Μουσικη

Μελίνα Κανά: Βραδιές που κατεβαίνει το μικρόφωνο και ο κόσμος γίνεται η πιο συγκινητική χορωδία

Λίγο πριν ανέβει στην αγαπημένη της σκηνή, στον Σταυρό του Νότου, η τραγουδίστρια μιλάει για τις μουσικές της συνεργασίες

giorgos-florakis.jpg
Γιώργος Φλωράκης
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Μελίνα Κανά μιλάει στην ATHENS VOICE για τις μουσικές της συνεργασίες πριν τις ζωντανές εμφανίσεις της στον Σταυρό του Νότου από το Σάββατο 5 Νοεμβρίου.
© Κωνσταντίνος Οικονόμου

Η Μελίνα Κανά μιλάει στην ATHENS VOICE για τις μουσικές της συνεργασίες πριν τις ζωντανές εμφανίσεις της στον Σταυρό του Νότου από το Σάββατο 5 Νοεμβρίου.

Με έναν καινούργιο δίσκο στις αποσκευές της, η Μελίνα Κανά, τη «Σπίθα» σε μουσική του Θέμη Καραμουρατίδη, η Μελίνα Κανά ανεβαίνει από τις 5 Νοεμβρίου και πάλι στην αγαπημένη της σκηνή του Σταυρού του Νότου.

Γνώρισα τη Μελίνα Κανά στον πρώτο δίσκο του Σωκράτη Μάλαμα, πίσω στο 1991. Η αλήθεια είναι ότι στα «Παραμύθια» τραγουδούσε μόνο το «Κυνηγάω Τη Σκιά Μου» ενώ την ίδια χρονιά είχε κάνει ολόκληρα τα «Μυστικά Τραγούδια» με τον Νίκο Μαμαγκάκη και τον Μιχάλη Γκανά. Ο Μαμαγκάκης ήταν ένας ήδη αναγνωρισμένος συνθέτης αλλά για μένα η Κανά πολιτογραφήθηκε στην παρέα του Μάλαμα, που μόλις σχηματιζόταν. Ακόμη περισσότερο στον δίσκο «Της Μέρας και της Νύχτας», όπου είχε την ερμηνευτική μερίδα του λέοντος αλλά και στο «Στην Ανδρομέδα και στη Γη» του Θανάση Παπακωνσταντίνου, όπου οι τρεις τους, Μάλαμας, Κανά και Θανάσης, δημιουργούν έναν από τους πολύ σημαντικούς δίσκους για το ιδίωμα που είχαμε μόλις αρχίσει να ονομάζουμε έντεχνο.

Πώς ήταν όταν ξεκινούσατε με τον Θανάση Παπακωνσταντίνου και τον Σωκράτη Μάλαμα;
Με τον Θανάση και τον Σωκράτη ξεκινήσαμε σαν φίλοι που φτιάχνουν μουσικές από την καρδιά τους με μια βαθιά επιθυμία να αποτυπώσουμε τον κόσμο που ζούσαμε μέσα από την μουσική. Και με αυτό τον τρόπο να κάνουμε την «παρέα» μας ακόμη πιο μεγάλη και να έρθουν σε αυτή άνθρωποι με τους οποίους μιλάμε την ίδια γλώσσα. Κάπως έτσι έγινε. Με «προίκισαν» με δισκογραφία για την οποία θα τους είμαι πάντα ευγνώμων, φτιάξαμε τραγούδια που έχουν τη δύναμη να ξεπερνούν τον χρόνο και όλα τα υπόλοιπα είναι ιστορία.

Πώς ήταν που συνεργαστήκατε και πάλι αυτό το καλοκαίρι με τον Θανάση;
Το καλοκαίρι που πέρασε είναι από αυτά που κρατάω στις πολύτιμες στιγμές μου. Ένταση, παλμός, ρυθμός, συγκίνηση έδωσαν το σχήμα της συνεργασίας μας με τον Θανάση, τον μουσικό μου συνοδοιπόρο που με προσκάλεσε να περάσουμε το καλοκαίρι μαζί τραγουδώντας και το «ναι» μου βγήκε χωρίς δεύτερη σκέψη.

Θα μπορούσες να του αρνηθείς;
Όχι φυσικά! Με τον Θανάση μας ενώνει έναν κοινό παρελθόν, κοινές ρίζες και κοινή ματιά αισθητικής. Αυτά βάλαμε στις αποσκευές μας και ξεκινήσαμε να ταξιδεύουμε στην Ελλάδα. Και σε κάθε μας σταθμό μέναμε εκστατικοί μπροστά στα κύματα αγάπης που εισπράτταμε. Κρατάω τις στιγμές μας ως καύσιμο που μου δίνει φόρα για τον χειμώνα που έρχεται.

Η Μελίνα Κανά μιλάει στην ATHENS VOICE για τις μουσικές της συνεργασίες πριν τις ζωντανές εμφανίσεις της στον Σταυρό του Νότου από το Σάββατο 5 Νοεμβρίου.
© Κωνσταντίνος Οικονόμου

Με τον Θέμη Καραμουρατίδη συναντιέστε για πρώτη φορά, έτσι δεν είναι;
Η συνεργασία μας με τον Θέμη ήταν μια υπέροχη νέα σελίδα στην δισκογραφική μου πορεία. Ενώσαμε τις διαφορετικές δυναμικές μας και τις κοινές ανάγκες μας και μέσα από μια όμορφη σύμπραξη που ξεκίνησε πριν μερικά χρόνια φθάσαμε στην δημιουργία ενός δίσκου με εννέα τραγούδια, την «Σπίθα» μας. Είναι ένας δίσκος για τον οποίο και οι δύο, με την πολύτιμη συμβολή των στιχουργών που μας τίμησαν, του Οδυσσέα Ιωάννου, της Λιζέτας Καλημέρη και της Μαρίας Τζωρτζάκη, είμαστε πολύ συγκινημένοι. Το ταλέντο του Θέμη, η τρυφερότητα με την οποία αγαπάει τις ερμηνεύτριές του, ο μαγικός του τρόπος να μετατρέπει σε μελωδίες τις σκέψεις μου αποτυπώνονται σε αυτή τη δουλειά. Εύχομαι να έρθει ως τα χέρια σας και από εκεί να ταξιδέψει μέχρι την καρδιά σας.

Αν η συνεργασία με τον Θέμη είναι μια νέα σελίδα, ο Σταυρός του Νότου είναι μια παλιά, έτσι δεν είναι;
Ο Σταυρός του Νότου είναι το μουσικό μου στέκι. Θυμάμαι αμέτρητα βράδια συγκινήσεων, ανταλλαγής συναισθημάτων και ενεργειών πάνω στις σκηνές του. Είναι ένα σημείο αναφοράς σταθερό μέσα στα χρόνια που τραγουδάω. Χαίρομαι πολύ που ο φετινός χειμώνας θα με βρει και πάλι εκεί, στην γνωστή γωνία του Νέου Κόσμου. Ανυπομονώ να μοιραστούμε στιγμές από την «Σπίθα» αλλά και όλα τα αγαπημένα μας τραγούδια. Ξέρετε, αυτά που στο ρεφρέν κατεβαίνει το μικρόφωνο και ο κόσμος γίνεται η πιο συγκινητική χορωδία.

Η Μελίνα Κανά μιλάει στην ATHENS VOICE για τις μουσικές της συνεργασίες πριν τις ζωντανές εμφανίσεις της στον Σταυρό του Νότου από το Σάββατο 5 Νοεμβρίου.

Γιατί διαλέγεις να συνεργαστείς σ’ αυτές τις εμφανίσεις σου με τον Αλέξανδρο Κτιστάκη και τον Γιάννη Λίταινα;
Ο Αλέξανδρος Κτιστάκης και ο Γιάννης Λίταινας είναι δύο εκπληκτικοί καλλιτέχνες. Θαυμάζω την δουλειά, το ταλέντο, το μουσικό τους ήθος και τον τρόπο με τον οποίο αποτυπώνουν τους μουσικούς τους κόσμους. Έχουμε φτιάξει μια ζεστή μουσική παρέα που έχει πολλές ιστορίες να σας αφηγηθεί.

Πώς θέλεις να κλείσουμε αυτή τη συζήτηση και να σε υποδεχτούμε στη σκηνή του Σταυρού του Νότου;
Μ’ έναν στίχο από το τραγούδι «Σπίθα» που έδωσε και τον τίτλο του δίσκου μας, σε στίχους της Λιζέτας Καλημέρη και μουσική, φυσικά, του Θέμη Καραμουρατίδη.

«Μαζί το φως μου, η σπίθα εντός μου
και ν’ απλωθεί μέχρι τα πέρατα του κόσμου
να μην υπάρξει τίποτα ξένο
μόνο ό, τι αντέξει το φως να ‘ναι ενωμένο»

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ