Μουσικη

Greetings from Asbury Park, NJ: 50 χρόνια από το ιστορικό πρώτο άλμπουμ του Bruce Springsteen

Το «Αφεντικό» έκανε το ντεμπούτο του σε ηλικία 22 ετών με έναν δίσκο για την πόλη του

328203-678198.png
Φίλιππος Κόλλιας
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Bruce Springsteen: Η ιστορία του πρώτου του άλμπουμ «Greetings from Asbury Park, NJ» που κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 1973.
© NTom Hill/WireImage

Bruce Springsteen: Η ιστορία του πρώτου του άλμπουμ «Greetings from Asbury Park, NJ» που κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 1973.

O Bruce Springsteen πρωτοεμφανίστηκε τον Ιανουάριο του 1973 μ’ ένα άλμπουμ για την πόλη του, το Asbury Park  του Νιού Τζέρσεϊ. Ήταν τότε 22 ετών. Μ’ αυτό το πρώτο άλμπουμ  πήρε σχήμα και μορφή ο «ήχος της ακτής του Νιού Τζέρσεϊ», ένας συνδυασμός heartland rock, roots rock, rhythm and blues doo-wop. Aν και το 1973 το “Greetings from Asbury Park NJ” είχε αποκτήσει μόνο τοπική εμβέλεια, πουλώντας μόνο 25.000 αντίτυπα, μετά την περιοδεία του Springsteen “Born in the USA” το 1985, το άλμπουμ κέρδισε μια δεύτερη ζωή παραμένοντας στο βρετανικό Τop 100 για δέκα εβδομάδες. Το 2003, το Rolling Stone το κατέταξε στο Νο. 379 της λίστας των 500 καλύτερων άλμπουμ όλων των εποχών και το 2013 το ίδιο περιοδικό το χαρακτήρισε ένα από τα «100 καλύτερα πρώτα άλμπουμ όλων των εποχών». Πραγματικά, ο Βοss είχε μπει στη μουσική με φόρα: στις 22 Νοεμβρίου 2009, έπαιξε οκόκληρο το “Greetings from Asbury Park, NJ” μαζί με την E Street Band, στο HSBC Arena στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης.

It's Hard to Be a Saint In the City (Live at the Hammersmith Odeon, London '75)

Ο Springsteen είχε ηχογραφήσει το άλμπουμ στο φτηνό, άγνωστο 914 Sound Studios μαζί με τον Mike Appel την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου. Περιείχε πέντε κομμάτια με το συγκρότημα (“For You”, “Growin' Up”, “Does This Bus Stop at 82nd Street?”, “It's Hard to be a Saint in the City”, και “Lost in the Flood”) και πέντε σόλο (“Mary Queen of Arkansas”, “The Angel”, “Jazz Musician”, “Arabian Nights” και “Visitation at Fort Horn”). Όμως, όταν ο πρόεδρος της Columbia Records άκουσε το demo εκείνο τον Αύγουστο δεν βρήκε κανένα κομμάτι που να μπορούσε να βγει σε σινγκλ και το απέρριψε. Τότε ο Springsteen έγραψε στα γρήγορα τα “Blinded by the Light” και “Spirit in the Night”, και τα ηχογράφησε στις 11 Σεπτεμβρίου 1972. Επειδή ο πιανίστας David Sancious και ο μπασίστας Garry Tallent δεν ήταν διαθέσιμοι (o Τallent συνεργαζόταν με την μπάντα Southside Johnny and the Asbury Jukes) έπαιξε ο Vini Lopez ντραμς κι ο Springsteen κιθάρα, μπάσο και πιάνο. Η Columbia αποδέχτηκε το αναθεωρημένο υλικό και οι κριτικές ήταν καλές: στο Rolling Stone ο Lester Bangs χαιρέτισε τον Springsteen ως έτολμηρό νέο καλλιτέχνη που ξεχωρίζει από τους συγχρόνους του στη σύνθεση τραγουδιών και στη στιχουργική, ενώ ο Peter Knobler στο Crawdaddy σχολίασε τη φρεσκάδα και το ύφος της «επείγουσας ανάγκης» που είχαν τα κομμάτια. Ο Robert Christgau του περιοδικού Creem είπε ότι «τα τραγούδια του Springsteen κυριαρχούνται από το είδος της συναισθηματικής διαφάνειας και της παράλογης ενέργειας που έκανε τον Bob Dylan ιδιοφυΐα, όχι απλώς ταλέντο. O Christgau αποθέωσε το “Mary Queen of Arkansas”, το “The Angel”, το “Blinded by the Light” και το “Growin' Up” κι αργότερα, σε μια συλλογή άρθρων του που κυκλοφόρησε το 1981. Στο All Music Guide to Rock (2002), ο William Ruhlmann έδωσε πέντε αστέρια “Greetings from Asbury Park, NJ” και είπε ότι συνδυάζει τη λαϊκή ροκ μουσική των μέσων της δεκαετίας του 1960 του Bob Dylan, με προσιτές μελωδίες και περίτεχνους στίχους.

Bruce Springsteen & The E Street Band - Lost In the Flood (Live in New York City)

Ο Bruce Springsteen κάνει τα φωνητικά, παίζει ακουστική κιθάρα, ηλεκτρική κιθάρα, φυσαρμόνικα, μπάσο, πιάνο, πλήκτρα. Ο Clarence Clemons παίζει σαξόφωνο και κάνει φωνητικά, ο David Sancious πιάνο, όργανο Hammond, πλήκτρα, ο Garry Tallent μπάσο κι ο Richard Davis παίζει κοντραμπάσο στο “The Angel”. Το άλμπουμ απεικονίζει μια πόλη στην ακτή του Ατλαντικού, μακριά και κοντά από τη Νέα Υόρκη, καθώς και μια νεολαία που προέρχεται από την εργατική τάξη και το βιομηχανικό τοπίο: το λούνα παρκ του εξωφύλλου ήταν το έμβλημα του Asbury Park· της ακμής και της παρακμής του.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ