Μουσικη

Οι Metallica άφησαν το «Stranger Things» να χρησιμοποιήσει το τραγούδι «Master Of Puppets» για έναν απλό λόγο

Ο Lars Ulrich έδωσε την εξήγηση

Κωνσταντίνος Χριστοφόρου
Κωνσταντίνος Χριστοφόρου
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Lars Ulrich, ντράμερ και συνιδρυτής των Metallica, εξηγεί γιατί το συγκρότημα επέτρεψε το τραγούδι τους «Master Of Puppets» να χρησιμοποιηθεί στην 4η σεζόν του Stranger Things
© Tim Saccenti

Ο Lars Ulrich, ντράμερ και συνιδρυτής των Metallica, εξηγεί γιατί το συγκρότημα επέτρεψε το τραγούδι τους «Master Of Puppets» να χρησιμοποιηθεί στην 4η σεζόν του Stranger Things

Σε μια πρωτοφανής κίνηση και κόντρα στη συνήθεια να μπλοκάρουν τη μουσική τους σε ταινίες και σειρές, οι Metallica έδωσαν το πράσινο φως στην τηλεοπτική σειρά «Stranger Things» του Netflix για να χρησιμοποιήσει το ομότιτλο κομμάτι του άλμπουμ τους «Master Οf Puppets» του 1986 στην τέταρτη σεζόν. Ο ντράμερ Lars Ulrich αποκάλυψε τον λόγο πίσω από την απόφαση της μπάντας. Όπως δηλώνει ο ίδιος: «οι Metallica θέλουν να μοιραστούν τη μουσική τους με τον κόσμο».

Το «Stranger Things» έκανε πρεμιέρα για πρώτη φορά το 2016 και έγινε γρήγορα μία από τις κορυφαίες τηλεοπτικές σειρές του Netflix, καταλαμβάνοντας συχνά την κορυφή των charts ως το πιο δημοφιλές αγγλόφωνο τηλεοπτικό πρόγραμμα. Η τέταρτη σεζόν, που έκανε πρεμιέρα στις 27 Μαΐου και ολοκληρώθηκε την 1η Ιουλίου, εισήγαγε έναν από τους πιο αγαπημένους χαρακτήρες των θαυμαστών στη σειρά, τον Eddie Musnson (Joseph Quinn). Ένας κιθαρίστας, λάτρης του metal και του επιτραπέζιου παιχνιδιού Dungeons and Dragons, ο Eddie έκανε την απόλυτη θυσία στο τελευταίο επεισόδιο της τέταρτης σεζόν του «Stranger Things», όταν έπαιξε το τραγούδι των Metallica, «Master Οf Puppets», για να αποσπάσει την προσοχή κάποιων δαιμόνων από το να τον σκοτώσουν την παρέα του. Η συγκεκριμένη σκηνή έγινε μια από τις μεγαλύτερες στιγμές στην ιστορία του «Stranger Things» και είδε το τραγούδι να κορυφώνεται στο νούμερο 35 στο Hot 100 Billboard charts, 36 χρόνια μετά την αρχική του κυκλοφορία.

Η σειρά «Stranger Things» είναι ένα από τα καλύτερα και πιο επιτυχημένα σίριαλ που έχει δημιουργήσει το Netflix. Ένα από τα χαρακτηριστικά της σειράς είναι ο τρόπος που χρησιμοποιεί την pop κουλτούρα παίζοντας με την νοσταλγία του θεατή, όπως με το τραγούδι των Metallica. Αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που το συγκρότημα επέτρεψε να χρησιμοποιηθεί η μουσική του.

Eddie Munson's Upside Down Guitar GOD Scene - Master of Puppets | Stranger Things | Netflix

Ο Lars Ulrich, ο ντράμερ και συνιδρυτής των Metallica, είπε στη ραδιοφωνική εκπομπή του Howard Stern ότι το συγκρότημα ποτέ δεν άφηνε τις τηλεοπτικές σειρές ή τις ταινίες να χρησιμοποιούν τη μουσική τους, αλλά μια μέρα κάτι άλλαξε. Ο Ulrich λέει ότι οι Metallica ήταν πάντα πολύ αρνητικοί με όσους ζητούσαν άδεια για τα τραγούδια τους, αλλά τα τελευταία χρόνια, έχουν κάνει μια πλήρη αλλαγή.

Lars Ulrich on How Metallica’s Collaboration With “Strangers Things” Came to Be

«Παλιότερα, με τους Metallica, ήμασταν πάντα τα παιδιά του “όχι”. Τώρα όμως έχουμε κάνει στροφή 180 μοιρών. Απλώς είπαμε ότι αυτό είναι ηλίθιο. Γιατί κολλάμε σε αυτά τα τραγούδια σαν να είναι τόσο σημαντικά, σαν να είναι τα κοσμήματα του στέμματος; Αρχίσαμε να λέμε “ναι” σε όλα. Ας μοιραστούμε τη μουσική μας με τον κόσμο. Ποιος θα το περίμενε 40 χρόνια αργότερα ότι αυτά τα τραγούδια θα μπορούσαν ακόμα να έχουν αυτόν τον αντίκτυπο;».

Το σχόλιο του Ulrich για την αρνητικότητα των Metallica αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο το συγκρότημα ήταν προστατευτικό σε θέματα παραβίασης των πνευματικών δικαιωμάτων για τη μουσική τους. Το 2000 ξεκίνησαν μια αμφιλεγόμενη δικαστική διαμάχη εναντίον του δικτύου διανομής αρχείων ήχου Napster. Οι χρήστες χρησιμοποιούσαν το δίκτυο για να μοιραστούν δωρεάν τη μουσική των Metallica και πολλών άλλων καλλιτεχνών. Σε μια εποχή πριν από τις υπηρεσίες streaming όπως το Spotify, ένας από τους τρόπους για να μοιραζόσουν νέα μουσική ήταν να αγοράσεις το φυσικό άλμπουμ ή να το κατεβάσεις από υπηρεσίες όπως το Napster. Οι Metallica κέρδισαν τη δίκη και τελικά η υπηρεσία έκλεισε, αλλά η όλη ιστορία άφησε μια πικρή γεύση στους fans.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Metallica δείχνουν την αγάπη τους για το Stranger Things. Το συγκρότημα έδωσε τη σφραγίδα της έγκρισής του τέσσερις ημέρες μετά το φινάλε της τέταρτης σεζόν που κυκλοφόρησε στο Netflix, γράφοντας στο Instagram ότι «είναι έκπληκτοι». Και μόλις τον περασμένο μήνα, ο James Hetfield ντύθηκε Eddie για το Halloween.

Συζητώντας με τον Howard Stern για αυτή τους την κίνηση, ο Ulrich δήλωσε ότι είχαν ως στόχο να χρησιμοποιήσουν το τραγούδι στη σειρά για να ανοίξουν τον κατάλογό τους σε μια εντελώς νέα γενιά θαυμαστών. Ο Ulrich επίσης, δήλωσε ευγνώμων που βοήθησε την καριέρα του Quinn, με τον ηθοποιό να επισκέπτεται το συγκρότημα για να τζαμάρει μαζί τους.

Σε μια ανάρτησή τους στο Instagram, οι Metallica σχολίασαν τη χρήση του τραγουδιού τους στη διάσημη πια σκηνή και δεν έχουν παρά θετικά πράγματα να πουν. Το συγκρότημα ξεκίνησε επαινώντας τους αδερφούς Duffer για τον τρόπο με τον οποίο το «Stranger Things» έχει ενσωματώσει τη μουσική σε όλη τη σειρά και παραδέχεται ότι ήταν απίστευτα ενθουσιασμένοι που ένα από τα τραγούδια τους συμμετέχει. Οι Metallica συνέχισαν λέγοντας ότι ενθουσιάστηκαν από το τελικό αποτέλεσμα και έχουν εκπλαγεί από το πόσοι θαυμαστές μπορούν να καταλάβουν το τραγούδι, μόνο και μόνο επειδή είδαν τα δάχτυλα του Quinn να κινούνται πάνω στα τάστα της κιθάρας στο τρέιλερ του επεισοδίου.

Metallica x Stranger Things: Joseph Quinn Meets Metallica

Το «Master Οf Puppets» των Metallica δεν είναι το μόνο τραγούδι της τέταρτης σεζόν που πέρασε μια αναβίωση μετά τη χρήση του στο «Stranger Things». Το «Running Up That Hill» της Kate Bush έγινε Νο 1 επιτυχία στα chart αφού χρησιμοποιήθηκε στη σειρά για να βοηθήσει τη Max Mayfield να δραπετεύσει από τον Vecna.

Λόγω της τεράστιας δημοτικότητας του «Stranger Things» και της λατρείας προς τον Eddie ειδικότερα, η προθυμία των Metallica να δανείσουν το τραγούδι τους δεν έχει φέρει τίποτα άλλο από καλή τύχη για το συγκρότημα. Οι νέες γενιές ανακαλύπτουν το κλασικό metal λόγω σειρών όπως το «Stranger Things» και συγκεκριμένα η σκηνή του «Master οf Puppets» πιθανότατα να μείνει στην ιστορία της τηλεόρασης.

Με τόσο πολύ θόρυβο γύρω από τη μουσική της τέταρτης σεζόν, πολλοί θαυμαστές αναρωτιούνται αν η πέμπτη σεζόν του «Stranger Things» θα έχει μια παρόμοια μουσική στιγμή που θα ξεπεράσει τους Metallica και την Kate Bush.

Η τέταρτη σεζόν του «Stranger Things» δεν είναι το μόνο σχετικά πρόσφατο project στην οθόνη στο οποίο μπορείτε να ακούσετε τη μουσική των Metallica. Όχι μόνο το «Nothing Else Matters» εμφανίζεται στο περσινό «Jungle Cruise», αλλά το συγκρότημα ηχογράφησε ξανά μια έκδοση του τραγουδιού μόνο για την ταινία.

Το «The Four Horsemen», από το πρώτο στούντιο άλμπουμ του συγκροτήματος «Kill 'Em All» χρησιμοποιήθηκε στο «X-Men: Apocalypse» του 2016. Το «For Whom The Bell Tolls» από το «Ride The Lightning» του 1984 στο «Daddy's Home 2» του 2015 και στο «Zombieland» του 2009. Το «Master Οf Puppets» των Metallica, εκτός από το «Stranger Things», χρησιμοποιήθηκε επίσης στο «Zombieland: Double Tap» του 2019 και στην κωμωδία «Old School» του 2003.

Η πρώτη σεζόν του «Stranger Things» κυκλοφόρησε στο Netflix το 2016 και η πιο πρόσφατη σεζόν άρχισε να μεταδίδεται στις 27 Μαΐου 2022. Η πέμπτη σεζόν επιβεβαιώθηκε, αν και δεν έχει διαρρεύσει ημερομηνία κυκλοφορίας. Δημιουργήθηκε από τους Matt Duffer και Ross Duffer και το καστ περιλαμβάνει τους Winona Ryder, Caleb McLaughlin, David Harbour, Finn Wolfhard, Mille Bobby Brown, Sadie Sink και Joseph Quinn.

Το επόμενο άλμπουμ των Metallica, «72 Seasons», κυκλοφορεί στις 14 Απριλίου 2023. Ένα single από το άλμπουμ, «Lux Aeterna», κυκλοφόρησε στις 28 Νοεμβρίου 2022.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ