μπομπίνα, φίλε, κάτι το πολύ σπουδαίο. Η μπομπίνα είναι ζεστή και φυσική.

Κοινωνείτε τελετουργίες του παρελθόντος σε ακροατήρια που μπορεί να μην έχουν ποτέ δει μια Vox Teadrop ή ένα λαμπάτο ενισχυτή Fender. Απευθύνεστε σε κοινό που ίσως δεν έχει ακούσει ποτέ ένα ολόκληρο άλμπουμ - η μουσική σήμερα υφίσταται αποσπασματικά, μέσα από κινητά, ταμπλέτες και βίντεο στο YouTube. Σας προβληματίζει το γεγονός;

Οι συνήθειες του κόσμου αλλάζουν διαχρονικά και οι τάσεις θα συνεχίσουν να μεταβάλλονται. Θα μπορούσα να σου υποδείξω το ακριβώς αντίθετο: πολλοί περισσότεροι ακούνε βινύλιο από τον καιρό που ήμουν εγώ νεαρός. Το βινύλιο έχει ξαναγίνει κουλ, και, για όσο μπορώ να προμηθεύομαι βινύλιο, όλα είναι απολύτως εντάξει.

Ποια η γνώμη σας για τη σύγχρονη υποκουλτούρα;

Οι νέοι καλλιτέχνες και μουσικοί πάντοτε θα αναζητούν τη δική τους φωνή και θα πολεμούν ενάντια στους προπάτορές τους. Για εμάς, αλλά και για τους οικείους μας στα χρόνια του σχολείου και του κολεγίου, η μάχη συνίστατο στο να απορροφούμε οτιδήποτε καλό, ασχέτως ιδιώματος. Συμπερασματικά, μην αφήνεις κανένα είδος μουσικής να καθορίζει τη ζωή σου. Υπάρχει κάτι το συναρπαστικό σε κάθε δεκαετία και είδος, αρκεί να είσαι αρκετά φιλοπερίεργος για να το αναζητήσεις.

Τι εύχεστε για το μέλλον;

Συνέχισε να αναζητάς. Μείνε εμπνευσμένος. Μην παύεις να δημιουργείς.

Οι Allah-Las εμφανίζονται στις 30 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη (20:30, Principal Club Theater) και την 1η Νοεμβρίου στις 20:30 στο Fuzz Live Club της Αθήνας.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ