Μουσικη

Ποια είναι τα καλύτερα κομμάτια των U2;

Το περιοδικό Vulture κατατάσσει τα 234 τραγούδια που έχει κυκλοφορήσει η μεγάλη ιρλανδική rock μπάντα από το 1976 μέχρι σήμερα

62222-137653.jpg
A.V. Team
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ποια είναι τα καλύτερα κομμάτια των U2;
© EPA PHOTO KEYSTONE/MICHELE LIMINA

Τα καλύτερα τραγούδια των U2 σύμφωνα με το Vulture - Πώς αξιολόγησε τη δισκογραφία των ιρλανδών rockers

Ο Bono στην καινούργια του αυτοβιογραφία “Surrender: 40 Songs, One Story” που κυκλοφόρησε την 1η Νοεμβρίου διατρέχει μια ιστορία 45 ετών: οι U2 είναι ένα φαινόμενο· η σύνθεσή τους παραμένει η ίδια στο πέρασμα των δεκατιών· κανένα μέλος τους δεν πήγε στον άλλο κόσμο από υπερβολική δόση· κανείς δεν άφησε το γκρουπ για να κάνει σόλο καριέρα. Μερικά άλμπουμ τους, όπως το “Joshua Tree” (1987) και το “Rattle and Hum” (1988) θεωρούνται από τα καλύτερα στην αμερικανική μουσική - οι U2 έσπασαν το φράγμα του ευρωπαϊκού ήχου. Αλλά, δεν επαναπαύτηκαν στις αμερικανικές δάφνες και αναζήτησαν έμπνευση στο Βερολίνο όπως είχαν κάνει παλιότερα ο Ντέιβιντ Μπόουι και ο Λου Ριντ. Το περιοδικό Vulture, σε αφιέρωμά του στους U2 με ευκαιρία το βιβλίο του Bono, κατατάσσει τα κομμάτια τους, ξεκινώντας από το χειρότερο και φτάνοντας στο Νο  1. Η λίστα δεν περιλαμβάνει covers, κάτι που οι U2 έκαναν με μεγάλη επιτυχία.

U2 - Get Out Of Your Own Way (Official Video)

Στην τελευταία θέση, το αμερικανικό περιοδικό βάζει το “Boomerang II”, B-side του “Pride (In the Name of Love)” σχολιάζοντας το πώς οι U2 θέλησαν να μιμηθούν τους Talking Heads. Ανάμεσα στα «χειρότερα» κομμάτια είναι το “Get Out of Your Own Way” και το “American Soul” από το άλμπουμ “Songs of Experience”, ενώ ακολουθεί το “The Refugee” από το άλμπουμ “War” για το οποίο ο ίδιος ο Bono είχε πει ότι μάλλον ήταν «παράφωνο». Στο Vulture δεν αρέσει ούτε το “Saturday Night” από το “Boy” (από την deluxe edition του 2008), ούτε το “Down All the Days” από το “Achtung Baby” (πάλι από deluxe edition) όπου υπάρχει ένα ακόμα από τα «χειρότερα», το “Oh Berlin”. Στη θέση 212 βρίσκουμε το “Is That All?” από το “October”, στη θέση 206 το “Rise Up,” από το Joshua Tree (deluxe edition) και στη θέση 199 το “You’re the Best Thing About Me” από το “Songs of Experience” το οποίο ήταν ωστόσο απολύτως χαρακτηριστικό της μπάντας. To Vulture τοποθετεί χαμηλά  κομμάτια που θεωρεί «τεμπέλικα», μιμήσεις, «σαν μισοτελειωμένα» -όπως είναι το “Love Is All We Have Left” από το “Songs of Experience”- υπερβολικά συνθηματολογικά ή υπερβολικά θεοσσεβούμενα - ας μην ξεχνάμε ότι κάποια στιγμή οι U2 είδαν τον Ιησού.

Το Vulture βρίσκει καλά έως πολύ καλά κομμάτια όπως το “The Troubles” από το “Songs of Innocence”, το “Wild Honey” από το “All That You Can’t Leave Behind” («αποτελεσματική ποπ»), το “Stateless” από το soundtrack του “Τhe Million Dollar Hotel” («ατμοσφαιρικό»), το “Red Light” από το “War”, το “Stranger in a Strange Land” από το October (που αναφέρεται στο Βερολίνο) και το “Indian Summer Sky” από το “The Unforgettable Fire” που αναφέρεται στη Νέα Υόρκη.

U2 - The Ocean (Live On The Old Grey Whistle Test / 1981)

Ανάμεσα στα κομμάτια πoυ αρέσουν πολύ στο Vulture είναι το “Surrender” από το “War”, το “California (There Is No End to Love)” από το “Songs of Innocence” και το “The Ocean” από το “Boy” όπου η κιθάρα ακούγεται σαν τα κύματα του ωκεανού, το “So Cruel” από το Achtung Baby στο οποίο επαινεί τους στίχους (“I gave you everything you ever wanted / It wasn’t what you wanted”) οι οποίοι αναφέρονταν στο τέλος του γάμου του Edge, στον πικρό βερολινέζικο χειμώνα και στην αβεβαιότητα για το μέλλον των U2 (“Between the horses of love and lust / We are trampled underfoot,” τραγουδούσε ο Bono.)

Τα καλύτερα 100 αρχίζουν για το Vulture με το “Desert of Our Love” από το “The Joshua Tree”, ένα κομμάτι που αρέσει πολύ στους fans και διαφέρει από τα υπόλοιπα τραγούδια του άλμπουμ. Ακολουθεί το “If You Wear That Velvet Dress” από το Pop με καταπληκτικά φωνητικά του Bono σε στιλ «κάπως καψουροτράγουδου». Στη θέση 90 βρίσκεται το “In a Little While,” από το “All That You Can’t Leave Behind” που τραγουδάει ο Bono με φωνή σπασμένη, γεμάτη απελπισία. Στο Top 100 των U2 το Vulture ανιχνεύει επιρροές από τον Τσαρλς Μπουκόφσκι, τον Nick Cave, τον Van Morrison και αναπόφευκτα από τα μπλουζ -“When Love Comes to Town” με τον B. B. King στο Rattle and Hum είναι ένα αριστούργημα - από τους Kraftwerk, από τον Johnny Cash, από τα γκόσπελ, από τον Link Wray, από τον Al Green. Ένα στοιχείο της ιδιοφυΐας των U2 είναι αυτός ο εκλεκτικισμός. Και σύμφωνα με το Vulture, η μπάντα έφτασε στο αποκορύφωμά της με κομμάτια όπως το “Unknown Caller” από το “No Line on the Horizon”, το “Sometimes You Can’t Make It on Your Own” από το “How to Dismantle an Atomic Bomb”, το “Stay (Faraway, So Close)” από το “Zooropa”, το “A Sort of Homecoming” από το “The Unforgettable Fire”, το “With or Without You” από το “The Joshua Tree”. Το Τοp 5 είναι, για το Vulture, το “Sunday Bloody Sunday” από το “War” (φολκ τραγούδι για την ειρήνη), το “I Still Haven’t Found What I’m Looking For” από το “The Joshua Tree”, το “Bad” από το “The Unforgettable Fire”, το “I Will Follow” από το “Boy” και το “Where the Streets Have No Name” από το “The Joshua Tree”. Αυτό είναι, κατά τη γνώμη του Vulture, το καλύτερο κομμάτι των U2.

U2 - Where The Streets Have No Name (Official Music Video)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ