Μουσικη

Tα 5 αγαπημένα άλμπουμ του Thurston Moore

Ο κιθαρίστας και frontman των Sonic Youth ανασύρει τα αγαπημένα του παλιά βινύλια

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
O Thurston Moore διαλέγει τους αγαπημένους του δίσκους
© Hayley Madden/Redferns

O Thurston Moore διαλέγει τους αγαπημένους του δίσκους: Τα πέντε άλμπουμ που ξεχωρίζει ο κιθαρίστας των Sonic Youth.

O Thurston Moore των Sonic Youth είναι ένας από τους μεγαλύτερους κιθαρίστες του indie rock (διαβάστε εδώ τη συνέντευξη του Thurston Moore στην ATHENS VOICE για το άλμπουμ «By The Fire» που κυκλοφόρησε το 2020). Είτε αρέσει ο ήχος της αμερικανικής μπάντας, είτε όχι, αποτέλεσε τη βάση πάνω στην οποία χτίστηκε η indie και η alternative rock σκηνή. Το περιοδικό Spin ψήφισε τον Thurston Moore Νο 1 κιθαρίστα όλων των εποχών. Σήμερα ο 65χρονος Thurston Moore ζει στο Βόρειο Λονδίνο και το αγαπημένο του χόμπι είναι η συλλογή βινυλίων. Μάλιστα έχει ανοίξει ένα δισκάδικο, το Ecstatic Peace Library, σε συνεργασία με τον καλλιτέχνη κόμικ Savage Pencil (Edwin Pouncey) και τον επικεφαλής της Soho Music and Zippo Records, Pete Flanagan. Την περασμένη εβδομάδα ο Moore μίλησε στο διαδικτυακό περιοδικό “ShortList” όπου, μεταξύ άλλων, ανέφερε τα 5 πιο αγαπημένα του βινύλια.

Patti Smith - Horses
To “Horses” του 1975 είναι εμβληματικό για πολλούς ροκάδες της ηλικίας του Thurston Moore. Όπως λέει ο ίδιος, επηρέασε πολύ τον νεανικό, πνευματικό του κόσμο, τόσο από την άποψη της ποίησης όσο και της μουσικής. Mεγάλο χιτ του άλμπουμ ήταν το “Gloria”.

Ramones - Ramones
Ο πρώτος δίσκος των Ramones κυκλοφόρησε όταν επικρατούσε ακόμα το glam rock και άνοιξε ένα καινούργιο κεφάλαιο στο ροκ. Η οικογενειακή μπάντα από το Φόρεστ Χιλς του Κουίνς υπέγραψε με τη Sire Records και την άνοιξη του 1976 παρουσίασε 14 κομμάτια, δύο από τα οποία κυκλοφόρησαν και σε σινγκλ. Οι Ramones ενέπνευσαν το grunge και εμφύσησαν παιγνιώδη διάθεση στο heavy metal.

Sex Pistols - Nevermind The Bollocks
To άλμπουμ βγήκε το φθινόπωρο του 1977, σε μια εποχή που το punk βρισκόταν στο αποκορύφωμά του. Την ίδια εκείνη χρονιά είχε κυκλοφορήσει το Damned του ομώνυμου συγκροτήματος και το Pink Flag των Wire, ενώ οι Clash και ο Iggy Pop κυριαρχούσαν και στις δυο όχθες του Ατλαντικού. Oι Sex Pistols όφειλαν πολλά στον μάνατζερ Malcolm McLaren, ο οποίος έφερε αισθητική επανάσταση στο Λονδίνο. Ο ήχος αυτού του άλμπουμ ήταν η μουσική υπόκρουση αυτής της punk επανάστασης.

Television - Marquee Moon
Η αλληλεπίδραση της κιθάρας μεταξύ του Richard Lloyd και του Tom Verlaine ήταν ένα μάθημα μουσικής για τον Moore. To άλμπουμ περιείχε ποιητικά και ανεπιτήδευτα κομμάτια όπως το “See No Evil”, το “Elevation”, το “Prove it”. Kατά κάποιον τρόπο, η νεοϋρκέζικη μπάντα ήταν οι επίγονοι των Velvet Underground.

Tapper Zuki - Man Ah Warrior
Ο Tapper Zuki έπαιζε reggae με έναν μίνιμαλ, απογυμνωμένο τρόπο. Εξαιρετική ήταν και η compilation “Living in the Ghetto” με μερικά από τα καλύτερα κομμάτια του. Aυτό το άλμπουμ κυκλοφόρησε το 1973 όταν ο Tapper Zuki ζούσε στο Λονδίνο και έγινε αμέσως cult. Tο κομμάτι “MPLA” βγήκε και σε σινγκλ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ