Μουσικη

Sunda Arc: Είμαστε πολύ χαρούμενοι να αποτελούμε το «ελληνικό τμήμα» των Mammal Hands

Ο Jordan και ο Nick Smart μιλούν για το «Night Lands», τον δίσκο που ηχογράφησαν κάτω από το όνομα των Sunda Arc, την ελληνική καταγωγή τους και τις μουσικές αναζητήσεις τους

giorgos-florakis.jpg
Γιώργος Φλωράκης
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Sunda Arc: Τα αδέρφια Jordan και Nick Smart μιλούν στην ATHENS VOICE για το άλμπουμ «Night Lands», την ελληνική καταγωγή τους και τη μουσική τους πορεία από τους Mammal Hands μέχρι σήμερα.
© Alex Kozobolis

Sunda Arc: Τα αδέρφια Jordan και Nick Smart μιλούν στην ATHENS VOICE για το άλμπουμ «Night Lands», την ελληνική καταγωγή τους και τη μουσική τους πορεία από τους Mammal Hands μέχρι σήμερα.

Με πολλές επιρροές από τη jazz και με άλλες τόσες από τον μινιμαλισμό, οι Mammal Hands ξεδιπλώνουν εδώ και μια δεκαετία τους εξαιρετικούς τους ήχους στους δρόμους του Norwich αλλά και στις σημαντικότερες αίθουσες συναυλιών σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι δύο από τους τρεις, τα αδέλφια ελληνικής καταγωγής Jordan και Nick Smart, τα περισσότερα από αυτά τα χρόνια πειραματίζονται ως Sunda Arc με τη σχέση των ακουστικών με τους ηλεκτρονικούς ήχους, σ’ ένα ιδίωμα πιο δύσκολο να οριστεί αλλά και σ’ ένα ιδίωμα απόλυτα ελεύθερο. Το δεύτερο ολοκληρωμένο album τους, το “Night Lands” γίνεται η αφορμή γι’ αυτήν την πολύ όμορφη συζήτηση…

Sunda Arc: Τα αδέρφια Jordan και Nick Smart μιλούν στην ATHENS VOICE για το άλμπουμ «Night Lands», την ελληνική καταγωγή τους και τη μουσική τους πορεία από τους Mammal Hands μέχρι σήμερα.
© Alex Kozobolis

Γιατί ξεκινήσατε ένα νέο project; Υπήρχαν ήχοι ή/και συναισθήματα που δεν μπορούσατε να εκφράσετε μέσω των Mammal Hands;

Nick Smart: Οι Sunda Arc υπάρχουν περίπου όσο και οι Mammal Hands αλλά δουλέψαμε σκληρά για 4 ή 5 χρόνια μέχρι να τελειώσουμε μερικά κομμάτια και να νιώσουμε γι’ αυτά απόλυτα σίγουροι. Η ιδέα με αυτό το project ήταν από την αρχή να εξερευνήσουμε τα σημεία συνάντησης μεταξύ ηλεκτρονικών και ακουστικών ήχων και τις δυνατότητες να γράψουμε μουσική που ξεπερνά τον διαχωρισμό τους. Με ένα συγκρότημα όπως οι Mammal Hands, υπάρχει η αμεσότητα του να παίζουν 3 άτομα μαζί όργανα σε ένα δωμάτιο, πράγμα που που σε ανταμείβει αμέσως και μαθαίνεις να λες αυτό που έχεις να πεις με αυτόν τον τρόπο. Με τους Sunda Arc, μπορεί να δοκιμάσουμε μια μουσική ιδέα σε πολλά διαφορετικά ακουστικά και ψηφιακά όργανα μέχρι να καταλήξουμε σε έναν συνδυασμό που να μας φαίνεται μοναδικός και ενδιαφέρον. Σ’ αυτή τη συνθήκη, υπάρχει πολύ περισσότερος χώρος για πειραματισμούς και εξερεύνηση άγνωστων περιοχών.

Πώς διαλέξατε το όνομά σας;

Jordan Smart: Πήραμε το όνομά μας από ένα μέρος που ονομάζεται Sunda Arc, ένα ηφαιστειακό τόξο στην Ινδονησία όπου συναντώνται δύο τεκτονικές πλάκες. Μας συναρπάζει αυτός ο τύπος τοπογραφίας και η ένταση των ηφαιστείων, καθώς και το μυστήριο των χαρακωμάτων της βαθιάς θάλασσας όπου υπάρχουν ακόμα άγνωστες, συχνά απίθανες μορφές ζωής. Τέτοια μέρη μας εμπνέουν πολύ για να γράφουμε μουσική.

Γιατί σας πήρε τέσσερα χρόνια μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης κυκλοφορίας σας;

Jordan Smart: Όχι τέσσερα, δύο μόλις. Ήταν ένα EP το 2018, το “Flicker”, ύστερα το ντεμπούτο μας άλμπουμ “Tides” το 2020 και το νέο μας άλμπουμ φέτος. Όμως, το ντεμπούτο άλμπουμ κυκλοφόρησε σε μια πολύ δύσκολη στιγμή, καθώς ήταν λίγο πριν από το πρώτο lockdown και δυστυχώς, πολλή μουσική που κυκλοφόρησε εκείνη τη στιγμή αγνοήθηκε. Ίσως γι’ αυτό σου ξεφεύγει, όπως ξεφεύγει και σε πολλούς ακόμα.

Τι εξοπλισμό χρησιμοποιείτε;

Nick Smart: Υπάρχουν πολλά πράγματα που χρησιμοποιούμε ως βασικό set up. Περιλαμβάνουν το modular synthesizer, το Prophet rev2, τον Korg minilogue, το Arp Odyessey, το Polyend tracker, το Elektron Digitone και το Behringer arp 2600. Έχουμε επίσης ένα σωρό επεξεργαστές εφέ που περιλαμβάνει το Roland Re201, μερικές κασέτες και μαγνητοταινίες, το Eventide space reverb και ένα σωρό πενταλάκια. Ύστερα, τα ακουστικά όργανα: χρησιμοποιούμε κυρίως σοπράνο και άλτο σαξόφωνο, μπάσο κλαρίνο, ney, φλάουτο, ηλεκτρική κιθάρα και πιάνο.

Πώς γράφετε; Είναι τα ηλεκτρονικά ή τα ακουστικά όργανα που τα ξεκινούν όλα;

Nick Smart: Προσπαθούμε να προσεγγίζουμε κάθε ιδέα διαφορετικά, ώστε να μην πέφτουμε σε επαναλήψεις καθώς γράφουμε. Ξεκινάμε ενστικτωδώς και μόλις βρούμε μια ιδέα που μας αρέσει πολύ, φανταζόμαστε διαφορετικά πλαίσια ή αλλιώτικους ανόμοιους ήχους που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν καλά μαζί της. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε νέους και συναρπαστικούς ήχους όσο πιο γρήγορα μπορούμε για να πάρουμε μια ώθηση. Μόλις τακτοποιήσουμε τις βασικές ιδέες στο κομμάτι, συνήθως ηχογραφούμε ακουστικά και ηλεκτρονικά όργανα το ένα δίπλα στο άλλο και προσπαθούμε να περνάμε συνεχώς από τον ακουστικό στον ηλεκτρονικό ήχο και το αντίστροφο.

Είναι η μελωδική προσέγγιση ή το beat που είναι πιο σημαντικό για εσάς;

Nick Smart: Σε αυτόν τον δίσκο σίγουρα μας οδήγησε περισσότερο η μελωδία. Στο παρελθόν, ακολουθούσαμε την προσέγγιση να ξεκινήσουμε πρώτα με το ρυθμό και να δημιουργήσουμε πράγματα από εκεί, αλλά στο “Night Lands”, συνήθως ξεκινούσαμε με μια απλή μελωδική ιδέα και σκεφτόμασταν τον καλύτερο τρόπο να την πλαισιώσουμε και να δημιουργήσουμε στρώματα γύρω από αυτήν. Αυτή η διαδικασία ήταν καινούργια για εμάς και πρόσθεσε έναν διαφορετικό χαρακτήρα σε μέρος του υλικού αυτού του άλμπουμ.

Sunda Arc – Distant Siren (Official Video)

Ποιοι είναι οι καλλιτέχνες που σας έχουν επηρεάσει περισσότερο όσον αφορά τον ήχο Sunda Arc;

Nick Smart: Πάρα πολλοί για να τους αναφέρουμε όλους εδώ, αλλά μερικοί καλλιτέχνες που μας επηρέασαν σ’ αυτόν τον πρόσφατο δίσκο είναι οι Skee Mask, Mad Zach, Sky H1, Colin Stetson, Deepchord, Clam's Casino και Oliver Coates.

Τι μοιάζει πιο πολύ και τι είναι τελείως διαφορετικό στη δημιουργική διαδικασία των Sunda Arc από αυτή που ακολουθείτε ως Mammal Hands;

Nick Smart: Είναι αρκετά διαφορετικές προσεγγίσεις, επομένως είναι δύσκολο να τις συγκρίνεις πραγματικά. Με αυτό το σχήμα, αφήνουμε τη φαντασία μας ελεύθερη και εξετάζουμε αργότερα τον τρόπο που θα εκτελέσουμε τη μουσική ζωντανά. Με τους Mammal Hands, τα πάντα γράφονται και ταυτόχρονα παίζονται ζωντανά ώστε να έχουμε πάντα επίγνωση των δυνατοτήτων μας και των περιορισμών των οργάνων μας και του τρόπου που θα ακούγονται στη σκηνή. Αυτό το τελευταίο παίζει μεγάλο ρόλο στη διαμόρφωση των τελικών συνθέσεων.

Λοιπόν, κυκλοφορήσατε το “Night Lands”. Ποιες θα ήταν οι διαφορές αν έπρεπε να κυκλοφορήσετε το “Day Lands”; Πιο δυνατοί ρυθμοί; Βαρύ μπάσο; Τι;

Jordan Smart: “Day Lands”, ως υποθετικό άλμπουμ… Υποθέτω ότι πρέπει να είναι πιο ελπιδοφόρο και πιο ανεβαστικό. Το “Night Lands” γράφτηκε και ηχογραφήθηκε κατά τη διάρκεια του lockdown, οπότε είναι μια αναφορά σε αυτόν τον θολό κόσμο που ζούσαμε όλοι εκείνη τη στιγμή. Την απομόνωση και το δυστοπικό συναίσθημα του να βρίσκεσαι σε μια μεγάλη πόλη όπως το Λονδίνο εκείνη την εποχή.

Καθώς είστε το «ελληνικό τμήμα» των Mammal Hands, υπάρχουν ελληνικές επιρροές στον ήχο σας;

Jordan Smart: Είμαστε πολύ χαρούμενοι να αποτελούμε το «ελληνικό τμήμα» όπως λες. Η μαμά μας είναι από την Κύπρο και ακούγαμε πολλή ελληνική μουσική στο σπίτι μεγαλώνοντας. Αυτό είχε πολύ μεγάλη επιρροή σε μένα προσωπικά, στο σπίτι παίζω αρκετά ελληνικά όργανα και μελετώ ελληνικά αλλά και αραβικά και τουρκικά ακούσματα και στυλ. Στην πραγματικότητα αυτό το καλοκαίρι βρέθηκα στην Κρήτη και βρέθηκα στον Λαβύρινθο (σ.σ. του Ross Daly), όπου και προχώρησα τις σπουδές μου στο ney. Αυτόν τον καιρό εργάζομαι πάνω στη μεταφορά του μουσικού λεξιλογίου του στο σαξόφωνο.

Ποια είναι τα εύκολα μέρη για δύο αδέρφια που συνεργάζονται;

Jordan Smart: Επικοινωνία. Φυσικά γνωριζόμαστε πολύ καλά και νιώθουμε άνετα να πούμε πράγματα μερικές φορές ακραία ειλικρινή έως και βάναυσα ο ένας στον άλλον.

Και ποια είναι τα δύσκολα;

Nick Smart: Νομίζω ότι το να ζεις και να δουλεύεις μαζί με κάποιον σε όλη τη διάρκεια του lockdown είχε τις προκλήσεις του, αλλά η ζωή ήταν έτσι κι αλλιώς αρκετά δύσκολη εκείνη την περίοδο! Γενικά συμφωνούμε στις βασικές δημιουργικές αποφάσεις και όταν δεν το κάνουμε, νιώθουμε αρκετά άνετα να συζητάμε πολύ ξεκάθαρα τι μας αρέσει ή δεν μας αρέσει σε κάτι και συνήθως βρίσκουμε λύσεις γρήγορα.

Θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας μια ιστορία σχετική με την Ελλάδα;

Jordan Smart: Πολλές από τις αγαπημένες μου αναμνήσεις από την Ελλάδα τείνουν να έρχονται από το ελληνικό καλοκαίρι, τους ήχους και τις εικόνες που αυτό φέρνει μαζί του. Μερικά από τα αγαπημένα μου μέρη είναι στη Χαλκιδική και τη νοτιοδυτική Κρήτη.

Τι έχουμε να περιμένουμε στο άμεσο μέλλον από εσάς; Νέο άλμπουμ Mammal Hands; Μια περιοδεία ως Sunda Arc; Τι άλλο;

Jordan Smart: Θα υπάρξει ένα νέο άλμπουμ από τους Mammal Hands στις αρχές του επόμενου έτους, μόλις το τελειώσαμε. Επίσης, ως Sunda Arc ελπίζουμε να κάνουμε μια μεγάλη περιοδεία φέτος για να προωθήσουμε το άλμπουμ. Ως τώρα έχουμε παίξει κυρίως στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά πραγματικά ελπίζουμε να πλησιάσουμε ανθρώπους που μας αγαπούν και σε άλλες χώρες και πόλεις, ελπίζουμε επίσης να παίξουμε και σε μερικά φεστιβάλ. Ελπίζω να σε δούμε σύντομα σε κάποια από τις συναυλίες μας. Σ’ ευχαριστούμε για τις ακροάσεις και την υποστήριξη. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ