Μουσικη

Πού πήγαν τα 100 εκατομμύρια δολάρια που άφησε ο Έλβις Πρίσλεϊ στην Λίζα Μαρί;

Δεν κατάφερε να κρατήσει ούτε σεντ

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Λίζα Μαρί Πρίσλεϊ: Η αμύθητη περιουσία του Έλβις που έγινε στάχτη
© Michael Loccisano/WireImage/Getty Images/Ideal Image

Λίζα Μαρί Πρίσλεϊ: Πού πήγαν τα 100 εκατομμύρια δολάρια που της άφησε ο Έλβις;

Η Λίζα Μαρί Πρίσλεϊ, που πέθανε σήμερα σε ηλικία 54 ετών, η μοναχοκόρη του Έλβις και μοναδική κληρονόμος δεν κατάφερε να κρατήσει σεντ από την κληρονομιά των 100 εκατομμυρίων δολαρίων που πήρε στα χέρια της όταν έγινε 25 ετών το 1993. Αν και η Λίζα Μαρί κατάφερε όλα αυτά τα χρόνια να διασώσει με εξαιρετικό τρόπο την πολιτιστική κληρονομιά του πατέρας της, δεν κατάφερε εξίσου ικανοποιητικά να διαχειριστεί και την τεράστια περιουσία που της άφησε, ως μόνη κληρονόμο του.

Ο κατάλογος των τραγουδιών του Έλβις έχει πουληθεί εδώ και χρόνια. Το 2013 τα δικαιώματα για τη μουσική και την εικόνα του αγοράστηκαν από την Authentic Brands, στην οποία ανήκουν τα δικαιώματα της Μέριλιν Μονρόε και του Μοχάμεντ Άλι. Πέρυσι, η Authentic ανακοίνωσε μια συμφωνία με την Universal Music για να μοιραστεί τα δικαιώματα.

Στην πραγματικότητα, σε λιγότερο από 20 χρόνια όχι μόνον δεν έχει απομείνει δεκάρα από τα 100 εκατομμύρια που της άφησε ο Έλβις, αλλά αφήνει πίσω της και ένα χρέος 16 εκατομμυρίων δολαρίων στις 3 κόρες της.

Η οικονομική καταστροφή της ωστόσο, άρχισε όταν στο πλάι της, ως οικονομικός διαχειριστής εμφανίστηκε ο Μπάρι Σίγκελ – αμφιλεγόμενη προσωπικότητα που είχε αναλάβει να διαχειρίζεται την τεράστια περιουσία, την οποία όμως βούλιαξε με πολλές κακές επενδύσεις.

Ο Σίνγκελ, ήταν ανώτερος διευθύνων σύμβουλος της Provident Financial Management και εξέχων διευθυντής επιχειρήσεων ψυχαγωγίας, με πελάτες του τον Al Pacino, τον Elijah Wood, τον βραβευμένο με Πούλιτζερ θεατρικό συγγραφέα David Mamet και τον Frankie Valli and the Four Seasons.

Αλλά το 2005 ο Σίνγκελ πούλησε το 85% του μεριδίου της Λίζα Μαρί στην Elvis Presley Enterprises, για να πληρώσει τα χρέη της, με αποτέλεσμα η Λίζα Μαρί να χάσει τον έλεγχο του ονόματος και των δικαιωμάτων video-film του πατέρα της

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, το 2018 η περιουσία της Λίζα Μαρί να ανέρχεται σε μόλις 14.000 δολάρια με την τραγουδοποιό να καταθέτει μήνυση κατά του Σίγκελ και της εταιρείας του, Provident Financial Management, για κατασπατάληση της περιουσίας του πατέρα της.

Στα δικαστικά έγγραφα αναφέρεται οτι ο Μπάρι διαχειρίστηκε με «απερισκεψία και αμέλεια» τα κεφάλαιά της και την έκανε να επενδύσει στην εταιρεία παραγωγής του American Idol, η οποία χρεοκόπησε. Εκείνη την περίοδο, ο Σίγκελ φέρεται να λάμβανε το ποσό των 701.000 δολαρίων ετησίως για τις υπηρεσίες του, όταν ήδη έχανε χρήματα με τρελό ρυθμό, με την κόρη του Ελβις να καταθέ μήνυση εναντίον του, λίγο πριν εκείνος ζητήσει αποζημίωση 800.000 δολαρίων.

Ο Μπάρι, ωστόσο, ισχυρίζεται ότι η ίδια η Λίζα Μαρί σπατάλησε απερίσκεπτα την μεγάλη περιουσία που της άφησε ο πατέρα της με «ανεξέλεγκτες δαπάνες» που την οδήγησαν σε οικονομική καταστροφή.

Παρόλα αυτά, εκτός από την περιουσία του πατέρα της, η Λίζα έχει βγάλει αρκετά χρήματα από τα τρία άλμπουμ της, το Now What, Storm & Grace και τo Whom It May Concern, που έφτασε στο Νο. 5 στο τσαρτ άλμπουμ του Billboard 200.

Ο μονάκριβος γιος της, Μπέντζαμιν, αυτοκτόνησε σε ηλικία 27 ετών, τον Ιούλιο του 2020. Τα τρία παιδιά της Λίζα Μαρί πιθανότατα θα κληρονομήσουν επίσης το μερίδιο 15% της μητέρας τους στην Elvis Presley Enterprises καθώς το υπόλοιπο 85% πωλήθηκε το 2005 για να καλύψει τα χρέη της.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ