Μουσικη

Η «αποκάλυψη» του David Bowie

Επιστολές, στίχοι, φωτογραφίες και κοστούμια από το αρχείο του για πρώτη φορά σε δημόσια θέα

giorgos-psychas.jpg.jpg
Γιώργος Ψύχας
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
David Bowie
© EPA/ANDY RAIN

David Bowie: Το πλούσιο αρχείο του θα εκτίθεται σε νέο χώρο από το 2025 - Πάνω από 80.000 αντικείμενα θα έχουν τη δυνατότητα να δουν από κοντά οι φαν του

Οι φαν του David Bowie θα έχουν την ευκαιρία να μπουν για λίγο στη ζωή, το έργο και την κληρονομιά του, αφού το μουσείο V&A απέκτησε το αρχείο του ροκ σταρ.

Η συλλογή περιλαμβάνει περισσότερες από 80.000 επιστολές, στίχους, φωτογραφίες, σκηνικά σχέδια, μουσικά βραβεία και κοστούμια.

Διαθέτει επίσης αρκετά όργανα που ανήκαν στον μουσικό, συμπεριλαμβανομένου του στυλόφωνου που έπαιξε στο single Space Oddity που έκανε θραύση το 1969.

Η «αποκάλυψη» του David Bowie

Το αρχείο θα εκτεθεί το 2025 σε έναν νεοσύστατο χώρο στο ανατολικό Λονδίνο.

Το David Bowie Centre for the Study of Performing Arts, στο Queen Elizabeth Olympic Park, θα αποτελέσει ένα «σήμα κατατεθέν για τους Bowies του αύριο», δήλωσε ο Dr Tristram Hunt, διευθυντής του V&A.

«Είναι ένα καταπληκτικό δώρο», πρόσθεσε η Kate Bailey, επιμελήτρια της έκθεσης, η οποία είχε εργαστεί προηγουμένως στην πρωτοποριακή έκθεση του μουσείου "David Bowie Is..." το 2013.

Η «αποκάλυψη» του David Bowie

«Ακολουθεί πιστά ολόκληρη την καριέρα του Bowie. Υπάρχουν ανεκτίμητα αντικείμενα από τις πολύ πρώιμες μέρες του στη δεκαετία του '60, μέχρι το [άλμπουμ του 2013] The Next Day. Το βρήκα συναρπαστικό - τις προσωπικές γνώσεις, τους χειρόγραφους στίχους, τον διάλογο με άλλους δημιουργούς όσον αφορά το πώς γράφεται ένα τραγούδι ή πώς ηχογραφείται ένα τραγούδι ή πώς αντιμετωπίζεται ένα βίντεο», συμπλήρωσε.

Άλλα σημαντικά σημεία της έκθεσης θα περιλαμβάνουν τα κοστούμια του Bowie για το Ziggy Stardust, που σχεδίασε ο Freddie Burretti το 1972, και το παλτό Union Jack που σχεδίασαν ο Bowie και ο Alexander McQueen για το εξώφυλλο του άλμπουμ Earthling το 1997.

Η συλλογή περιλαμβάνει επίσης το συνθεσάιζερ EMS του Brian Eno, που χρησιμοποιήθηκε στα άλμπουμ "Low" και "Heroes" του Bowie το 1977- και παραδείγματα της τεχνικής "cut-up" για τη συγγραφή στίχων, η οποία περιελάμβανε κυριολεκτικά το τεμαχισμό υπαρχόντων κειμένων για να δημιουργηθούν νέα νοήματα από τα αναδιαταγμένα κομμάτια.

Η «αποκάλυψη» του David Bowie

Η Bailey δήλωσε ότι το αρχείο διατηρήθηκε με «τεράστια φροντίδα» και «σχολαστική» προσοχή στη λεπτομέρεια.

«Αυτά τα αντικείμενα, αυτά τα έγγραφα, είχαν σημασία γι' αυτόν και μας μεταφέρεται η αίσθηση ότι, επειδή πάντα προχωρούσε δημιουργικά, ήταν χρήσιμο να συλλέγει και να αποθηκεύει [τα πάντα] προκειμένου να προχωρήσει στον επόμενο χαρακτήρα ή έργο του».

Η «αποκάλυψη» του David Bowie

Ο παραγωγός και κιθαρίστας Nile Rodgers, ο οποίος συνεργάστηκε με τον Bowie στο άλμπουμ Let's Dance του 1983, πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι όλοι θα συμφωνήσουν μαζί μου όταν λέω ότι... αν μόνο ένας καλλιτέχνης θα μπορούσε να βρίσκεται στο V&A, αυτός θα έπρεπε να είναι ο David Bowie. Δεν έκανε απλώς τέχνη, ήταν τέχνη!»

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ